Šrušoto
Ingredience na 4 porce:
- 1 středně velká cibule
- 1 mrkev
- olej na orestování zeleniny
- 300 g kulatozrnné rýže na rizoto
- 500 ml dobrého vývaru
- 200 ml bílého vína
- květy aksamitníku na obarvení a na ozdobu
- ½ malé cukety
- svazek řapíků červené řepy
- 150 g šruchy zelné
- 50 g dobrého sýra na strouhání (nebo jeho veganské alternativy)
Pracovní postup:
- Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev nakrájíme na nudličky.
- V kastrolu rozehřejeme olej a cibuli a mrkev na něm krátce orestujeme. Rýži propláchneme a přidáme k zelenině. Krátce ji také orestujeme a zalijeme vývarem, aby byla těsně ponořená. Vaříme za stálého míchání a přidáváme střídavě vývar a víno, dokud rýže nebude uvařená.
- Květy aksamitníku nasekáme na malé kousky a přidáme k rýži před koncem vaření.
- Cuketu nakrájíme na tenká kolečka a opečeme ji na oleji na jiné pánvi. Řapíky řepy omyjeme a nakrájíme na kousky a také je orestujeme na oleji v samostatné pánvi – řepa by cuketu obarvila, proto se zelenina nedělá najednou.
- Když je rizoto hotové, odstavíme ho, přidáme opečené cukety a řepu a lehce promícháme. Šruchu dobře vypereme, nakrájíme na kousky a zamícháme do rizota. Rýži se šruchou už nevaříme. Před servírováním posypeme nastrouhaným tvrdým italským sýrem nebo jeho alternativou pro vegany.
Tipy: Šrucha do rizota se musí sklízet před rozkvětem, jinak bude tuhá. Někdy se podaří, že se potká s časnou sezonou hub. Dohromady tvoří vynikající tandem. Rizoto se může zdobit i květy měsíčku, který také hezky barví.