Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Japonský císař ochutnával českou kuchyni

  16:37aktualizováno  16:37
Japonský císař Akihito a císařovna Mičiko ochutnávali na své první návštěvě České republiky výhradně česká jídla. "Ani k pondělní snídani císař nechtěl žádné vybrané francouzské sýry, ale dal si český eidam, pražskou šunku s vejcem," řekl iDNES Radek Pálka, jeden z kuchařů hotelu Paříž, kteří v Lichtenštejnském paláci pro císařský pár jídlo připravovali. "Císař jí hodně málo, ale chce ochutnat od všeho typicky českého."

Stejně jako oficiální, tak také gastronomickou část návštěvy 125. japonského císaře a císařovny nestřežilo  pouze japonské velvyslanectví v Praze. I návrh jídelníčku putoval až do Tokia. Teprve tam vybírali na císařovo přání jídla dietní, nemastná a neslaná, ale česká.

Na pondělní oběd pozval prezident Václav Havel japonský pár do Míčovny Pražského hradu. Menu pro 170 hostů připravovalo osm kuchařů. O obsluhu se starala víc než stovka číšníků. Podávala se do růžova pečená telecí svíčková s křenovou omáčkou, pečená křepelka zdobená anglickou slaninou v medové omáčce s pažitkovým bramborem.

Mezi pozvanými byl i vicepremiér Vladimír Špidla či předseda Senátu Petr Pithart. Ke stolům zasedli i představitelé české šlechty, jako třeba Diana Sternbergová, Karel Schwarzenberg, Josef Kinský, Antonín Kinský, Mathilda Nostitzová, Jaroslav Lobkowicz nebo Děpold Czernin.

Na závěr oběda se servíroval jogurtový mousse s omáčkou z lesních plodů, šlehačkou a mátou. K pití se podávala bílá a červená vína z Mikulova.

Císaře Akihito a císařovnu Mičiko čeká v Lichtenštejnském paláci, kde jsou ubytováni, ještě k večeři šunková rolka, bramborová polévka, hovězí guláš s houskovým knedlíkem a jablečný závin. Po úterní snídani pak odletí na návštěvu Polska.

"Protokol neumožňuje bohužel císaři přímý kontakt s číšníky. Jak japonské návštěvě česká kuchyně chutná se proto dozvídáme jen přes jeho manželku, anebo tlumočníka, svěřil se iDNES kuchař Radek Pálka z hotelu Paříž."

Japonský císař Akihito a císařovna Michiko na tokijském letiště, ze kterého odlétají na svou návštěvu do Prahy. V rámci dvoutýdenní cesty po Evropě navštíví ještě Polsko, Rakousko a Maďarsko.

Autoři: ,






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.