Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jeden hrnec stačí

  22:15aktualizováno  22:15
- Slovo "eintopf" je jen těžko schopné vyloudit na tváři českého strávníka výraz blaženého očekávání a uvést jeho chuťové buňky do stavu bojové pohotovosti. Pokrm y z jednoho hrnce ovšem nemusí zdaleka chutnat odporně či jen snesitelně, mohou být i potěchou mlsných jazyků. V mnoha zemích se těší značné oblibě, a někde dokonce patří ke gastronomickému folkloru. Jako třeba belgický hochepot, na který se v jednom hrnci vaří hovězí hrudí, telecí ramínko, skopové ramínko, vepřová nožička, vepřová ouška, párky, kapusta, cibule, pórek, řapíkatý celer, mrkev, petrželka, bobkový list, pepř a sůl.
Hochepot ovšem není klasickým eintopfem, protože maso se zeleninou se podává zvlášť a čistý vývar také zvlášť; kromě toho pestrost ne zcela běžných surovin z něj činí spíše turistickou atrakci než inspiraci pro domácí vaření. Bližší by nám paradoxně mohlo být latinskoamerické sancocho z dušeného zadního hovězího a vepřového ramínka, ke kterému se přidá pokrájené bílé zelí, zelené fazolky, červená řepa, celer, jeden brambor a cibule a v závěrečné fázi se doplní na čtvrtky pokrájenými oloupanými rajčaty. Pro úplnost ovšem dodejme, že jednotlivé verze sancocha se dost liší a třeba v trinidadské do něj patří i kokosové mléko, polozralé zelené banány a knedlíčky s chilli papričkami.

Reader's Digest Výběr dokonce před časem vydal exkluzivně vypravenou třistapadesátistránkovou kuchařku Recepty pro jeden hrnec z celého světa. Ne všechno v ní sice odpovídá titulu, protože jsou tu i pokrmy připravované na pánvi nebo v pekáči, ale přesto dokumentuje lákavé bohatství jednohrncových pochoutek. Třeba jižanským rybím rizotem po americku pro nás v nezvyklé kombinaci pstruha, rýže, rajčat, řapíkatého celeru, skořice a dalších přísad. Neméně přitažlivý je - abychom se přesunuli z kontinentu na kontinent, ale zůstali v jednom oddílu knihy - portugalský rybí hrnec. Protože nejspíš nemáte po ruce halibuta zároveň se zlatou pražmou a olihněmi, sáhněme raději po něčem méně exkluzivním, ale rozhodně originálním. Recept je dílem jednoho nizozemského jachtaře, a chcete-li, můžete ho nazvat třeba lodní hrnec. Tak tedy: začněte pokrájenou cibulkou zpěněnou na troše oleje a krátce na ní osmahněte na kostky nakrájené hovězí, nejlépe zadní. Osolte a přidejte kořenící pastu. Ideální a originálu odpovídající je indonéský sambal, který se občas vyskytuje i na českém trhu. Pokud jej nemáte, poraďte si předem svépomocí a vyrobte si pastu z lisovaného česneku, vorčesterské omáčky, sladké papriky, zázvoru a libovolného ostřidla, jako jsou mleté feferonky nebo kayenský pepř. Možné jsou ovšem i další přísady, prostor pro kuchařskou fantazii je tu širý jak oceán. Podlijte, přidejte kostku bujonu a asi 20 minut duste. Pak přidejte na kostky nakrájené další maso (hrnec musí rozhodně obsahovat alespoň dva druhy), například vepřové nebo kuřecí, a duste dál. Jakmile maso začíná měknout, přidejte do hrnce žampiony. Pokud máte k dispozici ty úplně nejmenší, jaké se prodávají, nechte je vcelku, pokud větší, rozpůlte je nebo rozčtvrťte. První varianta je ovšem lepší, protože malé žampionky krásně natáhnou za okraj kloboučku šťávu z pokrm u. Duste dál, a když je maso téměř měkké, přidejte zelenou část pórku. Nejlépe tak na prst silného, nakrájeného zhruba na dvoucentimetrové špalíčky. Čím je pórek silnější, tím musíte dělat kolečka tenčí. Poduste ještě asi pět minut a pak do hrnce vyklopte libovolnou kombinaci sterilovaných fazolí (nejlépe jednu konzervu bílých a jednu červených nebo černých), sójových bobů, čočky, kukuřičných zrn a hrášků. V zásadě platí: čím víc druhů, tím lépe. Mohli byste samozřejmě použít i luštěniny nesterilované, předem je namáčet a vařit, ale tím by jednoduchost pokrm u vzala zasvé a hrnec by přestal být lodním. Promíchejte, prohřejte, dlabejte lžící a nechte se - alespoň v představách - kolébat vlnkami.

Lodní hrnec, tentokrát připravený na souši.

Autor:






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.