Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jan Rosák prozradil rodinný recept

  15:58aktualizováno  15:58
Do "hřibonosných" lesů v okolí Mníšku pod Brdy vyráží na houbařské výpravy v těchto dnech každé ráno bavič Jan Rosák. Sám sebe označuje za fanatického houbaře a plody lesa prý k smrti miluje celá rodina. Houby se proto u Rosáků dlouho neohřejí a v krátké době vždy skončí na stole.
"Naposledy jsem byl na houbách v pondělí brzo ráno. I když v minulých dnech bylo dost sucho a chladno, našel jsem slušný úlovek. Tvrdím, že houby mají jít na talíř rovnou z košíku, a tak ihned posloužily jako snídaně," prozradil Jan Rosák.

Přiznal, že miluje smaženici, maso na houbách, smažené houby i vánočního houbového kubu. Nejraději ale připravuje svoji oblíbenou specialitu. Bavič má v Brdských lesích svá místečka a bez úlovku se domů nevrací.

S pýchou vzpomíná na houbařské žně před dvěma lety, kdy na jeden zátah našel padesát urostlých praváků. Na sběr hub se ale zatím neúspěšně snaží vycvičit své domácí mazlíčky.

"Marně se pokouším vycvičit na houby naše psy. Usiluji o to už několik let, ale zatím to vůbec nefunguje. Začínám mít dokonce pocit, že mají v lese úplně jiné zájmy, že je to pro ně jakási čtenářská výprava. Všechno totiž očichávají, jsou neustále ve střehu, ale houby najít neumějí. Určitě je to však naučím. Jsem od přírody optimista a věřím všemu," zasmál se Rosák.

ROSÁKOVA SPECIALITA: Bešamelová omáčka s houbami

"Recept je velmi jednoduchý a rychlý. Houby nakrájím na plátky, dám na rozpálený olej na pánev, osolím a mírně okmínuji. K tomu přidávám na kousky nakrájenou anglickou slaninu, pořádně nechám osmažit a nakonec všechno zahustím bešamelovou omáčkou. Ta se smíchá s uvařenými těstovinami a je to naprosto báječné," prozrazuje svou specialitu Jan Rosák.

Autor:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz