Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jako příloha i do polévek, salátů i palačinek: špenát desetkrát jinak

  2:06aktualizováno  2:06
Listový špenát je sexy, svěží i sytý. Zapomeňte jednou provždy na zelenou břečku ze školní jídelny.

Špenátové knedlíky s krémovým pórkem. | foto: Isifa

Špenátový salát s avokádem a ředkvičkami

Špenátový salát s avokádem a ředkvičkami.

Příprava: 20 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 2 lžíce kaparů
* 2 lžíce oleje
* 1 stroužek česneku
* 2 lžičky citronové šťávy
* 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
* sůl
* 200 ml zakysané smetany
* 600 g čerstvého špenátu
* 200 g rukoly
* 1 svazek ředkviček
* 2 zralá avokáda

1 110 kJ

Rychlá a zdravá večeře, která vás díky avokádu i zasytí. Jestli chcete hřešit, nahraďte zakysanku majonézou.

1. Promixujeme kapary, olej, česnek, citronovou šťávu a kůru, sůl a vmícháme do zakysané smetany a dáme odležet hodinu do chladu.
2. Špenátové listy a rukolu očistíme, omyjeme a osušíme.
3. Omyté a očištěné ředkvičky nakrájíme na nudličky.
4. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, vyloupneme ze slupky a pokrájíme na plátky.
5. Zeleninu promícháme v míse, zalijeme dresinkem a ihned podáváme.  

Teplý špenát se zázvorem a mrkví

Teplý špenát se zázvorem a mrkví.

Příprava: 20 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 50 g nesolených kešu
* 50 g nesolených arašídů
* 2 mrkve
* 2 lžíce másla
* 5 lžic olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 1-2 cm čerstvého zázvoru
* 1/4 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
* 750 g čerstvých špenátových listů
* 1 lžíce citronové šťávy
* 5 lžic pomerančové šťávy
* 1 kelímek zakysané

1 490 kJ

Povzbuzující a chuťová bomba. Zázvor zlikviduje každé jarní nachlazení v zárodku, oříšky dodají zdravé tuky.

1. Na rozehřáté suché pánvi krátce opečeme nahrubo nasekané kešu a arašídy.
2. Očištěnou mrkev pokrájíme na tenké nudličky a orestujeme na másle.
3. Do hrnce nalijeme olej, přidáme pokrájený česnek a škrabkou na brambory naplátkovaný zázvor. Zahřejeme na vyšší teplotu, po minutě stáhneme z plotny a přimícháme pomerančovou kůru.
4. Do většího hrnce nalijeme vodu, vložíme pařník a špenát na něm 2-4 minuty povaříme.
5. V míse promícháme špenát s mrkví a zalijeme ochuceným olejem a citronovou a pomerančovou šťávou.
6. Podáváme ozdobený opraženými oříšky a několika lžícemi zakysané smetany.

Špenát s chilli

Špenát s chilli.

Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g čerstvého špenátu
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 2 chilli papričky
* 1 lžička kmínu
* 50 g másla
* 2 lžíce oleje

680 kJ

Pálivá svačinka pro gurmány nebo dietní občerstvení na večírek. Tam k němu nabídněte opečenou ciabattu.

1. Špenátové listy omyjeme, osušíme a pokrájíme.
2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme se solí a zázvorem.
3. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme jádra a nasekáme.
4. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, orestujeme na něm cibuli s kmínem, přihodíme chilli papričku, česnek se zázvorem, společně opečeme.
5. Přidáme pokrájený špenát, promícháme, dokud nezavadne, zakryjeme pokličkou a podusíme me doměkka. 

Kroupová polévka se špenátem

Kroupová polévka se špenátem.

Příprava: 20 minut + vaření 90 minut

Pro 4 osoby

* 1 kuřecí stehno
* 2 kuřecí křídla
* 1 větší mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 1/4 pórku
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 5 kuliček černého pepře
* 3 kuličky nového koření
* 200 g krup (namočených přes noc)
* 200 g čerstvého špenátu

1 400 kJ

Sytá a teplá večeře, která bude chutnat celé rodině. Její dietnost není na chuti vůbec znát.

1. Kuřecí maso omyjeme. Zeleninu očistíme, cibuli a česnek oloupeme.
2. Maso, zeleninu, česnek, cibuli, koření vložíme do hrnce se studenou vodou a povaříme, dokud maso a zelenina nejsou měkké.
3. Proprané kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka.
4. Polévku scedíme, obrané maso a zeleninu nakrájíme na kousky. Omyté listy špenátu spaříme horkou vodou a pokrájíme.
5. Do scezeného vývaru vložíme nakrájené maso, zeleninu, kroupy a špenát a společně prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, případně čerstvě prolisovaným stroužkem česneku. 

Špenátová polévka s nivou a piniovými oříšky

Špenátová polévka s nivou a piniovými oříšky.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g čerstvého špenátu
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 střední brambora
* 1 lžíce másla
* 50 ml zeleninového vývaru
* 50 ml mléka
* 200 g nivy
* 100 g piniových oříšků

1 515 kJ

Hustá pikantní polévka s nivou a bramborami nahradí oběd a odpoledne se rozhodně nebudete trápit hlady.

1. Špenát omyjeme, osušíme, několik celých listů odložíme na ozdobu, zbytek natrháme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Bramboru oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm cibuli s česnekem, po 5 minutách přihodíme brambory - společně opečeme, přilijeme vývar a 10 minut povaříme.
3. Potom přilijeme mléko, přivedeme k varu a přisypeme polovinu natrhaného špenátu. Po 15 minutách stáhneme z plotny, v hrnci polévku rozmixujeme, přimixujeme zbylý čerstvý špenát.
4. Část nivy nakrájíme, část nadrobíme na kousky. Polévku před podáváním ozdobíme listy špenátu, nivou a piniovými oříšky.

Špenátový salát s klíčky a fetou

Špenátový salát s klíčky a fetou.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 300 g naklíčené čočky
* 500 g špenátových listů
* 1 jarní cibulka
* 2 střední mrkve
* 150 g sýra feta
* 1 grapefruit
* 1 lžíce medu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, bílý pepř

950 kJ

Opravdu hodně dietní salát. Vyberte si, jestli zdvojnásobíte v receptu sýr, nebo si dopřejete přílohu.

1. Naklíčenou čočku dobře propláchneme a osušíme. Špenátové listy a cibulku omyjeme, osušíme, cibulku jemně nasekáme.
2. Očištěnou mrkev nastrouháme. Sýr nakrájíme na malé kostičky nebo rozdrobíme.
3. Z grapefruitu vymačkáme šťávu, promícháme s medem a olejem.
4. Naklíčenou čočku, zeleninu a sýr pokapeme částí dresinku, ochutíme solí a pepřem, promícháme a podáváme se zbylým dresinkem.

Salát se špenátem, ředkvičkami a lososem

Salát se špenítem, ředkvičkami a lososem.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 2-3 snítky čerstvého kopru
* 6 lžic oleje
* 3 lžíce citronové šťávy
* sůl
* 500 g špenátových listů
* 1 svazek ředkviček
* 150 g uzeného lososa
* čerstvě mletý pepř

980 kJ

Přidáte-li podle našeho tipu vejce uvařená natvrdo, máte vzornou dietářskou večeři.

1. Omytý a osušený kopr nasekáme najemno a promícháme s olejem, citronovou šťávou a solí. Odložíme do chladu.
2. Špenátové listy omyjeme a osušíme. Očištěné ředkvičky nakrájíme na plátky.
3. Uzeného lososa pokrájíme nebo natrháme na menší kousky.
4. V míse promícháme špenátové listy s ředkvičkami, poklademe kousky lososa a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s vychlazeným dresinkem.  

Bramborové koláčky se špenátem

Bramborové koláčky se špenátem.

Příprava: 50 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 300 g špenátových listů
* 1 malá cibulka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* sůl, pepř
* špetka muškátového oříšku
* 100 ml smetany ke šlehání
* 250 g uvařených brambor
* 100 ml mléka
* 100 g másla
* 2 velká vejce
* 250 g polohrubé mouky
* 100 g celozrnné mouky
* dýňová a slunečnicová semínka

1 610 kJ

Vydatné koláčky vhodné na oběd, na výlet, na piknik. Jejich obsah je legální, a přesto návykový.

1. Omyté listy špenátu spaříme vroucí vodou a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli jemně pokrájíme, česnek nakrájíme na tenké plátky.
2. Na rozehřátém oleji s máslem orestujeme cibuli, přidáme česnek a pokrájené špenátové listy, ochutíme solí a pepřem, špetkou muškátového oříšku a podusíme doměkka.
3. Necháme z listů vysmahnout všechnu tekutinu a podlijeme smetanou a společně prohřejeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
4. Brambory prolisujeme, promícháme s mlékem, změklým máslem, vejcem, solí a moukou a zpracujeme v tužší těsto.
5. Z kousků těsta vytvoříme kolečka, poklademe špenátovou náplní, zabalíme, potřeme vejcem, ozdobíme semínky a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut.  

Špenátový salát s klíčky a ředkvičkami

Špenátový selát s klíčky a ředkvičkami.

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 500 g čerstvých špenátových listů
* 2 svazky ředkviček
* 1 malá červená cibule
* 1 hrnek naklíčené vojtěšky
* 50 ml olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 1 stroužek česneku
* špetka sušené máty

830 kJ

Zřejmě nejjednodušší recept, jak si užít jarní špenát. Přidejte dresink podle své volby, kalorie to dovolují.

1. Omyté špenátové listy spaříme horkou vodou a necháme je okapat.
2. Ředkvičky očistíme a překrájíme, cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Klíčky propláchneme a necháme okapat.
3. Olej prošleháme s citronovou šťávou, hořčicí, prolisovaným stroužkem česneku a mátou. Zeleninu promícháme v míse, posypeme klíčky, a podáváme s dresinkem.

Špenátové knedlíky s krémovým pórkem

Špenátové knedlíky s krémovým pórkem.

Příprava: 30 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 6 rohlíků
* 100 g špenátových listů
* 1 menší cibulka
* 1 stroužek česneku
* 1 malý pórek
* 100 ml mléka
* 6 vajec
* sůl
* 2 lžíce másla
* pepř
* 100 ml suchého bílého vína
* 250 ml smetany

1 525 kJ

Obsahují smetanu a rohlíky, a přesto kaloricky zapadají do dietního režimu.

1. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Omyté špenátové listy spaříme horkou vodou a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme najemno, pórek očistíme, pokrájíme na špalíčky a podélně rozřízneme.
2. Žloutky promícháme se lžičkou soli, z bílků ušleháme sníh. Kostičky rohlíků pokapeme většinou mléka, přelijeme žloutky, promícháme s nasekaným špenátem a vmícháme sníh. Pokud je těsto hodně hutné, přilijeme mléko.
3. Z těsta vytvarujeme knedlíky a povaříme je v osolené vodě podle velikosti 12-15 minut.
4. Na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme česnek, pórek a společně 4-5 minut opékáme. Podlijeme vínem a necháme je odpařit.
5. Přilijeme smetanu, omáčku dochutíme solí a pepřem a stáhneme z plotýnky. Hotové knedlíky podáváme přelité krémovým pórkem.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Grafton Recruitment Praha
FEM Inženýr (i absolvent VŠ)

Grafton Recruitment Praha
Praha
nabízený plat: 30 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.