Nepřejídají se jen velkým množstvím jídla, ale dopřávají si i alkohol.
Na druhé straně koluje mezi lidmi představa, že při přísné dietě či aspoň mírném hubnutí se smí jíst naposledy v pět, maximálně v šest večer.
S vidinou, že si večer nebudou moci nic dát, se pak raději do hubnutí ani nepouštějí.
Mýtus brzkých večeří je však spojen s dlouhou hladovou pauzou, po níž opět kvůli úsporným mechanismům metabolismu nastává přirozený jev: přijatá energie se ukládá do tukových zásob v lidském těle.
Zelenina je základ
Večeřet můžete i v osm večer, pokud jdete spát mezi desátou a jedenáctou. Ale je jasné, že nemůžete sníst kompletní menu. Naopak.
Pokud je večeře sestavena ze vhodných potravin, nemusí vaši večerní pohodu vůbec narušit. K večeři si dokonce můžete dopřát i sklenku vína, ale mělo by být suché, nikoli sladké.
Jak tedy sestavit redukční večeři? Nejprve byste vždy měli přemýšlet o tom, kterou zeleninu použijete jako základ: nejlepší je samozřejmě sezonní zelenina a té je v létě všude dostatek.
Jenže ani v období, kdy je čerstvá zelenina málo dostupná nebo příliš drahá, není důvod na ni úplně zanevřít. Existují desítky druhů zmrazených zeleninových směsí, jejichž použitím navíc odpadá to, že zeleninu musíte čistit a krájet.
Pečivo a přílohy ne
Pokud máte zažívací obtíže typu nadýmání, soustřeďte se na druhy, které tyto problémy nevyvolávají. Mezi tuto zeleninu patří listové saláty, loupaná okurka, rajčata, mrkev či cuketa. Nebo můžete zeleninu aspoň krátce blanšírovat.
Zeleninu bychom však neměli jíst samotnou. Opět přichází na řadu všeobecně doporučované potraviny s vyšším obsahem bílkovin a nižším obsahem tuku. Jsou to kupříkladu tuňák, kuřecí či krůtí prsa, tofu, sójové maso, nízkotučné sýry, šunka, jogurt nebo tvaroh.
Nezapomínejte však na důležitou dietní zásadu, že večeře by se měla v každém případě obejít bez pečiva a příloh.
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: Sendvič s uzeným lososem SVAČINA: Nízkotučný ovocný tvaroh, jablko nebo broskev OBĚD: 1/4 grilovaného kuřete, 2 rajčata, bylinky SVAČINA: knäckebrot s pomazánkovým máslem VEČEŘE: Salát s kuřetem a mangem Nakrájejte maso na kostičky, osolte, opepřete a promíchejte se sójovou omáčkou. Salát a okurky nakrájejte na proužky, mango na dílky. Na oleji zprudka opečte maso, položte ho na zeleninu a přelijte zálivkou ze 2 lžic oleje, octa, soli a cayenského pepře. CELKEM: 5840 kJ |