Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

aktualizováno 
Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou | foto: Profimedia.cz

Jedlé kaštany jsou nejen energeticky velmi vydatné, ale také obsahují širokou škálu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Jmenujme za všechny například vitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E a C nebo draslík, hořčík, vápník, mangan nebo zinek.

Protože jedlé kaštany působí v organismu zásaditě, můžete je využít jako pomoc při překyselení organismu. Pomáhají také zbavit se střevních potíží, posilují funkcí srdce a cév, mozku nebo jater. Traduje se také, že zlepšují stav lidí, kteří mají dnu nebo potíže revmatického rázu.

V lidovém léčitelství se využívají nejen plody, ale také listy kaštanů. Tato rostlina je také výchozím produktem pro výrobu některých homeopatických léčiv.

Nejlepší jsou ale přece jen na talíři. A to na sladko i na slano. Kaštanová menu sice v českých domácnostech nepatří mezi stálice, ale možná se to u vás doma změní.

Kaštanovo-dýňová polévka

Ingredience na 4-6 porcí:

Kaštanovo-dýňová polévka
  • 1 cibule
  • 1/2 menší máslové dýně
  • 2 brambory
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek oloupaných pečených jedlých kaštanů
  • 800 ml vývaru (nemusí být)
  • 1 bobkový list
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni zbavíme jadýrek a dužinu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Ve větším hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli, dýni a brambory. Asi po pěti minutách přidáme pečené kaštany (pár kousků si necháme na ozdobu).
  3. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, přivedeme k varu a necháme probublávat asi půl hodiny.
  4. Pak vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme do ní smetanu a prohřejeme.
  5. Podáváme posypanou nasekanými pečenými kaštany, které jsme si dali stranou.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Ingredience na 4-6 porcí:

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
  • 1 kuře
  • 4 housky
  • 300 ml mléka
  • 250 g jedlých kaštanů
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 60 g másla
  • svazek petrželové nati (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme nádivku. Kaštany vložíme do hrnce s vodou a asi 5 minut povaříme. Pak je prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme. Nakonec je nasekáme na větší kousky a dáme stranou.
  2. Housky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zalijeme mlékem. Necháme chvíli stát, aby se „napily“ a potom zbylé mléko slijeme.
  3. Žloutky utřeme s povoleným máslem, přidáme rohlíky, nasekané kaštany, najemno nakrájenou petrželku, strouhaný muškátový oříšek dle chuti a sníh z bílků. Pokud je třeba, dosolíme.
  4. Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme. Pak ho naplníme nádivkou a vložíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme troškou vody a zakryjeme vrchním dílem pekáče nebo alobalem.
  5. Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, pak kuře otočíme, znovu zakryjeme a ještě asi 20 minut pečeme zakryté.
  6. Potom víko nebo alobal sejmeme, a za občasného podlévání kuře pečeme doměkka a dozlatova.
  7. Podáváme nejlépe s vařenými šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.

Ořechové sušenky s kaštanovým krémem

Ingredience:

Ořechové sušenky s kaštanovým krémem
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 300 g másla nebo Hery
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 g kaštanového pyré (k dostání třeba v Country Life)
  • 100 ml smetany ke šlehání 33%

Pracovní postup:

  1. Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme na kousky nakrájené máslo nebo Heru a mleté ořechy. Pak doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Všechny ingredience rukama zpracujeme do hladkého těsta, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do chladu.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji v horké vodní lázni. Kaštanové pyré smícháme se smetanou a vmícháme k čokoládě. Když se směs spojí, necháme je vychladnout.
  3. Těsto na sušenky vyválíme na silnější plát na pomoučněném vále a vykrajujeme tvary. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dorůžova asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Necháme vychladnout a pak mažeme kaštanovým krémem.

Tip: Místo vlašských ořechů můžeme do těsta použít také mleté lískové oříšky. Sušenky budou jemnější.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Najdete na iDNES.cz