Stejně jako oficiální, tak také gastronomickou část návštěvy 125. japonského císaře a císařovny nestřežilo pouze japonské velvyslanectví v Praze. I návrh jídelníčku putoval až do Tokia. Teprve tam vybírali na císařovo přání jídla dietní, nemastná a neslaná, ale česká.
Na pondělní oběd pozval prezident Václav Havel japonský pár do Míčovny Pražského hradu. Menu pro 170 hostů připravovalo osm kuchařů. O obsluhu se starala víc než stovka číšníků. Podávala se do růžova pečená telecí svíčková s křenovou omáčkou, pečená křepelka zdobená anglickou slaninou v medové omáčce s pažitkovým bramborem.
Mezi pozvanými byl i vicepremiér Vladimír Špidla či předseda Senátu Petr Pithart. Ke stolům zasedli i představitelé české šlechty, jako třeba Diana Sternbergová, Karel Schwarzenberg, Josef Kinský, Antonín Kinský, Mathilda Nostitzová, Jaroslav Lobkowicz nebo Děpold Czernin.
Na závěr oběda se servíroval jogurtový mousse s omáčkou z lesních plodů, šlehačkou a mátou. K pití se podávala bílá a červená vína z Mikulova.
Císaře Akihito a císařovnu Mičiko čeká v Lichtenštejnském paláci, kde jsou ubytováni, ještě k večeři šunková rolka, bramborová polévka, hovězí guláš s houskovým knedlíkem a jablečný závin. Po úterní snídani pak odletí na návštěvu Polska.
"Protokol neumožňuje bohužel císaři přímý kontakt s číšníky. Jak japonské návštěvě česká kuchyně chutná se proto dozvídáme jen přes jeho manželku, anebo tlumočníka, svěřil se iDNES kuchař Radek Pálka z hotelu Paříž."
Japonský císař Akihito a císařovna Michiko na tokijském letiště, ze kterého odlétají na svou návštěvu do Prahy. V rámci dvoutýdenní cesty po Evropě navštíví ještě Polsko, Rakousko a Maďarsko. |