Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jaro na talíři aneb svěží menu podle tří českých šéfkuchařů

  4:42aktualizováno  4:42
Čerstvé chutě, svěží barvy, mladé maso a zelené "lupení". Tak vypadá tradiční jarní kuchyně očima mistrů kuchařů, kteří připravili speciální labužnická menu pro čtvrté pokračování oblíbeného gastronomického Festivalu chutí. Pokud rádi vaříte, nabízíme vám ochutnávku tří zajímavých receptů.

Hráškový krém s glazovanými hruškami a hráškovými klíčky | foto: www.alakarte.cz

Hráškový krém s glazovanými hruškami a hráškovými klíčky

podle šéfkuchaře Noem Arch Restaurantu Jana Rimplera

  • 500 g zeleného hrášku
  • 100 g šalotky
  • sůl
  • bílý pepř mletý
  • 100 g másla
  • 200 g hrušky
  • 20 g třtinového cukru
  • 1 dl bílého vína
  • 1 dl smetany
  • 1 vanička výhonků z hrášku
  • 0,1 l zeleninového vývaru

1. Na polovině másla orestujeme najemno nakrájenou šalotku, přidáme hrášek a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme asi 10 minut. V hrnci vše rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí, bílým pepřem a krátce prohřejeme.

2. Na zbylém másle orestujeme oloupané nakrájené hrušky, zasypeme třtinovým cukrem, který necháme zkaramelizovat a zalijeme bílým vínem.

3. Hrušky rozdělíme na talíře, přelijeme polévkou a posypeme čerstvými klíčky z hrášku.

Medailonky z vepřové panenky v mandlové krustě s velikonoční nádivkou a bramborovým pyré

podle šéfkuchaře Jakuba Katolického z Ambroisie Caffé Restaurantu

Medailonky z vepřové panenky pečené v mandlové krustě s máslovou omáčkou

  • 200 g vepřová panenka
  • 10 g nasekané mandle
  • sůl, pepř
  • 60 g másla
  • 100 ml zeleninový vývar
  • 1 jarní cibulka
  • 100 g bílé pečivo
  • 100 g čerstvý špenát
  • 100 g petrželka
  • 2 ks vajec

1. Čerstvou vepřovou panenku osolíme, opepříme a obalíme v nasekaných mandličkách. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran na olivovém oleji. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 8 minut. Potom přidáme máslo a vývar a počkáme, až se omáčka zredukuje.

2. Mezitím si na malé kousky nakrájíme bílé pečivo a přelijeme mlékem vyšlehaným se žloutky. Přidáme petrželku, čerstvý špenát a vše spojíme vyšlehaným sněhem. Potom vložíme do vymaštěného pekáčku a pečeme na 180°C asi 25 minut.

2. Brambory uvaříme, propasírujeme a vyšleháme s máslem a mlékem. Nakonec přidáme jarní cibulku.

Čokoládový cheesecake

podle šéfkuchařky Green House Restaurantu Petry Sahajdákové

Čokoládový cheescake

  • 100 g sušenek esíček
  • 50 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 125 g měkkého polotučného tvarohu
  • 125 g lučiny
  • 75 ml pomerančového džusu
  • ½ pomeranče (kůra)
  • 4 g plátkové želatiny
  • 75 ml 33% smetany
  • 75 g čokolády na vaření
  • 110 g čerstvých jahod
  • ovoce na ozdobu

1. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy o průměru 23 cm. Plátkovou želatinu namočíme do pomerančového džusu na cca 20 minut.

2. Tvaroh smícháme s cukrem, lučinou, přidáme rozpuštěnou čokoládu, ušlehanou šlehačku a nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče. Vše dobře promícháme a přidáme pomalu dobře rozpuštěnou želatinu, ze které předem slijeme přebytečný džus.

3. Směs nalijeme na korpus ze sušenek a dáme ztuhnout do ledničky na cca 4 hodiny.

4. Ztuhlý dort přelijeme omáčkou z rozmixovaných jahod a ozdobíme čerstvým ovocem.

Chcete ochutnat jaro?

Až do 21. dubna si můžete na www.festivalchuti.cz vybrat některé z festivalových menu, které připravili mistři vařečky z celkem 20 restaurací v Praze, Brně, Ostravě, Brandýse nad Labem a Průhonicích, a zarezervovat si svůj stůl. Cena jednoho tříchodového festivalového menu je 290 korun.







Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.