Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Japonský císař ochutnával českou kuchyni

  16:37aktualizováno  16:37
Japonský císař Akihito a císařovna Mičiko ochutnávali na své první návštěvě České republiky výhradně česká jídla. "Ani k pondělní snídani císař nechtěl žádné vybrané francouzské sýry, ale dal si český eidam, pražskou šunku s vejcem," řekl iDNES Radek Pálka, jeden z kuchařů hotelu Paříž, kteří v Lichtenštejnském paláci pro císařský pár jídlo připravovali. "Císař jí hodně málo, ale chce ochutnat od všeho typicky českého."

Stejně jako oficiální, tak také gastronomickou část návštěvy 125. japonského císaře a císařovny nestřežilo  pouze japonské velvyslanectví v Praze. I návrh jídelníčku putoval až do Tokia. Teprve tam vybírali na císařovo přání jídla dietní, nemastná a neslaná, ale česká.

Na pondělní oběd pozval prezident Václav Havel japonský pár do Míčovny Pražského hradu. Menu pro 170 hostů připravovalo osm kuchařů. O obsluhu se starala víc než stovka číšníků. Podávala se do růžova pečená telecí svíčková s křenovou omáčkou, pečená křepelka zdobená anglickou slaninou v medové omáčce s pažitkovým bramborem.

Mezi pozvanými byl i vicepremiér Vladimír Špidla či předseda Senátu Petr Pithart. Ke stolům zasedli i představitelé české šlechty, jako třeba Diana Sternbergová, Karel Schwarzenberg, Josef Kinský, Antonín Kinský, Mathilda Nostitzová, Jaroslav Lobkowicz nebo Děpold Czernin.

Na závěr oběda se servíroval jogurtový mousse s omáčkou z lesních plodů, šlehačkou a mátou. K pití se podávala bílá a červená vína z Mikulova.

Císaře Akihito a císařovnu Mičiko čeká v Lichtenštejnském paláci, kde jsou ubytováni, ještě k večeři šunková rolka, bramborová polévka, hovězí guláš s houskovým knedlíkem a jablečný závin. Po úterní snídani pak odletí na návštěvu Polska.

"Protokol neumožňuje bohužel císaři přímý kontakt s číšníky. Jak japonské návštěvě česká kuchyně chutná se proto dozvídáme jen přes jeho manželku, anebo tlumočníka, svěřil se iDNES kuchař Radek Pálka z hotelu Paříž."

Japonský císař Akihito a císařovna Michiko na tokijském letiště, ze kterého odlétají na svou návštěvu do Prahy. V rámci dvoutýdenní cesty po Evropě navštíví ještě Polsko, Rakousko a Maďarsko.

Autoři: ,



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz