Ona
Při jaterní dietě zapomeňte na grilované a smažené jídlo. Ilustrační snímek

Při jaterní dietě zapomeňte na grilované a smažené jídlo. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Játra ničí nemoci i alkohol. S vyčištěním pomůže dieta

  • 30
Játra jsou životně důležitým orgánem. Tato největší žláza v lidském těle například hraje klíčovou roli při energetické látkové výměně a přeměně živin nebo při detoxikaci organismu. A tak si čas od času zaslouží, když jim dopřejete očistnou kúru, aby byla zase v nejlepší kondici.

Zatímco cílem většiny diet je redukce přebytečných kilogramů, při jaterní dietě ulevíte játrům po nemoci, ale také vypudíte z těla nastřádané škodliviny a výrazně jim odlehčíte.

"Dieta se drží hlavně na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra," vysvětluje lékař Dalibor Pastucha z Kliniky rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc. Pomůže ale i lidem, kteří chtějí svým játrům dopřát odpočinek.

"Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, mononukleóza a žloutenka. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním," dodává.

Zákaz alkoholu i čerstvého pečiva

Na tato jídla zapomeňte:

- sádlo, máslo, tučná masa - uzeniny (suché salámy, paštiky, klobásy)
- tučné mléčné výrobky
- ostré koření, bujony
- vejce, tatarka, majonéza
- některá zelenina (česnek, cibule, okurka)
- některé ryby (losos, makrela, kaviár)
- čerstvé pečivo a sladkosti

Pokud chcete svým játrům dopřát očistu, je důležitá střídmost v jídle a pití alkoholu.

"Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujon, česnek či cibule. Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje," říká Pastucha.

Vyhněte se smaženým pokrmům

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné.

Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

"Pacienti s nemocnými játry musí držet dietu několik měsíců až půl roku," říká lékař Pastucha. Pokud ale chcete svým játrům jen ulevit, stačí vám několik dní. Přidejte k tomu sport a také saunu, pocením z těla vyloučíte škodliviny.

Jako doplněk stravy můžete vyzkoušejte ostropestřec mariánský, který játra i celý organismus skvěle pročistí. Používá se při léčbě jaterních chorob, hlavně při cirhóze a zánětu jater. Zmírňuje poškození jater alkoholem, pomáhá v prevenci a léčení žlučových kamenů.