Jako dítě jsem byla v kuchyni pořád, říká blogerka Markéta Pavleje

  0:54aktualizováno  0:54
Když si prohlédnete její blog o vaření, začnou se vám sbíhat sliny, budete obdivovat krásné fotky a nejspíš něco uvaříte. Markéta Pavleje patří mezi respektované a oceňované blogery. Svůj Kitchenette založila před čtyřmi lety na mateřské s dcerou, dnes čeká třetí dítě.

Markéta Pavleje | foto: Lucie Robinson

Markéta Pavleje

  • Narodila se před 33 lety v Praze.
  • Vystudovala gymnázium s výtvarným zaměřením.
  • Pracovala jako vizážistka, v roce 2012 založila blog o jídle Kitchenette, který se stal velmi brzo populárním a respektovaným.
  • V současné době jej navštíví kolem půl milionu lidí měsíčně.
  • Opakovaně se v anketě stala blogerkou roku v oboru food blogů, naposledy v roce 2015.
  • Spolupracuje s řadou magazínů a novin, pro které píše recepty, na Facebooku má 40 tisíc fanoušků.
  • Vydala knihu Kitchenette Rok v kuchyni, kterou si produkovala, včetně textů, fotografií a food stylingu.
  • Je vdaná, má dceru (6) a syna (2,5). Třetí dítě čeká na konci května.

Trpíte teď v těhotenství zvláštními chutěmi?
Ujela jsem na mangu, za celý život jsem ho nesnědla tolik jako teď. S prvorozenou Gretkou se mi chutě moc nezměnily, zato když jsem čekala syna, měla jsem pořád chuť na maso a steaky. Bylo to až extrémní, dávala jsem si i tatarák, přestože se to nemá, ale chuť byla silnější.

Když těhotná nejste, na čem si nejvíc pochutnáte?
Moje chutě se mění, hodně souvisí s ročním obdobím, někdy mě udělá absolutně šťastnou miska ovoce a jogurtu, mám ráda avokádo s lučinou na dobrém chlebu, vajíčka na měkko, ztracená vejce. Nic opulentního, taková obyčejná jídla.

Jakou chuť si vybavíte při vzpomínce na dětství?
U každé babičky to bylo jiné a odlišně se vařilo doma u mámy. Ta, přestože hodně pracovala, téměř denně dělala teplou večeři. Vařila dobře a obdivuju u ní, že experimentovala. Připravovala arabská a asijská jídla, často se u nás dělala dobrá čína, měla asi deset druhů receptů, třeba kuře s ananasem, kachnu na medu, koule z vepřového masa „lví hlavy“. Dnes se nad tím nikdo nepozastaví, ale na tehdejší dobu to byla hodně exotická jídla.

Čtěte v pondělí

Markéta Pavleje

Velký rozhovor s Markétou Pavleje čtěte čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

A babičky?
Každá vařila jinak. Babička od táty, dobříšská, dělala klasiku – knedlíky, kachnu se zelím, vepřo knedlo zelo, buchty, jednoduchá, ale tučná jídla, což souviselo s jejím dětstvím. Vyrůstala na vesnici jako sirotek a měla to dost těžké. Byla to nesmírně hodná babička, neskutečný anděl, milovala nás a hýčkala, navíc sdílela můj kýčovitý vkus, kdy jsem jako malá milovala peří a třpytivé věci. Druhá babička, od mámy, pocházela ze Zlína a byla to prvorepubliková dáma, která nevyšla bez podpatků a rtěnky. Byla ten typ ženy, která vstala brzo ráno, aby napekla koláče. Pocházela z bohatší rodiny a vařila dobré, lehce gurmánské jídlo. S ní jsem strávila docela dost času v kuchyni a vzpomínám na to moc ráda.

Tam někde se zrodila vaše láska k vaření?
Jako dítě jsem byla v kuchyni pořád, nejen s babičkou. Až dnes jako rodič si uvědomuju, jak málo času máme, a stejné to měla moje máma i babičky. Kuchyně vlastně bylo jedno z mála míst, kde jsme byly vždycky spolu.

Vařila jste už jako malá?
Já si nepamatuju rané stadium, až to, že jsem přišla z oběda ze školní jídelny a doma jsem se vrhla na pečení, to ano. Nepotřebovala jsem k tomu ani recepty. Někdy to samozřejmě nevyšlo a všechno letělo do koše, ale hodně mi pomohlo, že mi za to máma nevynadala, že mi vaření nezošklivila, protože třeba moje kamarádky mámy do kuchyně nepustily.

Autor:

Nejčtenější

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Vážila skoro metrák a nevěděla, co na sebe. Po proměně se málem nepoznala

Jako dvě různé ženy. Tak vedle sebe vypadají fotky Aleny před a po hubnutí. Na...

Velký váhový skok během těhotenství se podepsal na vizáži sympatické Aleny (35). Zašlo to tak daleko, že se její váha...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Ilustrační snímek

Sacharidů jíme v nejrůznější podobě moc, tvrdí Margit Slimáková. „Není třeba nic doslazovat,“ nabádá specialistka na...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Další z rubriky

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

16. prosince. Zapalte třetí adventní svíčku

Adventní věnec tři svíčky

Dnes je stříbrná neděle a třetí svíčka na věnci představuje přátelství a podle tradice by měla mít růžovou barvu....

OBRAZEM: Kýčovité vánoční oblečky v podání slavných osobností

vánoční oblečky v podání celebrit

Známé tváře každoročně podlehnou sváteční atmosféře a navlečou na sebe oblečení s vánoční tematikou. Nejedna celebrita...

Najdete na iDNES.cz