Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vaří majitelka kosmetické firmy? Neodbývá se

aktualizováno 
Věřili byste, že tahle vitální dáma promovala na Vysoké škole chemicko-technologické už v roce 1967? Až do roku 1988 pak vedla výrobu kosmetických výrobků v Ústavu lékařské kosmetiky, ale po mateřské dovolené se rozhodla podnikat sama.

Eva Štěpánková, majitelka kosmetické firmy | foto: Nguen Phuong ThaoMF DNES


Její firma Ryor s přírodní kosmetikou jí v roce 2000 vynesla americké ocenění Vedoucí podnikatelka světa.

Jak umí podnikat, se tedy ví. A jak šéfuje své kuchyni? „Ošetřovat a pracovat s organismem zvenčí má smysl až tehdy,  je-li čistý zevnitř,“ říká Eva Štěpánková. Od toho je tu Pohár života, který servíruje jako předkrm.

Tajemnou přírodní směs s klíčky, vlákninou a semínky rozmíchá s bílým jogurtem, chvilku nás nechá odpočinout a pak už přicházejí na řadu lehké špízy s panenkou a kuřecím masem provoněné žampiony. A hned po nich – lahůdka: šťavnaté grilované válečky z panenky v parmské šunce a slanině, ke kterým se výborně hodí zakysaná smetana s pažitkou.

Lehká je i příloha. Dává nám vybrat mezi bramborami pečenými v troubě a rýží s grilovanou zeleninou. Člověk už nemůže, ale když pak nakrojí křehký jablečný závin, neodmítáme. Ta příprava musela trvat celý den!

„Ale jděte, něco málo jsem připravila večer, něco málo ráno. Dohromady sotva čtyři hodiny.“

Vařím globálně


Majitelka české kosmetické firmy Ryor Eva Štěpánková jako vystudovaný chemik naopak vaří prakticky a účelně: „Dvakrát týdně připravím najednou tři nebo čtyři hlavní jídla, říkám tomu globální vaření.“

S přípravou jídla ani se stolováním si pak už velké starosti nedělá. Přestože má její firma ročně stamilionový obrat, katalogovou kuchyň za statisíce u ní nehledejte. Všední linka s klasickým panelákovým plynovým sporákem, staromódní dlaždičky, praktické nádobí. „Víte, jako chemik mám pořád stejně nejradši hrníček, který vypadá jako laboratorní kádinka,“ krčí s úsměvem rameny. A včera, když měli v práci nouzi o čisté talíře, ohřáli si s kolegy polévku v misce od ikebany.

Vepřová panenka s parmskou šunkou

Pro čtyři osoby, hotovo za 30 minut

Ingredience:

3 vepřové panenky
4 plátky parmské šunky  (lze ji nahradit vepřovou šunkou)
1 silnější plátek anglické slaniny
5 lžic sójové omáčky
3 lžíce olivového oleje
čerstvě namletý barevný pepř
párátka
pečicí papír

Z každé vepřové panenky naporcujeme 2 až 3 válečky dlouhé pět až sedm centimetrů. Po delší straně je potřeme sójovou omáčkou a zabalíme do plátku parmské šunky a anglické slaniny, celé uchytíme párátkem. Vršek i spodek posypeme čerstvě namletým barevným pepřem. Do zapékací misky vlijeme olivový olej a připravené válečky na stojato poskládáme do misky jako hříbečky těsně vedle sebe. Zakapeme je olivovým olejem, přiklopíme alobalem a vložíme na 24 hodin do ledničky uležet.

Druhý den vložíme misku s masem do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme pod alobalem 10 minut. Potom je z trouby vyndáme a jednotlivé válečky přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme při 220 stupních dalších 10 minut. Válečky na plech postavíme opět na výšku, aby se nám slanina krásně opekla.

Autoři: ,






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.