Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Japonsko na vašem stole

aktualizováno 
S recepty na vaši první domácí sushi party nám pomáhal Petr Lambert, šéfkuchař pražské restaurace Miyabi. Díky němu můžete už zítra pozvat hosty na originální menu.


Je pravda, že klasické a jediné pravé sushi, které vám připraví v japonských restauracích nebo u kuchařů, kteří prošli aktem zasvěcení u japonských odborníků, je výsledkem složitého rituálu. V českých poměrech si ale snad můžeme dovolit tu mezalianci a pustit se do přípravy sushi i s jen malou znalostí historie a japonských gastronomických rituálů.

Snad nám amatérům také oborníci odpustí, když si některé složité kroky zjednodušíme. Když to na nás neřeknete, hned na úvod vám poradíme, abyste tvrdou řasu nori před stáčením sushi rolky lehce navlhčili mezi složenou mokrou utěrkou. Pak to jde už jako po másle. Přejeme mnoho úspěchů, s wasabi opatrně a ať vám chutná!

Maki sushi

PRO 4 OSOBY

* 1/2 kg rýže na sushi (rýže, sůl, rýžový ocet, cukr)
* 1 balení řasy nori
* nejrůznější náplně: tuňák, losos, krevety, avokádo, zelenina...
* Na hosomaki (asi 2 cm široké rolky) se používá asi 80 g šarí (sushi rýže)
* na uramaki (obrácené rolky) asi 100 g
* na futomaki (silné rolády) asi 220 g

1. Rýže: prvním předpokladem pro dobrou šarí je nákup kvalitní suroviny, nejlépe japonské rýže s kulatějším zrnem. Rýži musíte dobře proprat pod tekoucí vodou, jemně míchat a drhnout, až z ní začne vytékat průzračná voda. Po uvaření nechte ještě přibližně deset minut odstát a smíchejte ji v nějaké větší nádobě s octovým nálevem. Pečlivě rozmíchejte.
Obecně platí, že 1 kg rýže suché = 2 kg rýže uvařené, a na toto množství použijte 2 dl nálevu.

2. Rýži balíme do řasy nori pomocí bambusové rohožky makisu. Do hosomaki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. U uramaki je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco na "obalení". U futomaki je obsah nejbohatší. I pět náplní a více, ale není to pravidlo, jen pomůcka.
Do hosomaki používáme hlavně ryby, ale i zeleninu.
Nejznámější jsou tekkamaki s tuňákem a sakemaki s lososem.

TIP
Při míchání rýži chlaďte vějířem nebo stolním ventilátorem

Temaki s hovězí svíčkovou

PRO 4 OSOBY

* 100-150 g hovězí svíčkové
* 1 lžíce sezamového oleje
* 200 g předpřipravené sushi rýže
* 1 mrkev
* 1 ředkev
* 8 velkých listů ledového salátu
* 1/4 citronu
* 1/2 svazku pažitky
* 2 čajové lžičky sezamu
* 1-2 čajové lžičky wasabi

1. Mrkev a ředkev nakrájíme na tenké, asi 6 cm dlouhé tyčinky. Hovězí opepříme a zprudka opečeme na hodně rozpáleném oleji, rychle vyndáme z pánve a necháme vychladnout. Nakrájíme na tenoučké plátky.

2. Mrkvové a ředkvové tyčinky blanšírujeme asi tři minuty ve vroucí osolené vodě, vyjmeme, zprudka hodně ochladíme a necháme osušit.

3. Asi dva salátové listy přes sebe přeložíme tak, aby vytvořily tvar trojúhelníku, a potřeme je trochou wasabi. Z uvařené sushi rýže vytvarujeme navlhčenýma rukama 4 kužele (homole). Citron nakrájíme na tenké plátky.

4. Na salátové listy položíme rýži, maso a zeleninové tyčinky. Maso posypeme sezamovými semínky, vršek ozdobíme pažitkou a z naplněných listů vytvarujeme kornouty. Ozdobíme plátky citronu a servírujeme na malých talířcích.

TIP
Místo nejdražší svíčkové můžete použít levnější vepřovou panenku

Tamagoyaki sushi

PRO 8 OSOBY

* 8 ks vajec
* 2 lžičky cukru
* 1 lžička soli
* 1 lžička sójové omáčky
* 8 lžic rybího vývaru (může být i granulovaný)
* 2 lžíce bílého vína
* 1 kg rýže
* 1 plátek řasy nori

1. Vejce rozkvedláme vidličkou. Sůl, cukr, sójovou omáčku a rybí vývar smícháme v malém kastrůlku, ohřejeme a necháme vychladit. Rozkvedlané vejce smícháme s vychlazenou směsí a dobře promícháme. Na menší pánvičce pak uděláme jednu, případně dvě silnější omelety (5 až 10 mm silné).

2. Hotové omeletky necháme vychladnout na savém papíře a nakrájíme na plátky, z rýže utvoříme bochánky, poklademe omeletkou a svážeme proužkem řasy.

TIP
Do směsi na omeletky můžeme přimíchat jako "náplň" mořské řasy hijiky a pár kuliček hrášku

Oshizushi s uzeným lososem nebo tofu

PRO 4 OSOBY

*1/2 kg rýže na sushi
* 1-2 archy řas nori
* 1 balíček tofu kapsiček inari
* 150 g plátků uzeného lososa
* 1-2 kapie nebo červené papriky
* svazek petrželky - kudrnky
* 5-10 stonků chřestu

1. Oshizushi představují vlastně takový dort stlačený ze sushi rýže a ryb, případně z jiných surovin. Vlastně je to původní druh sushi, dnes trochu opomíjený. Na výrobu potřebujete formu, klidně i dortovou.

2. Do formy rozprostřete potravinářskou fólii a na ni rozložte trochu rýže. Rýži pak poklaďte plátky tofu inari nebo uzeného lososa, přidejte řasy a znovu naneste vrstvu rýže. Kapie opečte na suché pánvičce, až se slupka spálí téměř dočerna a půjde oloupat.

3. Oloupejte, odstraňte jádřinec a vychlaďte. Chřest oloupejte, krátce povařte a vychlaďte. Papriku a chřest naskládejte do formy na druhou vrstvu rýže nebo zasypte nasekanou petrželkou bez natě a stlačte. Nechte tak hodinku odpočinout a krájejte na kostičky.

Temaki sushi

PRO 4 OSOBY

* 1 arch řasy nori
* 1/2 kg rýže na sushi

Náplně:
* okurka
* avokádo
* syrové ryby
* krevety
* salátové listy

1. Temaki představují malý kornoutek, který se podává hostům nejlépe přímo do ruky, například přes sushi bar. Jako náplň může spolu s rýží posloužit vlastně cokoli, co vám chutná (ryby, zelenina, houbičky šitake, nebo kombinace a la California maki - avokádo, krabí tyčinka, okurka a tobiko, kaviár z létajících ryb).

2. Platí zde stejná pravidla jako u maki, jen k vytvarování nepoužíváte rohožku, ale celý kornoutek vymodelujete prsty.

TIP
Platí zlaté pravidlo: nemíchejte příliš mnoho chutí dohromady, méně znamená více. Pokud připravujete temaki na mísu, balte je jako poslední, aby řasa zůstala křupavá.

California maki sushi

PRO 4 OSOBY

* 1/2 kg rýže na sushi
* dva archy řasy nori
* okurka
* avokádo
* 4 krabí tyčinky
* 4 čajové lžičky opraženého sezamu
* japonská majonéza (můžete použít i obyčejnou bez příchutě) nebo tobiko - kaviár z létajících ryb

1. Obalte si bambusovou rohožku asi třemi vrstvami potravinové fólie. Archy řas nori přepůlte (pokud máte čtvercové), položte lesklou stranou na rohožku a naneste přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy. Posypte lžičkou sezamu a celé otočte řasou nahoru. Na řasu naneste trochu majonézy. Podélně rozpůlte krabí tyčinku, odkrojte asi 3 mm silný a 7 cm dlouhý plátek slupky okurky a nakrájejte na tenké nudličky, rozpůlte avokádo, nakrájejte z něj podélně čtyři "měsíčky", oloupejte a nakrájejte na podobné nudličky jako okurku. Tyčinku, čtvrtinu nudliček okurek a avokáda rozložte na řasu a zarolujte. Krájejte na šest kousků.

2. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.


Šéfkuchaři, tohle nečtěte!

Ve formě sushi, tedy malé roládky, se může objevit cokoliv, co vás napadne a vaše hosty nebo rodinu nadchne. Sushi ze sladké rýže se sušeným nebo kandovaným ovocem bude chutnat kamarádkám. Marcipánové sushi uprostřed s ořechem nadchne děti. A česnekové sushi se sýrem se stane hvězdou vaší silvestrovské oslavy. Experimentujte, co hrdlo ráčí, a trénujte i doma práci s hůlkami. Bude se vám hodit v sushi restauraci. Tam ale ani slovo o marcipánu nebo sýru. To by bylo harakiri! 

Nigiri sushi

PRO 4 OSOBY

* 1/2 kg rýže na sushi

Na ozdobu:
* plátky syrových ryb
* plody moře
* různé jikry
* avokádo
* paprika
* takuan - nakládaná ředkev
* chřest
* oblíbená je i omeleta tamagoyaki

1. Nigiri jsou rýžové bochánky ve tvaru hranolu z rýže, který je modelován tak, aby bylo uprostřed duté místečko. Při skusu se pak nigiri samo rozdělí na dvě sousta. Je to umění, v němž se dokonce pořádají soutěže, takže se pro začátek spokojte s tvarem válečku.

2. Pokrm zdobíme buď plátkem ryb, krevetou, avokádem, oblíbená je i vaječná omeleta tamagoyaki, pro niž je typické, že se připravuje na hranaté pánvi (chutnat ale bude i z té klasické).

TIP
Na talíři mají být v sestavě nigiri zastoupeny čtyři barvy: tři zasyrova + 1 vařená. Znamená to, že na válečku je například losos, tuňák (červená), halibut (bílá), marinovaná makrela, nebo sleď (modrá) + omeleta tamagoyaki (vařená).

Vegetariánské maki

PRO 4 OSOBY

* 1/2 kg rýže na sushi
* 2 archy řas nori
* nakládaná ředkev takuan (oshinkomaki), okurka (kappamaki) a jiné
* wasabi
* zázvor
* sójová omáčka

1. Archy řas nori přepůlte (pokud máte čtvercové), položte lesklou stranou na rohožku a naneste přibližně 80 g rýže na plochu řasy tak, aby v horní části zůstal přibližně centimetrový okraj řasy bez rýže.

2. Na rýži naneste jedním prstem trochu wasabi, rozložte na proužky nakrájenou okurku, ředkev takuan, avokádo, tofu a podobně a zarolujte. Krájejte na šest kousků. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

TIP
Můžete vyzkoušet i grilovanou zeleninu. Pokud tepelně upravenou rychle zchladíte v nádobě s vodou a ledem, neztratí barvu.

Recept na nakládaný zázvor

* 1 kg čerstvého zázvoru
* 200 g cukru
* 2 dl bílého rýžového octa
* 2 lžičky soli

1. Zázvor oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a cca 30 vteřin povaříme ve vodě a scedíme. Ocet, cukr a sůl smícháme v malém kastrůlku a zahřejeme, aby se cukr a sůl dobře rozmíchaly. Nevaříme.

2. Scezený a okapaný zázvor přendáme do nádobky, zalijeme nálevem a necháme vychladnout.

* Na velmi jednoduché sushi vám stačí nakládaný zázvor a mrkev pokrájená na nudličky.

* Stočte je na rýži do řasy nori a pevně utáhněte. Čím více zázvoru, tím více to bude pálit.

* Nakrájejte a podávejte odolným jedincům s plechovými ústy i vnitřnostmi. Čím tenčí plátky zázvoru nakrájíte, tím bude pokrm chutnější. Zázvor ze sebe vydá víc chuti.

Uramaki s hovězí svíčkovou

PRO 4 OSOBY

* 1/2 kg rýže na sushi
* 2 archy řas nori
* 4 lžíce najemno pokrájené natě jarní cibulky
* 150 g svíčkové
* 3 ks umeboshi - japonské nakládané slívy
* sůl
* bílý pepř

1. Obalte si bambusovou rohožku asi třemi vrstvami potravinové fólie. Svíčkovou rozkrájejte podélně na tenčí proužky - nudličky. Archy řas nori přepůlte (pokud máte čtvercové), položte lesklou stranou na rohožku a naneste přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy. Rýži posypte lžící cibulky a celé otočte řasou nahoru.

2. Na pánvičce rozehřejte trochu oleje a osmažte osolené a opepřené kusy svíčkové - nejlépe aby byly středně propečené. Ze slív umeboshi vyjměte pecky a rozsekejte je nožem na pastu. Mázněte trochu pasty jedním prstem na řasu, rozložte kousky svíčkové a zarolujte. Krájejte na šest kousků. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

ČÍM SE SUSHI ZAPÍJÍ

Zelený čaj, samozřejmě saké nebo bílá vína. Ale v případě, že jsou ve vašem sushi červené ryby, hovězí maso nebo kachna, můžete zkusit i lehčí červená.
Sommeliérka Klára Götzová radí: "Sushi dobře doplní bílá vína s vyšší aromatikou. Například české tramíny, ryzlinky z Mosely, vína bohatá s trochou zbytkového cukru, aby doplnila pikantnost sushi. Pokud se sushi skládá především z červených mas, můžete vyzkoušet i lehčí červená vína. Z odrůd červeného jsou vhodné například Pinot noir či Rulandské modré."

Autoři:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
SERVISNÍ TECHNIK - CNC STROJE

Advantage Consulting, s.r.o.
Středočeský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina
nabízený plat: 30 000 - 42 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.