Salát z chmelových výhonků s marinovaným tofu
Doba přípravy: 90 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 2 osoby
- 250 g přírodního tofu
- 4 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- špetka sušeného tymiánu
- 1 stroužek česneku
- 4 hrsti mladých chmelových výhonků
- sůl
- olej - například dýňový nebo sezamový
- citronová šťáva
1. Tofu zabalíme do plátěného ubrousku, položíme je mezi dvě prkénka, zatížíme a necháme 30 minut odležet.
2. Připravíme si marinádu z vinného octa naředěného trochou vody, oleje, sójové omáčky, bazalky, tymiánu a prolisovaného stroužku česneku.
3. Vymačkané tofu nakrájíme na hranolky a vložíme je do marinády na 60 minut.
4. Opláchnuté chmelové výhonky nastříháme na kratší kousky a povaříme je krátce v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.
5. Tofu vyjmeme z marinády, osušíme je a opečeme nasucho na rozehřáté pánvi minutu dvě po každé straně.
6. Na talíře rozdělíme povařené chmelové výhonky, pokapeme je trochou kvalitního oleje a citronovou šťávou, dochutíme solí a ozdobíme opečenými kousky marinovaného tofu.
Tip: Marinujte tofu v nálevu z pěti lžic balsamikového octa, jedné lžičky sójové omáčky, lžičky provensálského koření, lžíce medu a dvou nasekaných stroužků česneku.
Salát ze škardy se sušenými rajčaty
Doba přípravy: 20 minut + 5 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 2 lžíce sezamových semínek
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- 6 sušených rajčat naložených v oleji
- 4 velké hrsti škardy
1. Sezamová semínka nasucho restujeme na pánvi a necháme je vychladnout.
2. Z medu, oleje a balsamikového octa umícháme zálivku na salát. Přimícháme sezamová semínka.
3. Rajčata pokrájíme na proužky.
4. Škardu opláchneme studenou vodou, dvakrát ji spaříme na sítu horkou vodou.
5. Spařenou a okapanou škardu pokrájíme a promícháme s pokrájenými rajčaty, zálivkou a rozdělíme na talíře na jednotlivé porce.
Tip: Zálivku připravíte z 5 lžic olivového oleje, 3 lžic citronové šťávy, 1 lžíce lesního medu a dochutíte solí a pepřem.
Teplý salát z bršlice a modrých brambor
Doba přípravy: 20 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 500 g drobných modrých brambor
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 4 hrsti bršlice
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 3 lžíce zeleninového nebo kuřecího vývaru
- pepř
1. Omyté brambory přepůlíme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme je a necháme okapat.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přihodíme na tenké plátky pokrájený česnek, omytou a natrhanou bršlici a asi jednu minutu společně prohříváme.
3. Přilijeme vinný ocet, zeleninový vývar, další minutu promícháváme na pánvi, přisypeme povařené brambory a dochutíme solí a pepřem.
4. Hotový salát rozdělíme na jednotlivé porce na talíře a podáváme ještě teplý.
Tip: Teplý salát je vhodný jako příloha k pečeným masům.