Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jako dítě jsem byla v kuchyni pořád, říká blogerka Markéta Pavleje

  0:54aktualizováno  0:54
Když si prohlédnete její blog o vaření, začnou se vám sbíhat sliny, budete obdivovat krásné fotky a nejspíš něco uvaříte. Markéta Pavleje patří mezi respektované a oceňované blogery. Svůj Kitchenette založila před čtyřmi lety na mateřské s dcerou, dnes čeká třetí dítě.

Markéta Pavleje | foto: Lucie Robinson

Markéta Pavleje

  • Narodila se před 33 lety v Praze.
  • Vystudovala gymnázium s výtvarným zaměřením.
  • Pracovala jako vizážistka, v roce 2012 založila blog o jídle Kitchenette, který se stal velmi brzo populárním a respektovaným.
  • V současné době jej navštíví kolem půl milionu lidí měsíčně.
  • Opakovaně se v anketě stala blogerkou roku v oboru food blogů, naposledy v roce 2015.
  • Spolupracuje s řadou magazínů a novin, pro které píše recepty, na Facebooku má 40 tisíc fanoušků.
  • Vydala knihu Kitchenette Rok v kuchyni, kterou si produkovala, včetně textů, fotografií a food stylingu.
  • Je vdaná, má dceru (6) a syna (2,5). Třetí dítě čeká na konci května.

Trpíte teď v těhotenství zvláštními chutěmi?
Ujela jsem na mangu, za celý život jsem ho nesnědla tolik jako teď. S prvorozenou Gretkou se mi chutě moc nezměnily, zato když jsem čekala syna, měla jsem pořád chuť na maso a steaky. Bylo to až extrémní, dávala jsem si i tatarák, přestože se to nemá, ale chuť byla silnější.

Když těhotná nejste, na čem si nejvíc pochutnáte?
Moje chutě se mění, hodně souvisí s ročním obdobím, někdy mě udělá absolutně šťastnou miska ovoce a jogurtu, mám ráda avokádo s lučinou na dobrém chlebu, vajíčka na měkko, ztracená vejce. Nic opulentního, taková obyčejná jídla.

Jakou chuť si vybavíte při vzpomínce na dětství?
U každé babičky to bylo jiné a odlišně se vařilo doma u mámy. Ta, přestože hodně pracovala, téměř denně dělala teplou večeři. Vařila dobře a obdivuju u ní, že experimentovala. Připravovala arabská a asijská jídla, často se u nás dělala dobrá čína, měla asi deset druhů receptů, třeba kuře s ananasem, kachnu na medu, koule z vepřového masa „lví hlavy“. Dnes se nad tím nikdo nepozastaví, ale na tehdejší dobu to byla hodně exotická jídla.

Čtěte v pondělí

Markéta Pavleje

Velký rozhovor s Markétou Pavleje čtěte čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

A babičky?
Každá vařila jinak. Babička od táty, dobříšská, dělala klasiku – knedlíky, kachnu se zelím, vepřo knedlo zelo, buchty, jednoduchá, ale tučná jídla, což souviselo s jejím dětstvím. Vyrůstala na vesnici jako sirotek a měla to dost těžké. Byla to nesmírně hodná babička, neskutečný anděl, milovala nás a hýčkala, navíc sdílela můj kýčovitý vkus, kdy jsem jako malá milovala peří a třpytivé věci. Druhá babička, od mámy, pocházela ze Zlína a byla to prvorepubliková dáma, která nevyšla bez podpatků a rtěnky. Byla ten typ ženy, která vstala brzo ráno, aby napekla koláče. Pocházela z bohatší rodiny a vařila dobré, lehce gurmánské jídlo. S ní jsem strávila docela dost času v kuchyni a vzpomínám na to moc ráda.

Tam někde se zrodila vaše láska k vaření?
Jako dítě jsem byla v kuchyni pořád, nejen s babičkou. Až dnes jako rodič si uvědomuju, jak málo času máme, a stejné to měla moje máma i babičky. Kuchyně vlastně bylo jedno z mála míst, kde jsme byly vždycky spolu.

Vařila jste už jako malá?
Já si nepamatuju rané stadium, až to, že jsem přišla z oběda ze školní jídelny a doma jsem se vrhla na pečení, to ano. Nepotřebovala jsem k tomu ani recepty. Někdy to samozřejmě nevyšlo a všechno letělo do koše, ale hodně mi pomohlo, že mi za to máma nevynadala, že mi vaření nezošklivila, protože třeba moje kamarádky mámy do kuchyně nepustily.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Martha Issová: Role Marie v Dukle 61 mě vysvobodila ze stereotypů

Herečka Martha Issová

Herečka Martha Issová, životní partnerka režiséra Davida Ondříčka, zazářila nedávno v hlavní ženské roli dvoudílného...

Voodoo a černá magie fascinují. Pracují se strachem i jedy

Rituální tanec během voodoo festivalu.

Když lidé nemají pro události vysvětlení, jsou náchylní k víře v nadlidské, vyšší mocnosti, v duchy i bohy. Podléhají i...

Můj plán byl mít e-shop v obýváku, říká držitelka medailí za marmelády

Podnikatelka ze Šumavy Jozefína Růžičková se svými marmeládami uchvátila svět

Uvařila pomerančovou marmeládu a poslala ji do soutěže ve Velké Británii. V zemi, kde má tato lahůdka obrovskou...

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Arome.cz I když kosmetický trh ovládají nadnárodní giganti, čím dál více získávají na popularitě lokální kosmetické firmy. Tento ...



Najdete na iDNES.cz