Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

aktualizováno 
Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou | foto: Profimedia.cz

Jedlé kaštany jsou nejen energeticky velmi vydatné, ale také obsahují širokou škálu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Jmenujme za všechny například vitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E a C nebo draslík, hořčík, vápník, mangan nebo zinek.

Protože jedlé kaštany působí v organismu zásaditě, můžete je využít jako pomoc při překyselení organismu. Pomáhají také zbavit se střevních potíží, posilují funkcí srdce a cév, mozku nebo jater. Traduje se také, že zlepšují stav lidí, kteří mají dnu nebo potíže revmatického rázu.

V lidovém léčitelství se využívají nejen plody, ale také listy kaštanů. Tato rostlina je také výchozím produktem pro výrobu některých homeopatických léčiv.

Nejlepší jsou ale přece jen na talíři. A to na sladko i na slano. Kaštanová menu sice v českých domácnostech nepatří mezi stálice, ale možná se to u vás doma změní.

Kaštanovo-dýňová polévka

Ingredience na 4-6 porcí:

Kaštanovo-dýňová polévka
  • 1 cibule
  • 1/2 menší máslové dýně
  • 2 brambory
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek oloupaných pečených jedlých kaštanů
  • 800 ml vývaru (nemusí být)
  • 1 bobkový list
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni zbavíme jadýrek a dužinu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Ve větším hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli, dýni a brambory. Asi po pěti minutách přidáme pečené kaštany (pár kousků si necháme na ozdobu).
  3. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, přivedeme k varu a necháme probublávat asi půl hodiny.
  4. Pak vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme do ní smetanu a prohřejeme.
  5. Podáváme posypanou nasekanými pečenými kaštany, které jsme si dali stranou.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Ingredience na 4-6 porcí:

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
  • 1 kuře
  • 4 housky
  • 300 ml mléka
  • 250 g jedlých kaštanů
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 60 g másla
  • svazek petrželové nati (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme nádivku. Kaštany vložíme do hrnce s vodou a asi 5 minut povaříme. Pak je prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme. Nakonec je nasekáme na větší kousky a dáme stranou.
  2. Housky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zalijeme mlékem. Necháme chvíli stát, aby se „napily“ a potom zbylé mléko slijeme.
  3. Žloutky utřeme s povoleným máslem, přidáme rohlíky, nasekané kaštany, najemno nakrájenou petrželku, strouhaný muškátový oříšek dle chuti a sníh z bílků. Pokud je třeba, dosolíme.
  4. Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme. Pak ho naplníme nádivkou a vložíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme troškou vody a zakryjeme vrchním dílem pekáče nebo alobalem.
  5. Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, pak kuře otočíme, znovu zakryjeme a ještě asi 20 minut pečeme zakryté.
  6. Potom víko nebo alobal sejmeme, a za občasného podlévání kuře pečeme doměkka a dozlatova.
  7. Podáváme nejlépe s vařenými šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.

Ořechové sušenky s kaštanovým krémem

Ingredience:

Ořechové sušenky s kaštanovým krémem
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 300 g másla nebo Hery
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 g kaštanového pyré (k dostání třeba v Country Life)
  • 100 ml smetany ke šlehání 33%

Pracovní postup:

  1. Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme na kousky nakrájené máslo nebo Heru a mleté ořechy. Pak doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Všechny ingredience rukama zpracujeme do hladkého těsta, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do chladu.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji v horké vodní lázni. Kaštanové pyré smícháme se smetanou a vmícháme k čokoládě. Když se směs spojí, necháme je vychladnout.
  3. Těsto na sušenky vyválíme na silnější plát na pomoučněném vále a vykrajujeme tvary. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dorůžova asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Necháme vychladnout a pak mažeme kaštanovým krémem.

Tip: Místo vlašských ořechů můžeme do těsta použít také mleté lískové oříšky. Sušenky budou jemnější.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz