Doporučujeme

Šneky z majolkového těsta s mákem | foto: Profimedia.cz

Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

  • 0
Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou na Jarmark a jež můžete za drobný příspěvek ochutnat na stánku nadace. Na co se můžete těšit tentokrát?

Tvarohové šátečky s marmeládou

Petra Barochová, rubrika Zdraví

Ingredience:

Tvarohové šátečky s marmeládou
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g másla, nebo hery
  • 300 g hladké mouky
  • rybízová marmeláda
  • moučkový cukr na obalení

Pracovní postup:

  1. Z tvarohu, másla a mouky vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v chladničce odpočinout alespoň hodinu.
  2. Poté ho vyválíme na pomoučněném vále na plát o tloušťce asi 0,5 cm. Skleničkou vykrájíme kolečka. Na každé naneseme lžičku marmelády, přehneme a dobře slepíme. 
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
  4. Ještě horké šátečky obalujeme v moučkovém cukru.

Šneky z majolkového těsta s mákem

Johana Křížková, rubrika Recepty

Ingredience:

Šneky z majolkového těsta s mákem
  • 250 ml mléka 
  • 42 g droždí
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 200 g majonézy
  • rozšlehaný bílek na potření

Na náplň:

  • 1 hrnek čerstvě mletého máku
  • 3/4 hrnku mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce povidel (nemusí být)
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Mléko a mák smícháme v kastrůlku a svaříme. Ve směsi necháme rozpustit cukr a vmícháme povidla. Můžeme přidat také lžíci rumu. Necháme vychladnout.
  2. V hrnku smícháme trochu vlažného mléka, rozdrobené droždí a dvě lžíce cukru. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy od robota odvážíme mouku, přidáme zbylý cukr a zbylé vlažné mléko, žloutky, majonézu a vzešlý kvásek. Vše řádně zpracujeme pomocí hnětacího háku na pružné těsto.
  4. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme silnější obdélník, naneseme na něj vychladlou náplň a zarolujeme.
  5. Ostrým nožem krájíme šneky, klademe je s odstupy na plech vyložený pečicím papírem. Necháme je ještě asi deset minut kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 30 minut. Šneky krásně vyběhnou a zezlátnou.
  6. Po vyjmutí z trouby je necháme vychladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Bramborovo-mrkvové rösti s červenou řepou

Bára Nováková, administrátorka sociálních sítí OnaDnes.cz

Ingredience:

Bramborovo-mrkvové rösti s červenou řepou
  • 4 brambory
  • 1 mrkev
  • 1/2 větší řepy
  • špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 velké vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • olej na smažení

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Mrkev a řepu také zbavíme slupky a nastrouháme pro změnu na jemném struhadle. Česnek očistíme a prolisujeme nebo utřeme.
  2. V misce smícháme nastrouhanou zeleninu, česnek, sůl, koření, vejce a mouku. Když je směs příliš řídká, můžeme přidat trochu mouky.
  3. Na rozpáleném oleji smažíme dozlatova malé placičky a ihned je odkládáme na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které odsají přebytečnou mastnotu.
  4. Před podáváním podélně napíchneme na špejli.

Tyto a další dobroty můžete už zítra - v sobotu 30. září - ochutnat na stánku Nadace Terezy Maxové dětem na Jarmarku OnaDnes.cz, který se koná tentokrát v Křižíkových pavilonech na Výstavišti v pražských Holešovicích od 9 do 17 hodin. 

Více o akci si můžete přečíst zde.


  • Vybrali jsme pro Vás