Makové koláčky
podle vedoucí Pavly Matějů
Ingredience:
- 30 g droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžička krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 80-100 g rozpuštěného másla + na namáčení lžičky
- špetka soli
Na náplň: - 200-300 g mletého máku
- 200 ml mléka
- cukr, skořice a další přísady k dochucení
- loupané mandle na ozdobu
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Droždí necháme vykynout v troše vlažného mléka se lžičkou cukru, pak vlijeme do mouky, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli a uhněteme vláčné těsto. Vložíme ho do mísy, kterou přikryjeme fólií (nebo utěrkou), a necháme na teplém místě kynout.
- Mezitím krátce povaříme mletý mák asi ve 200 ml mléka (hmota nesmí být řídká, ale hustá tak akorát, aby se mák dal lžičkou dávat na těsto a neroztékal se) se třemi polévkovými lžícemi moučkového cukru a třemi lžičkami mleté skořice.
- Lžičkou namočenou do rozpuštěného tuku vykrajujeme na plech s pečicím papírem malé bochánky, které pak rukou rozplácneme na tenké placičky s o trochu silnějším okrajem. Doprostřed lžičkou naneseme tolik máku, kolik se tam vejde.
- Ozdobíme loupanými mandlemi (spaříme je v horké vodě a jdou krásně ze slupky).
- Pečeme asi 30 minut na 180 °C. Podáváme sypané moučkovým cukrem.
Tip: Náplň můžete dochutit podle libosti, třeba přidat rozinky, rum, vanilkový cukr, švestková povidla, strouhanou citronovou kůru nebo cukr.