Co jsme pekly na Jarmark? Bábovku, čokoládový dort nebo mrkvový koláč

  0:22aktualizováno  0:22
Druhá dubnová sobota byla letos ve znamení oblíbeného Jarmarku OnaDnes.cz. Vy, kteří jste se za námi vydali do Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, jste mohli ochutnat dobroty, které upekly redaktorky a spolupracovnice redakce, a přispět tak na dobrou věc.

Mrkvovo-mandlový koláč | foto: Pavla MatějůProfimedia.cz

Letos jsme všichni společně pomáhali rodině pana Aleše, otce tří dětí, kterému praskla céva v mozku a ochrnul. Více si o jeho osudu přečtěte zde.

A pokud jste se na Výstaviště nedostaly, můžete si podle našich receptů, upéct něco dobrého třeba ke kávě.

Hrníčková bábovka s banánem a tvarohem

Redaktorka Petra Barochová jednou do oblíbené bábovky přidala banán a z náhodně změněného receptu se stal hit celé rodiny.

Ingredience na bábovkou formu:

Hrnková bábovka ze zakysané smetany
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 4 lžíce měkkého tvarohu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 banán
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Do mísy dáme postupně všechny suroviny (kromě kakaa a rumu), které vyšleháme ručním elektrickým šlehačem na hladké těsto.
  2. Půlku nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Do zbylé půlky těsta přidáme kakao i rum a opět vyšleháme. Poté nalijeme do bábovkové formy.
  3. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Mrkvovo-mandlový koláč

Redaktorka Johana Křížková má ráda netradiční recepty, takže byl pro ni tenhle vláčný a elegantní koláč jasnou volbou.

Ingredience na dortovou formu nebo menší pekáček:

Mrkvovo-mandlový koláč
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 300 g mletých mandlí
  • 300 g mrkve
  • kůra z 1 bio citronu
  • máslo a hrubá mouka na vysypání a vymazání formy
  • citronová nebo čokoládová poleva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh.Mrkev očistíme a nastrouháme najemno.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí a po částech zapracujeme do žloutkové pěny.
  3. Přidáme mleté mandle, strouhanou mrkev a citronovou kůru. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  4. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
  5. Když koláč vystydne, přelijeme ho citronovou nebo čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout a krájíme.

Banánový chlebíček

Redaktorka Magdalena Havlíková připravuje tenhle skvělý banánový chlebíček svým klukům docela často, na Jarmarku jste měli možnost ochutnat ho i vy.

Ingredience na chlebíčkovou formu:

Banánový chlebíček
  • 2-3 banány
  • 1/3 hrnku másla
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 hrsti rozinek
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Formu na chlebíček vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  2. Banány rozmačkáme vidličkou na jemnou kašičku a vmícháme rozpuštěné máslo.
  3. V míse vzniklou hmotu smícháme se solí, cukrem, vejcem, vanilkovým extraktem a rozinkami. Nakonec přidáme mouku, ve které jsme rozmíchali jedlou sodu a skořici.
  4. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 50 minut.
  5. Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a vyklopíme z formy. Chlebíček podáváme nakrájený na plátky.

Čokoládový dort podle Emanuela

Vedoucí OnaDnes.cz Pavla Matějů si ho oblíbila v podniku La Fontana v Dobřichovicích. Jeho majitelé se rozhodli dort věnovat na dobrou věc. „Vpřípadě, že máte klasickou keramickou formu, zvyšte dávky všeho o 20 procent,“ radí Tomáš Chládek z La Fontana.

Ingredience na menší dortovou (koláčovou) formu:

Těsto:

Čokoládový dort podle Emanuela
  • 110 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 50 g krupicového cukru
  • 45 g másla
  • 10 g kakaa
  • 2 žloutky
  • kapka olivového oleje extra virgin
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Na krém:

  • 150 g nutelly
  • 50 g čokolády na vaření
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce

Pracovní postup:

  1. Všechny ingredience na těsto zpracujeme, až vznikne hladké těsto. To zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky alespoň na půl hodiny.
  2. Ve vodní lázni rozpustíme nutellu, čokoládu, mléko a smetanu. Vymícháme do hladkého krému. Když zchladne, zašleháme do něj vejce.
  3. Dortovou formu vymažeme máslem, dno vyložíme těstem a kousek necháme po stranách přesahovat, aby vznikly okraje.
  4. Na těsto nalijeme náplň a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 20 minut.
  5. Než začneme dort krájet, necháme ho úplně vychladnout. Na talíři posypeme moučkovým cukrem.

Perníkové chia cake pops

Administrátorka sociálních sítí OnaDnes.cz Bára Nováková nedá na pečené dobroty na špejli dopustit. Jsou rychle hotové a na zahradní party, rodinné oslavy (a také třeba Jarmark) jako dělané.

Ingredience:

Perníkové chia pop cakes
  • 250 g hladké mouky
  • 245 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 vejce
  • 150 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1 balení kypřícího prášku do perníku (nebo prášek do pečiva a lžička perníkového koření)
  • 2 lžíce chia semínek
  • čokoládová poleva na ozdobu

́Pracovní postup:

  1. Všechny suroviny smícháme vařečkou v míse nebo v robotu.
  2. Hladké těsto pečeme ve stroji na cake pops nebo v silikonové formičce dozlatova.
  3. Po vychladnutí napíchneme na špejle a zdobíme čokoládovou polevou podle vlastní fantazie.

Tip: Kromě čokoládové polevy můžete použít třeba také oříškovou nebo polevu z bílé čokolády, zdobit se dá také cukrářským zdobením, ořechy, kokosem apod.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...



Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

OBRAZEM: Třiašedesátiletá žena chtěla vypadat na pětadvacet. Povedlo se?

Jekaterina Tereškovič Gauguin Solntcev

Manželka ruského moderátora Gauguina Solnceva by mohla být jeho matkou. Dělí je od sebe šestadvacet let....

Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Videa vtipné trojice zná asi každý. Momentálně však život jedné z protagonistek Veroniky Arichtevy ovládly tréninky na...

Další z rubriky

Vrátili jste se z lesa s plným košíkem hub? Šup s nimi do trouby

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Pokud také patříte k těm, kdo nemohou minout les bez toho, aby se podívali, jestli rostou, tak máte v poslední době o...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

České porodnice nedodržují standardy pro podporu kojení, ukázal průzkum
České porodnice nedodržují standardy pro podporu kojení, ukázal průzkum

Jak před pár dny informoval portál iDNES.cz, porodnice by podle UNICEF a Světové zdravotnické organizace měly dodržovat 10 kroků, které vedou k úspěšnému kojení. Podle průzkumu iniciativy Šestinedělky a České ženské lobby však všechny tyto kroky nedodržuje žádná z českých porodnic.



Najdete na iDNES.cz