Podlouhlé zelené listy medvědího česneku na nás začínají vykukovat ve stinných místech na zahradě nebo v lese přesně tam, kde jsme je loni na prahu jara sbírali. Pokud si chceme vychutnat jeho jemnou chuť i vůni, měli bychom si pospíšit. Nejpozději v květnu začne kvést a pak svou sílu i léčivé schopnosti velerychle ztratí.
Pokud si ale nejste jisti, že medvědí česnek v přírodě dokážete přesně detekovat, nebo nemáte nikde v okolí příhodný lesík, můžete ho sehnat také na farmářském trhu nebo v lepších zelinářstvích. Určitě si doneste domů pořádný svazek, bude se hodit.
Je totiž nejen rafinovaným dochucovadlem, které mile překvapí i ty, kdo klasický česnek nemusí, ale také má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví.
Kromě toho, že je medvědí česnek vydatným zdrojem vitaminu C a železa, obsahuje silici se sirnými sloučeninami, tzv. alliin, který se při porušení rostlinných buněk mění na allicin. Ten působí antibakteriálně a pomáhá třeba při respiračních onemocněních, střevních potížích či virových, bakteriálních i kvasinkových infekcích.
Nejlépe se jeho účinky projeví v syrovém stavu, proto je skvělý nejen do pomazánek (recept na jednu velmi snadnou vám nabízíme níže), ale také třeba do zeleninových smoothies nebo pro přípravu pesta. To můžete podávat jak s těstovinami, tak třeba s noky z ricotty a medvědího česneku (recept následuje). Užijte si jaro!
Noky s pestem z medvědího česneku
Ingredience na 4 porce:
- 220 g ricotty
- 2 vejce
- sůl a pepř
- špetka muškátového oříšku
- 40 g parmazánu
- hrst medvědího česneku
- 5-6 lžic polohrubé mouky
Na pesto:
- 40 g piniových oříšků
- svazek medvědího česneku
- 50 g strouhaného parmazánu + trochu k podávání
- sůl
- olivový olej
Pracovní postup:
- Ricottu, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek promícháme v míse. Přidáme najemno nastrouhaný parmazán a hrst nasekaného medvědího česneku. Po lžících vmícháme mouku a zpracujeme měkčí těsto.
- Pomocí dvou navlhčených lžic tvarujeme z těsta stejně velké noky a klademe je na pomoučněný tác. Na půl hodiny je odložíme do chladničky a připravíme si pesto.
- Piniové oříšky, medvědí česnek a strouhaný parmazán dáme do sekáčku. Osolíme, přilijeme trochu olivového oleje a sekáme. Postupně přidáváme olej, až vznikne hustá omáčka. Pesto můžeme připravit také v hmoždíři.
- Noky vkládáme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme asi minutu. Hotové vyplavou na hladinu. Na talíři je přelijeme pestem a posypeme trochou strouhaného parmazánu. Ihned podáváme.
Slané koláče se zakysanou smetanou a medvědím česnekem
Ingredience na 4-6 porcí:
- 200 g hladké mouky
- 100 g žitné mouky
- 3 lžičky sušeného droždí
- 1/2 - 1 hrnek vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky krupicového cukru
Na náplň:
- 300 ml zakysané smetany
- sůl a pepř
- svazek medvědího česneku
Pracovní postup:
- Obě mouky a sušené droždí smícháme dohromady, přidáme cukr a sůl a přilijeme asi půl hrnku vlažné vody a olivový olej. Zpracujeme hladké těsto. Pokud je moc hutné, přidáme po lžících trochu vlažné vody.
- Hotové těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě aspoň půl hodiny odpočívat.
- Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na 6-10 stejně velkých dílů a vyválíme je do tvaru koláčků. Necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout na plechu. Pak doprostřed vymáčkneme prohlubeň na náplň, nejlépe to jde dnem misky nebo skleničky.
- Do něj rozdělíme náplň, kterou jsme připravili ze zakysané smetany smíchané s nasekaným medvědím česnekem, solí a pepřem.
- Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut.
Pomazánka s medvědím česnekem a parmazánem
Ingredience na 4 porce:
- 250 g krémového sýra (např. Lučina)
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 80 g parmazánu
- 1 svazek pažitky
- 1 svazek medvědího česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- chléb k podávání
Pracovní postup:
- V míse smícháme krémový sýr s majonézou a hořčicí. Parmazán nastrouháme najemno a přidáme do sýrové směsi.
- Pažitku a medvědí česnek nasekáme nadrobno a vmícháme do pomazánky. Dochutíme solí a čerstvě mletým sýrem.
- Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe celozrnným chlebem.
Tip: Do pomazánky můžete vmíchat i nasekané natvrdo uvařené vejce nebo nastrouhané ředkvičky. Připravte ji nejméně hodinu před tím, než ji chcete podávat. Nechte ji odležet v chladničce. Chutě se lépe propojí.
9. dubna 2015 |