Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jeden moučník čtyřikrát jinak

  0:11aktualizováno  0:11
Možná si myslíte, že potřebujete spoustu receptů, aby rodina nebrblala, že je pořád ta samá bábovka. My vám ale nabídneme jeden předpis, se kterým se dají dělat divy.

Kakaový dort s krémem a jahodami | foto: Jakub Salvet



Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ pište na ona@mfdnes.cz

 

 

 

 

ZÁKLADNÍ TĚSTO:

JEMNÝ PIŠKOT
* 200 ml cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 3 žloutky
* 150 ml oleje
* 300 ml polohrubé mouky
* 1 kypřicí prášek
* 75-100 ml mléka
* sníh ze 3 bílků

1. Odměříme si a připravíme všechny suché suroviny. Oddělíme bílky a žloutky.
Cukr moučku a vanilkový cukr nasypeme do zadělávací mísy, přidáme žloutky a utřeme nebo našleháme do bílé pěny.

2. Pak do ní postupně zašleháváme elektrickým šlehačem olej. Přiléváme ho postupně tenkým pramínkem a zašleháváme ho asi 5 minut, aby se vytvořila kompaktní hmota jako při šlehání majonézy.

3. Do vyšlehané hmoty přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem, přilijeme mléko a vymícháme jemné těsto. Nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Příprava: 10-15 minut

 


Kakaový dort s krémem a jahodami

Příprava: 20 min. +30 min. na pečení

Na 1 dortovou formu o průměru 23 cm
* základní těsto
* 2 lžíce kakaa holandského typu
* trochu tuku a polohrubé mouky na vymazání a vysypání formy
* 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
* 1 vanilkový cukr
* 200 ml 33% smetany
* 1 lžíce cukru moučka
* 300 g jahod
* 1 lžíce čokoládových hoblin na ozdobu
* popřípadě čerstvé lístky máty či meduňky na ozdobu

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Připravíme si základní těsto a společně s moukou přidáme navíc kakao. Je-li příliš husté, přilijeme více mléka.

2. Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme asi 30 minut. Upečený korpus se odchlipuje od stěn, před vyndáním z trouby ještě vyzkoušíme, je-li propečený i střed těsta. Píchneme do středu korpusu špejlí, když se těsto na špejli nelepí, můžeme vyndávat. Korpus necháme ve formě chladnout na mřížce asi 15 minut a potom sejmeme boční stranu formy a necháme na podložce úplně vychladnout. Mezitím si připravíme krém.

3. Měkký tvaroh utřeme v misce s oběma cukry, přilijeme smetanu a vyšleháme hladký krém. Omyté jahody necháme okapat a část, asi 1/3, jich nakrájíme na plátky. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme a spodní část potřeme asi 1/3 krému, poklademe plátky jahod, potřeme je opět trochou krému a přiklopíme vrchní částí korpusu.

4. Na povrch dortu naneseme zbylý krém, ozdobíme překrájenými jahodami a posypeme čokoládovými hoblinkami.

TIP
Do těsta místo kakaa přidejte mleté ořechy, nahraďte jimi část mouky a upečte ořechový korpus. Dort plňte náplní třeba z mascarpone a smetany, použijte libovolné ovoce a povrch sypte sekanými oříšky nebo pistáciemi.

 

 

 

 


Jemný koláč s tvarohem

Příprava: 30 min. +30 min. na pečení

NA 1 PLECH:
* základní těsto
* trochu másla nebo Hery na vymazání plechu
*trochu polohrubé mouky na vysypání plechu
*500 g měkkého baleného tvarohu
*3 žloutky
*1 vanilkový cukr
*200 ml mléka
*cukr krupice na dochucení tvarohu
*trochu strouhané kůry z dobře omytého citronu
*trochu cukru moučky na posypání při podávání

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažeme a vysypeme moukou. V misce rozetřeme tvaroh se žloutky, vanilkovým cukrem, mlékem, citronovou kůrou a dosladíme. Podle základního receptu připravíme piškotové těsto a rozetřeme na plech.

2. Cukrářský sáček se střední trubičkou naplníme ochuceným utřeným tvarohem a na těsto nastříkáme úhlopříčně pruhy ve vzdálenosti 2 cm od sebe. Začneme od levého rohu do pravého a takto postupně po celém těstě. Celé opakujeme napříč přes nastříkané pruhy, takže získáme mřížku jako prošívanou deku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut.

3. Koláč necháme na plechu vychladnout a pak poprášíme moučkovým cukrem a krájíme.

 


Meruňková bublanina

Příprava: 20 min. +15-20 min. na pečení

NA 1 PLECH
* základní těsto
* trochu tuku na vymazání plechu
* 500 g okapaných kompotovaných (nebo čerstvých) půlených meruněk
* trochu cukru moučky na poprášení

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Připravíme si piškotové těsto podle základního receptu a rozetřeme ho na připravený plech. Těsto rovnoměrně poklademe okapanými půlenými meruňkami řeznou plochou navrch a dáme péci.

2. Pečeme asi 15 až 20 minut a koláč necháme vychladnout na mřížce. Před podáváním krájíme na jednotlivé porce a poprášíme je moučkovým cukrem.

TIP
Před vložením do trouby povrch koláče posypeme drobenkou připravenou z jedné vrchovaté lžíce másla, 2 až 3 lžic polohrubé mouky a 3 lžic cukru krupice i přírodního.
Pečeme asi o 5 minut déle. Můžeme použít i jiné druhy ovoce.

 

 

 

 


Oříškové mufiny s kokosem a čokoládou

Příprava: 30 min. +15 min. na pečení

ASI NA 12 KS
* základní těsto
* 2-3 lžíce strouhaného kokosu
* 50 g lískových jader, posekaných
* větší hrst spařených rozinek
* 50 g kvalitní hořké čokolády, nakrájené na kousky
* trochu oleje a polohrubé mouky nebo strouhaného kokosu na vymazání a vysypání formiček
* popřípadě trochu moučkového cukru nebo kakaa na poprášení

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formičky na mufiny vytřeme olejem a vysypeme moukou nebo strouhaným kokosem. Podle základního receptu si připravíme piškotové těsto.

2. Před vmícháním tuhého bílkového sněhu do těsta zamícháme strouhaný kokos, posekané ořechy a horkou vodou spařené a okapané rozinky. Potom lehce vmícháme sníh z bílků a lžící plníme připravené formičky do tří čtvrtin, těsto nám ještě vyběhne. Na povrchu každého mufinu zapíchneme do těsta pár kousků čokolády.

3. Formičky postavíme na plech a vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli jsou ve středu propečené, formičky sundáme z plechu a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem nebo kakaem.

TIP
Nemáte-li rádi kokos, přidejte do těsta asi 50 g strouhané čokolády a do povrchu mufinů zapíchejte před pečením kousky bílé čokolády. Můžete čokoládu vynechat a do těsta přidat nastrouhanou kůru z chemicky neošetřených nebo dobře omytých pomerančů, citronů nebo limetek, lžíci citrusové šťávy a ještě několik ořechů navíc.

 

 

 

 

 

 

DALŠÍ MOŽNÉ ZPŮSOBY VYUŽITÍ TĚSTA

* Část těsta oddělte a vmíchejte trochu kakaa, postupně nalijte do vymazané bábovkové formy a upečte.
* Do těsta zapracujte oříšky a nakrájené želé bonbóny, pomerančovou kůru a pečte ve formě jako biskupský chlebíček. Polijte čokoládou.
* Rozetřete těsto v nízké vrstvě na pečicí papír a připravte z něj řezy nebo libovolnou roládu.
* Když upečený korpus podélně rozkrojíte a namažete máslovým krémem s pudinkem, máte základ pro domácí dort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.