Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vyzrát na gastritidu. Omezte tučná jídla a přestaňte kouřit

aktualizováno 
Nechutná vám, žaludek vás bolí jako čert, máte průjem, cítíte se unavení a možná máte i zvýšenou teplotu. To vše může svědčit o gastritidě - zánětu žaludku.

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Akutní forma tohoto onemocnění přichází náhle a nejčastější příčinou jsou bakteriální a virové infekce. Většinou si s ní tělo poradí samo, samozřejmě jste-li na něj hodní a snažíte-li se mu v tom aspoň trochu pomoci. Co to obnáší?

Obecné doporučení praví: klid, nejlépe na lůžku, dieta. Jako gastritida se může projevit i konzumace špatně tolerované stravy, tedy silně kořeněného jídla nebo hodně tučného, a požívání alkoholu. V tomto případě však pravděpodobně nepůjde o zánět, ale spíše o poruchu motility (akutní dyspepsie).

Domácí lékař

Gastritidu může způsobit i užívání některých léků, typickým příkladem jsou ty s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Příčinou však může být i stres.

S vyšetřením a léčbou není radno příliš váhat

Naproti tomu chronický zánět žaludku vzniká pozvolna a zpočátku o něm ani nemusíte vědět. Pokud se však příznaky objeví, pak vás zřejmě udeří pálivá bolest v nadbřišku, nadýmání, plynatost a průjmy.

V takovém případě neváhejte s návštěvou praktického lékaře, který vás pošle ke specialistovi na onemocnění zažívacího traktu – gastroenterologovi.

Ten si vás vyslechne a vyšetří vaše břicho, které bývá místy nebo i celkově citlivé až bolestivé. Odebere vám krev, pravděpodobně vás také pošle na ultrazvuk. Díky těmto vyšetřením vyloučí možnost jiných, například žlučníkových potíží.

Jak poznat, co mi vlastně je?

Jednou z možností, jak diagnostikovat chronickou gastritidu, je endoskopické vyšetření. Jde o obávané spolknutí dlouhého ohebného kabelu, na jehož konci se nachází kamera a světelný zdroj. Kdo však již vyšetření zažil, může potvrdit, že není čeho se děsit.

Když vás pálí žáha

Dejte si pozor na těchto pět mýtů

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie

Vyšetření není samozřejmě příjemné, ale je většinou docela snesitelné. V případě chronické gastritidy lékař zřejmě najde otok či zarudlou sliznici. To však samozřejmě pro diagnostiku nestačí. Nejprve je zapotřebí odebrat vzorky pro histologické vyšetření.

Léčbu lékař volí individuálně podle formy onemocnění – podávání antibiotik, antacid na snížení kyselosti žaludeční šťávy, doporučení vhodné životosprávy bez vysloveně horkých a kořeněných jídel, dodávky vitaminu B12.

Bakterie, chemie a omyl imunitního systému

Nejčastější formou nemoci je bakteriální gastritida, která vzniká v důsledku osídlení žaludeční sliznice bakterií Helicobacter pylori. Ta není v lidském těle vzácným návštěvníkem, sídlí téměř u každého člověka. Je podivuhodným příkladem adaptace živého organismu na extrémní životní podmínky.

Dokáže si totiž v žaludku vytvořit alkalický obláček, který ji chrání před jinak zničujícím účinkem kyseliny chlorovodíkové. A navíc je schopna vyrábět řadu pro tělo jedovatých látek, které narušují celistvost žaludeční stěny. Nemoc však propukne jen u někoho. Záleží na tom, jak silnou obranyschopnost žaludeční sliznice má člověk, u kterého žije, a také na tom, zda ji osídlil více či méně toxický kmen bakterie.

Co vám doporučí lékaři jako prevenci?

1. pokud kouříte, určitě je dobré přestat; nikotin totiž dráždí sliznici žaludku a dvanáctníku
2. omezte konzumaci alkoholu, který zvyšuje produkce žaludečních kyselin, a také kávu pijte s rozumem
3. raději nejezte silně kořeněná a tučná či smažená jídla
4. jezte pravidelně a menší porce; zabráníte tak agresivnímu působení žaludečních šťáv na sliznici v době, když máte hlad
5. zachovejte klid, nepodléhejte spěchu a stresu

V každém případě však Helicobacter pylori nelze brát na lehkou váhu. Může mít na svědomí i vředy a byla prohlášena za kancerogen (látku vyvolávající rakovinu). Infikovaným lidem hrozí větší riziko onemocnění rakovinou žaludku, ale hrozba se naplní u méně než půl procenta nakažených. Za chronickou gastritidu však mohou být odpovědné i různé dráždivé látky – například léky, jako jsou Aspirin, Acylpyrin, Ibalgin či léky pro léčbu nádorů. V důsledku porušení nebo poškození svěrače mezi žaludkem a dvanáctníkem se může do žaludku vracet obsah tenkého střeva, tedy směs žluči, střevní šťávy a dalších látek, které dráždí žaludeční stěnu.

Nejméně častou formou je autoimunitní zánět žaludku. Jak již samo označení napovídá, jde o omyl obranného systému, který pokládá žaludeční buňky za vetřelce a ničí je. Důsledkem tohoto válečného tažení je snížená tvorba kyseliny chlorovodíkové a tzv. vnitřního faktoru nezbytného pro správné vstřebávání vitaminu B12. Jeho nedostatek může vést k chudokrevnosti.

Jestliže chronická gastritida není léčena, může vést k vytvoření žaludečních vředů. Ty jsou totiž způsobeny agresivním působením kyseliny chlorovodíkové. Produkuje ji žaludeční sliznice kvůli správnému trávení a čištění potravy od choroboplodných zárodků.

Sama se před jejím působením chrání ochranným lemem hlenu. Pokud je hlenu málo nebo je nějak narušen, může dojít k částečnému natrávení žaludeční sliznice – tedy vzniká vřed. Nejzávažnější komplikací je pak přechod v karcinom žaludku.

Článek vyšel v říjnovém vydání časopisu Zdraví.

Autor:






Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

alkohol, pálenka
Alkohol na rovnoprávnost nehraje, ženám ničí zdraví rychleji než mužům

Muži se pod jeho vlivem chovají agresivněji a víc riskují, ženám zase hrozí větší poškození jater nebo rakovina prsu. Víte, jak se liší účinky alkoholu u žen a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

čtení
Čtení knih přináší výhody. Budete lépe spát a zlepšíte si paměť

Trávit volný čas čtením zajímavé knihy je v dnešní přetechnizované době pro mnoho lidí přinejmenším neobvyklé. Existují však i zdravotní důvody, proč byste se...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.