Jedlé kaštany jsou nejen energeticky velmi vydatné, ale také obsahují širokou škálu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Jmenujme za všechny například vitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E a C nebo draslík, hořčík, vápník, mangan nebo zinek.
Protože jedlé kaštany působí v organismu zásaditě, můžete je využít jako pomoc při překyselení organismu. Pomáhají také zbavit se střevních potíží, posilují funkcí srdce a cév, mozku nebo jater. Traduje se také, že zlepšují stav lidí, kteří mají dnu nebo potíže revmatického rázu.
V lidovém léčitelství se využívají nejen plody, ale také listy kaštanů. Tato rostlina je také výchozím produktem pro výrobu některých homeopatických léčiv.
Nejlepší jsou ale přece jen na talíři. A to na sladko i na slano. Kaštanová menu sice v českých domácnostech nepatří mezi stálice, ale možná se to u vás doma změní.
Kaštanovo-dýňová polévka
Ingredience na 4-6 porcí:
- 1 cibule
- 1/2 menší máslové dýně
- 2 brambory
- 1 lžíce oleje
- 1 hrnek oloupaných pečených jedlých kaštanů
- 800 ml vývaru (nemusí být)
- 1 bobkový list
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 100 ml smetany na vaření
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni zbavíme jadýrek a dužinu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Ve větším hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli, dýni a brambory. Asi po pěti minutách přidáme pečené kaštany (pár kousků si necháme na ozdobu).
- Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, přivedeme k varu a necháme probublávat asi půl hodiny.
- Pak vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme do ní smetanu a prohřejeme.
- Podáváme posypanou nasekanými pečenými kaštany, které jsme si dali stranou.
Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Ingredience na 4-6 porcí:
- 1 kuře
- 4 housky
- 300 ml mléka
- 250 g jedlých kaštanů
- 2 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- 60 g másla
- svazek petrželové nati (nemusí být)
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme nádivku. Kaštany vložíme do hrnce s vodou a asi 5 minut povaříme. Pak je prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme. Nakonec je nasekáme na větší kousky a dáme stranou.
- Housky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zalijeme mlékem. Necháme chvíli stát, aby se „napily“ a potom zbylé mléko slijeme.
- Žloutky utřeme s povoleným máslem, přidáme rohlíky, nasekané kaštany, najemno nakrájenou petrželku, strouhaný muškátový oříšek dle chuti a sníh z bílků. Pokud je třeba, dosolíme.
- Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme. Pak ho naplníme nádivkou a vložíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme troškou vody a zakryjeme vrchním dílem pekáče nebo alobalem.
- Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, pak kuře otočíme, znovu zakryjeme a ještě asi 20 minut pečeme zakryté.
- Potom víko nebo alobal sejmeme, a za občasného podlévání kuře pečeme doměkka a dozlatova.
- Podáváme nejlépe s vařenými šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.
Ořechové sušenky s kaštanovým krémem
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 180 g moučkového cukru
- 300 g másla nebo Hery
- 180 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 100 g čokolády na vaření
- 250 g kaštanového pyré (k dostání třeba v Country Life)
- 100 ml smetany ke šlehání 33%
Pracovní postup:
- Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme na kousky nakrájené máslo nebo Heru a mleté ořechy. Pak doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Všechny ingredience rukama zpracujeme do hladkého těsta, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do chladu.
- Mezitím si připravíme náplň. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji v horké vodní lázni. Kaštanové pyré smícháme se smetanou a vmícháme k čokoládě. Když se směs spojí, necháme je vychladnout.
- Těsto na sušenky vyválíme na silnější plát na pomoučněném vále a vykrajujeme tvary. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dorůžova asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Necháme vychladnout a pak mažeme kaštanovým krémem.
Tip: Místo vlašských ořechů můžeme do těsta použít také mleté lískové oříšky. Sušenky budou jemnější.