Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vlastně vzniká zubní kaz

  1:37aktualizováno  1:37
I když se často a pravidelně věnujete ústní hygieně, vaše zuby stejně pokrývá tenká vrstva bílkovin. Pochází ze slin. Připojují se na ni bakterie, a tak se tvoří zubní povlak. Ten sám o sobě zubní kaz způsobit nemůže.

Hodnota jeho pH se totiž blíží hodnotě 7 - je tedy neutrální.

Problém nastává až při poklesu pH do kyselé oblasti. Tehdy začíná rozpouštění pevné skloviny a kaz se může začít tvořit...

Jak ale dochází ke snížení pH?

Bakterie zubního povlaku, které již pevně lpí na zubech, čekají na cukry. Nejedná se pouze o klasický cukr, kterým si sladíme čaj nebo kávu.

Jakékoliv potraviny, které obsahují cukry či které je uvolní po účinku enzymů v dutině ústní, bakterie okamžitě zpracovávají za vzniku kyselin. Tak klesá pH povlaku.

Při snížení pH pod hodnotu 5,5 začíná sklovina ze svého povrchu ztrácet některé minerály (probíhá tzv. demineralizace). Čím déle je kyselý povlak na zubu, tím větší poškození skloviny způsobí.

Když si důkladně vyčistíte zuby, pH na povrchu zubu se vrátí k neutrálním hodnotám. Minerály ze slin dokáží tato povrchová poškození skloviny opravit. Nastává fáze remineralizace. Pokud jsou oba procesy v rovnováze, je vše v pořádku a zubní kaz nevzniká.

Odolnost vůči zubnímu kazu má i dědičnou složku. Ta spočívá hlavně v množství slin. Jinými slovy- čím více slintal váš děd, tím lépe pro Vás. Dalším faktorem je obsah přirozeného fluoru ve slině. Ti šťastnější z nás ho mají více a odolnost zubů je tím výrazně vyšší.

Pokud nedochází k pravidelnému mechanickému odstraňování zubního povlaku (jednoduše řečeno pokud si člověk pravidelně nečistí zuby), mění se jeho struktura.

Bakterie se velmi rychle množí a při dalším přísunu cukrů vytvářejí víc kyselin rozpouštějících sklovinu. Neproběhne remineralizace a zubní kaz pokračuje přes sklovinu dál dovnitř zubu. A problém je na světě.

Podmínky pro vznik zubního kazu jsou tedy následující:
• přítomnost zubního povlaku s bakteriemi
• přítomnost cukrů v ústech 
• dostatek času pro vznik kazu

Pouze při splnění všech tří podmínek zároveň vzniká kaz. A přesto je to tak často…

Když začnou kyseliny rozpouštět zubní sklovinu, objevuje se bílá skvrna. Ta má ještě schopnost se vyhojit pomocí minerálů za sliny. Pokud ale kaz pokračuje, dojde k poškození tkáně pod sklovinou - zuboviny. 

Takový kaz nemá možnost "sebeopravy". Lékař musí kazivé hmoty odstranit a zub opravit výplní. Když si kaz nenecháte ošetřit, bude pokračovat dál směrem k zubní pulpě, kde je cévní a nervové zásobení zubu. Vznikne zánět. V tuhle chvíli už navštíví zubaře i ty nejtvrdší nátury.

U dětí a mladých dospělých se často vyskytuje akutní kaz, který rychle pokračuje sklovinou a zubovinou k pulpě. U starších lidí se spíš objevují kazy chronické, které pokračují velice pomalu, popřípadě vůbec. Jsou zbarvené tmavými pigmenty.

Co tedy můžete udělat, abyste kazy netrpěli? Můžete bojovat dvěma směry. Snižovat množství bakterií, plaku a cukrů v ústech a posilovat obranyschopnost zubů.

Přestože se vám nikdy nepovede odstranit z úst skutečně všechny bakterie, při správné technice čištění zubů se zbavíte jejich podstatné části. Žvýkačky či pouhé výplachy ústní vodou nemohou čištění nahradit, protože nedokáží ze zubů odstranit povlak.

Autor:






Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Meditace umí zmírnit deprese, předcházet infarktu i posílit imunitu

Prastará technika pořád funguje a vědci objevují nové a nové důvody, proč nám vlastně meditace prospívá. Nejen že redukuje stres a zlepšuje náladu, prospívá...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.