Doporučujeme

Jalovcové zelí

Jalovcové zelí | foto: Apetit

Jalovcové zelí: podzimní pochoutka

  • 0
Podzim s sebou přináší i takové radosti, jako je třeba zelí za pár korun. Pochutnejte si na něm!

NA 4 PORCE

Příprava: 40 minut

* 2 lžičky jalovcových kuliček
* 3 lžíce ginu nebo borovičky
* 100 ml plnotučného mléka
* 1 velkou hlávku zelí, očištěnou
* 1 velký pórek, očištěný
* 50 g másla
* 1 lžičku bujonových granulí nebo čtvrt kostky, rozdrobené
* 6 vrchovatých lžic žervé nebo lučiny
* sůl a pepř na dochucení

  1. Jalovec rozdrťte, v hrnci spolu s ginem a mlékem přiveďte k varu a za občasného promíchání nechte tři minuty probublávat. Sejměte z ohně, osolte a opepřete.
  2. Zelí pokrájejte na osminy, odstraňte tvrdý košťál a nakrájejte je na jemno. Pórek podélně rozkrojte a nakrájejte na centimetrové kousky. Zelí i pórek vsypte na cedník, propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.
  3. Ve velkém širokém kastrolu rozpusťte máslo, vsypte zelí s pórkem, posypte bujonem, osolte a opepřete. Důkladně zamíchejte, přikryjte a duste na středním ohni. Každé dvě minuty promíchejte; po třetím promíchání už nepřikrývejte a vše povařte ještě čtyři až šest minut, abyste odpařili šťávu, kterou zelí pustí. Odstavte.
  4. Jalovcové mléko prohřejte (nevařte!) a přimíchejte do něj žervé. Hojně opepřete, promíchejte, přelijte přes zelí, znovu promíchejte a podávejte.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Dušené červené zelí s řepou
Dušené červené zelí s řepou
Pečený losos s žampiony a estragonem
Pečený losos s žampiony a estragonem
Pikantní zelné placky tepla
Pikantní zelné placky tepla


  • Vybrali jsme pro Vás