Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Trvanlivé, čerstvé, nebo z automatu. Jaké mléko nejvíce prospívá?

  0:01aktualizováno  0:01
Mléko je bohatým zdrojem bílkovin, jodu, vitaminu D, A i B a samozřejmě vápníku. Výběr je obrovský a reklama úderná. Víte, jaké mléko je pro váš organismus nejvíce prospěšné?
Mezi nízkotučným a polotučným mlékem není z hlediska obsahu tuku, a tedy i energie, příliš výrazný rozdíl. V chuti ale ano. (ilustrační snímek)

Mezi nízkotučným a polotučným mlékem není z hlediska obsahu tuku, a tedy i energie, příliš výrazný rozdíl. V chuti ale ano. (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Jeho využitelnost je v podstatně vyšší (třikrát a v některých případech i vícekrát) než z rostlinných zdrojů, a proto jsou mléko a mléčné výrobky jako zdroj vápníku nenahraditelné.

U mléka jsou v podstatě důležité dvě věci. Tučnost a způsob ošetření. Pokud mléko tvoří součást vaší snídaně či svačiny, vybírejte nízkotučné nebo polotučné (malé množství do kávy může být i tučnější).

Raději polotučné

Mezi nízkotučným (0,5 %) a polotučným (1,5 %) mlékem není z hlediska obsahu tuku, a tedy i energie, příliš výrazný rozdíl (pouze 1 g tuku na 100 ml mléka), ale chuťově je na tom lépe to polotučné.

Jaké mléko si koupit?

Čerstvé mléko z automatů:
Není nijak upraveno, obsahuje laktobacily, vápník a důležité vitaminy A a D. Má se převařit, může obsahovat mikroorganismy, které způsobují průjmy.

Čerstvé mléko:
Upravuje se pasterizací (zahřátím do 100 stupňů), ta zachovává nutriční hodnoty i obsah vápníku. Ztrácí se při ní asi 10 procent vitaminů.

Trvanlivé mléko:
Upravuje se metodou UHT – Ultra High Temperature (zahřátí na 135 stupňů), metoda zachovává nutriční hodnoty, ale mění chuť mléka a ničí až polovinu vitaminů. Obsah vápníku je však stejný.

Nemusíte se bát, že byste kvůli odtučnění přišli o podstatné živiny. Vápník, bílkoviny a většina dalších živin i nadále zůstanou, nejsou totiž obsaženy ve smetaně, takže zůstávají v mléku i po odstředění. Z mléka se však vytratí vitaminy rozpustné v tuku – A a D.

Pokud kupujete svým dětem mléko v kartonech jednou za měsíc, nemusíte se hned považovat za krkavčí rodiče. "Trvanlivé mléko sice ztratí při ohřevu přibližně třetinu vitaminů C a B1, na obsah vápníku stejně jako odtučnění nemá žádný vliv. Výživově je téměř stejné," říká ředitel Výzkumného ústavu mlékárenského Petr Roubal.

Mléko ošetřené UHT záhřevem (při teplotě nad 100 stupňů) je zcela sterilní, neobsahuje žádné mikroorganismy a vydrží při pokojové teplotě minimálně tři měsíce.

Po jeho otevření se však mléko musí uložit do chladničky a co nejdříve vypít. Otevřením svou sterilitu totiž ztrácí a chová se jako mléko pasterované. Už dávno neplatí, že toto mléko se prodává jen v krabicích. Někteří výrobci je nabízejí i v plastových sáčcích, pozorně proto čtěte všechny nápisy.

Pasterované mléko je označováno jako čerstvé, bylo krátkodobě zahřáto na mnohem nižší teplotu než to trvanlivé. Obsahuje tedy více vitaminů a jeho chuť je výraznější, množství vápníku je ale stejné.

Mléko lze koupit i v automatech, zde je mléko neupravené, zcela čerstvé. Mohou v něm však být nebezpečné mikroorganismy. Proto je vždy převařte.







Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Meditace umí zmírnit deprese, předcházet infarktu i posílit imunitu

Prastará technika pořád funguje a vědci objevují nové a nové důvody, proč nám vlastně meditace prospívá. Nejen že redukuje stres a zlepšuje náladu, prospívá...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.