Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jazyk je chytrý, možná může za přejídání i za bulimii, tvrdí vědci

  10:02aktualizováno  10:02
Proč si atleti vyplachují ústa sladkými nápoji těsně před výkonem? Lidský jazyk má zřejmě mnohem víc schopností, než jen rozlišovat pět základních chutí, zjistili vědci z Nového Zélandu. Informace, které jazyk zaznamenává, si často ale vůbec neuvědomujeme, i když s nimi naše tělo dále pracuje.
Jazyk pozná, jestli jde o cukr nebo sladidlo, i když chutnají stejně (ilustrační foto)

Jazyk pozná, jestli jde o cukr nebo sladidlo, i když chutnají stejně (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Vědci z univerzity v Aucklandu zjistili, že kromě sladké, slané, kyselé, hořké a umami (chuť kyseliny glutamové přítomné často např. v asijské kuchyni byla mezi chutě zařazena v roce 2000) dokáže lidský jazyk poznat rozdíl mezi sacharidy a sladidly, i když chutnají stejně.

Mohlo by to vysvětlovat, proč při dietě nefunguje konzumace nízkokalorických výrobků, respektive proč mají lidé tendenci jich zkonzumovat víc a nepovažují je za stejně uspokojivé jako jejich cukry nabité protějšky. Podle vědců by mohla tato schopnost jazyka nebo její porucha stát za některými chorobnými stravovacími návyky, jako je nárazové přejídání a bulimie. Jazyk totiž vyšle informaci o přítomnosti sacharidů přímo do části mozku, ve které sídlí centrum odměňování.

Inspirace u atletů

Tým profesora Ganta ve své malé studii nechal deseti dobrovolníkům vyplachovat ústa sladkým roztokem a vodou. Aby vědci odvedli pozornost mozku od chutí a přinutili ho k aktivitě, měli dobrovolníci zároveň za úkol zmáčknout tlačítko, když se rozsvítila daná světelná kontrolka. Čekání "ve střehu" a následné mačkání tlačítka zapojuje části mozku zodpovědné za zpracování vizuálních informací a také je nutná koordinace se svaly ruky. Přitom vědci měřili jejich mozkovou aktivitu pomocí funkční magnetické rezonance a sledovali, jak tělo reaguje na podnět podvědomě vyslaný z úst.

Nejlepších výsledků dosahovali testovaní při vyplachování roztokem s obsahem sacharidů, v té době se jejich mozková aktivita zvýšila až o třicet procent, přestože roztok se sladidly chutnal stejně (voda bez příchuti a bez sacharidů sloužila jako kontrolní sada dat). Že přítomnost sacharidů zvýší výkon již podle novozélandských vědců dokázaly předchozí studie.

Nové výsledky studie inspirované chováním atletů budou uveřejněny v nadcházejícím čísle žurnálu Appetite a vysvětlují, proč se sportovci cítí osvěženi a plni nové energie ihned po napití, když se cukr ještě neměl šanci dostat do jejich krevního oběhu.

"Signály z úst vyšlou do mozku zprávu, že energeticky bohaté jídlo je na cestě, což umožní vysílenému tělu pokračovat v akci," řekl doktor Nicholas Gant novinářům. Varoval ale, že zejména ve vytrvalostních disciplínách by se tohoto triku nemělo využívat přehnaně, tělo by podle něj totiž mohlo později vystavit nepříjemný účet za slíbenou a nedodanou energii. 

Podobné výzkumy na hlodavcích již v minulosti prokázaly, že i po ztrátě smyslu chuti myši rozeznávaly roztoky sacharidů od těch s bílkovinou.

Vědci nyní doufají, že se jim díky těmto zjištěním podaří vynalézt nízkokalorická jídla, která naše jazyky i mozky uspokojí stejným způsobem jako samotný cukr.

Podívejte se, jak vypadá nejdelší jazyk na světě:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Letní alko drinky. Co, kde a jak si dát, abyste nemuseli mít výčitky

Léto svádí k popíjení víc než Vánoce, Silvestr a Valentýn dohromady. Co si ale objednat v plážovém baru nebo umíchat na domácí grilovačce, aby to naše tělo...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

(Ilustrační foto)
Jezte podle hodinek. Biorytmy můžou ovlivnit hubnutí i trávení

Náš denní rytmus a rozvržení jídel můžou být důležitější než počet kalorií, které přijmeme. Promítnou se do metabolismu, tělesné váhy i složení krve. Co...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Grafton Recruitment Praha
TECHNIK ÚDRŽBY - ELEKTRO

Grafton Recruitment Praha
Olomoucký kraj
nabízený plat: 20 000 - 32 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.