Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak v kuchyni využít oleje: ořechový na polévku, bazalkový na salát

  3:04aktualizováno  3:04
Možná jste si je přivezli z dovolené, dostali darem nebo koupili jen tak ze zvědavosti. A teď vám doma oleje jako bazalkový, oreganový, ořechový nebo z hroznových peciček zabírají místo, ale vy vlastně nevíte, co s nimi. Byla jsem na tom podobně, a tak jsem se začala zajímat o to, jak je využít v kuchyni. Zkuste to taky, nebudete litovat.
Není olej jako olej. Nebojte se využít v kuchyni i méně obvyklé, třeba ochucené bylinkami, česnekem nebo chilli papričkami. (Ilustrační snímek)

Není olej jako olej. Nebojte se využít v kuchyni i méně obvyklé, třeba ochucené bylinkami, česnekem nebo chilli papričkami. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Slunečnicový a řepkový olej byly v české kuchyni ještě nedávno dominantní, v poslední době je ale pomalu vytlačuje olivový olej, na talíře proniká i sezamový, bazalkový či mandarinkový. Nabídka na trhu je ovšem daleko rozmanitější. Na pultech specializovaných obchodů je k dostání třeba i olej mandlový, pistáciový, dýňový, lněný či piniový. Jak je využít při vaření?

Ořechový olej

Je světle žlutohnědé barvy a výrazně voní po oříšcích. Chuť vlašských nebo lískových oříšků vám připomene podzim, takže je právě teď jeho čas. Zkuste ořechovým olejem zakápnout třeba bramborový nebo dýňový krém.

Arašídový olej

Olej z podzemnice olejné využijete zejména v asijské kuchyni. Snese vysoké teploty, takže se hodí ke smažení, fritování a grilování. Nebo na pánev wok - připravte si třeba jednoduché nudle s kachním masem.

Sezamový olej

Voní i chutná po oříšcích. Stejně jako arašídový olej má vysoký bod varu a boduje ve východních kuchyních. Pokud rádi připravujete asijské speciality, neměl by vám v kuchyni chybět. Skvěle chutná třeba s opečeným hovězím, mangoldem a rýžovými nudlemi. Pozor ale na alergie - stejně jako u všech ořechových olejů.

Hroznový olej

Používá se k ochucení pokrmů, je jemný, takže se nehodí ke smažení. Využijete jej ve studené kuchyni, třeba do zeleninových salátů. Báječný je do dresinků.

Kukuřičný olej

Díky vysokému bodu varu se nepřipaluje. Použijte jej ve východní kuchyni, ladí třeba s tofu a nudlemi. Můžete s ním zakápnout také závitky.

Sójový olej

Opět jeden z nejpoužívanějších olejů na Dálném východě. A znovu kvůli jeho snášenlivosti vysokých teplot. Na wokové pokrmy ideální, zkuste ho nakombinovat třeba s nudlemi a klíčky nebo houbou shitaké a zelenými fazolkami.

Slunečnicový olej

Hodí se ke smažení, pečení i vaření nebo pro přípravu moučníků. V české kuchyni má nezastupitelnou pozici. Bezvadně doplňuje luštěniny.

Řepkový olej

Všestranný pomocník, evergreen české kuchyně. Hospodyňkám poslouží jako základ omáček či marinád, hodí se i na smažení.

Olivový olej

3 x o olejích

Kam pro nejlepší oleje?

Wine Food Market - koupíte zde ty nejlepší olivové oleje a další italské dobroty.

Vom Fass - nabídka nejrůznějších ochucených olejů (na lžičce můžete ochutnat), octů, destilátů nebo vín.

Stáčírna - natočí vám tu ochucené i neochucené oleje, víno a jiné delikatesy.

Jak olej skladovat?

Olej uchovávejte v suchu a chladu. A v uzavřené lahvi. Lednice nepatří zrovna k nejvhodnějším místům, je v ní příliš chladno. Spíž je ideální, sluníčko olej nemá rád.

Po otevření se olej (stejně jako všechny potraviny) snažte spotřebovat co nejdříve, ačkoliv tady se čas nepočítá na dny, ale na týdny.

Jak dlouho vydrží?

Až rok, kvalitní olivové i delší dobu. Nejkratší dobu trvanlivosti mají ochucené oleje.

V českých domácnostech pomalu vytlačuje stolní slunečnicový. Existují stovky jeho odrůd. Vyrábí se lisováním z celých plodů. Kvalitu oleje ovlivňuje nejen země původu, ale i klima, nadmořská výška, doba sklizně nebo způsob zpracování.

Olivové oleje se dělí na panenské (lisovány za studena) a rafinované, mohou být i ze směsi obou.

Jak olivový olej využít?

Na brambory, cukety, lilek, do salátů a zálivek. Olej bez příchutí se hodí i na přípravu moučníků. Kvalitní olej využijete i na pesto (třeba bazalkové).

Olivový olej může mít nejrůznější příchutě. Co zkusit zakápnout salát třeba mandarinkovým, citronovým či pomerančovým? Česnekový olej zase můžete využít všude tam, kde přidáváte česnek a ušetříte si práci s loupáním. Chilli olej dodá pokrmu říz.

Ochucené oleje:

Olej s hříbky se hodí na rizoto a další houbové pokrmy, které doladí a podpoří jejich přirozenou chuť. Můžete ho ale využít třeba na polévky, do bramboračky nebo do krému.

Bylinkové oleje (většinou jde o olivový olej, v němž jsou naloženy bylinky) jsou hitem současné moderní kuchyně, protože bylinky dodají všem pokrmům šmrnc. Skvěle se uplatní, když máte na talíři Itálii.

Bazalkovým ještě více podpoříte chuť caprese (rajčata, bazalka, pepř, mozzarella). Tymiánový je úžasný na naložení steaků ze všech druhů masa. Rozmarýnový se hodí na přípravu zvěřinových pokrmů.

Lanýžový olej

Jen kapička stačí, aby se jídlo změnilo v lahůdku. Na podzimní polévky a nejjednodušší saláty jako dělaný. Můžete ho zkusit i na těstovinách, ale s ostatními ingrediencemi to nepřehánějte. Snese jen jednoduchost, potřebuje vyniknout, ne přebít dalšími chutěmi a vůněmi.

TIP: Nebojte se zužitkovat i oleje, v nichž jsou naložená rajčata nebo olivy. Kvůli nízkému bodu varu se nehodí na smažení, ale na těstoviny nebo saláty při konečné úpravě jsou jako stvořené. Jen zvažte, zda surovina, která byla v oleji ponořená, je i v pokrmu. Když zůstanou v malé skleničce, přidejte k nim další suroviny, protřepejte a vykouzlete dresing.




Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz