Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Japonský císař ochutnával českou kuchyni

  16:37aktualizováno  16:37
Japonský císař Akihito a císařovna Mičiko ochutnávali na své první návštěvě České republiky výhradně česká jídla. "Ani k pondělní snídani císař nechtěl žádné vybrané francouzské sýry, ale dal si český eidam, pražskou šunku s vejcem," řekl iDNES Radek Pálka, jeden z kuchařů hotelu Paříž, kteří v Lichtenštejnském paláci pro císařský pár jídlo připravovali. "Císař jí hodně málo, ale chce ochutnat od všeho typicky českého."

Stejně jako oficiální, tak také gastronomickou část návštěvy 125. japonského císaře a císařovny nestřežilo  pouze japonské velvyslanectví v Praze. I návrh jídelníčku putoval až do Tokia. Teprve tam vybírali na císařovo přání jídla dietní, nemastná a neslaná, ale česká.

Na pondělní oběd pozval prezident Václav Havel japonský pár do Míčovny Pražského hradu. Menu pro 170 hostů připravovalo osm kuchařů. O obsluhu se starala víc než stovka číšníků. Podávala se do růžova pečená telecí svíčková s křenovou omáčkou, pečená křepelka zdobená anglickou slaninou v medové omáčce s pažitkovým bramborem.

Mezi pozvanými byl i vicepremiér Vladimír Špidla či předseda Senátu Petr Pithart. Ke stolům zasedli i představitelé české šlechty, jako třeba Diana Sternbergová, Karel Schwarzenberg, Josef Kinský, Antonín Kinský, Mathilda Nostitzová, Jaroslav Lobkowicz nebo Děpold Czernin.

Na závěr oběda se servíroval jogurtový mousse s omáčkou z lesních plodů, šlehačkou a mátou. K pití se podávala bílá a červená vína z Mikulova.

Císaře Akihito a císařovnu Mičiko čeká v Lichtenštejnském paláci, kde jsou ubytováni, ještě k večeři šunková rolka, bramborová polévka, hovězí guláš s houskovým knedlíkem a jablečný závin. Po úterní snídani pak odletí na návštěvu Polska.

"Protokol neumožňuje bohužel císaři přímý kontakt s číšníky. Jak japonské návštěvě česká kuchyně chutná se proto dozvídáme jen přes jeho manželku, anebo tlumočníka, svěřil se iDNES kuchař Radek Pálka z hotelu Paříž."

Japonský císař Akihito a císařovna Michiko na tokijském letiště, ze kterého odlétají na svou návštěvu do Prahy. V rámci dvoutýdenní cesty po Evropě navštíví ještě Polsko, Rakousko a Maďarsko.

Autoři: ,



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz