Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak v kuchyni využít oleje: ořechový na polévku, bazalkový na salát

  3:04aktualizováno  3:04
Možná jste si je přivezli z dovolené, dostali darem nebo koupili jen tak ze zvědavosti. A teď vám doma oleje jako bazalkový, oreganový, ořechový nebo z hroznových peciček zabírají místo, ale vy vlastně nevíte, co s nimi. Byla jsem na tom podobně, a tak jsem se začala zajímat o to, jak je využít v kuchyni. Zkuste to taky, nebudete litovat.
Není olej jako olej. Nebojte se využít v kuchyni i méně obvyklé, třeba ochucené bylinkami, česnekem nebo chilli papričkami. (Ilustrační snímek)

Není olej jako olej. Nebojte se využít v kuchyni i méně obvyklé, třeba ochucené bylinkami, česnekem nebo chilli papričkami. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Slunečnicový a řepkový olej byly v české kuchyni ještě nedávno dominantní, v poslední době je ale pomalu vytlačuje olivový olej, na talíře proniká i sezamový, bazalkový či mandarinkový. Nabídka na trhu je ovšem daleko rozmanitější. Na pultech specializovaných obchodů je k dostání třeba i olej mandlový, pistáciový, dýňový, lněný či piniový. Jak je využít při vaření?

Ořechový olej

Je světle žlutohnědé barvy a výrazně voní po oříšcích. Chuť vlašských nebo lískových oříšků vám připomene podzim, takže je právě teď jeho čas. Zkuste ořechovým olejem zakápnout třeba bramborový nebo dýňový krém.

Arašídový olej

Olej z podzemnice olejné využijete zejména v asijské kuchyni. Snese vysoké teploty, takže se hodí ke smažení, fritování a grilování. Nebo na pánev wok - připravte si třeba jednoduché nudle s kachním masem.

Sezamový olej

Voní i chutná po oříšcích. Stejně jako arašídový olej má vysoký bod varu a boduje ve východních kuchyních. Pokud rádi připravujete asijské speciality, neměl by vám v kuchyni chybět. Skvěle chutná třeba s opečeným hovězím, mangoldem a rýžovými nudlemi. Pozor ale na alergie - stejně jako u všech ořechových olejů.

Hroznový olej

Používá se k ochucení pokrmů, je jemný, takže se nehodí ke smažení. Využijete jej ve studené kuchyni, třeba do zeleninových salátů. Báječný je do dresinků.

Kukuřičný olej

Díky vysokému bodu varu se nepřipaluje. Použijte jej ve východní kuchyni, ladí třeba s tofu a nudlemi. Můžete s ním zakápnout také závitky.

Sójový olej

Opět jeden z nejpoužívanějších olejů na Dálném východě. A znovu kvůli jeho snášenlivosti vysokých teplot. Na wokové pokrmy ideální, zkuste ho nakombinovat třeba s nudlemi a klíčky nebo houbou shitaké a zelenými fazolkami.

Slunečnicový olej

Hodí se ke smažení, pečení i vaření nebo pro přípravu moučníků. V české kuchyni má nezastupitelnou pozici. Bezvadně doplňuje luštěniny.

Řepkový olej

Všestranný pomocník, evergreen české kuchyně. Hospodyňkám poslouží jako základ omáček či marinád, hodí se i na smažení.

Olivový olej

3 x o olejích

Kam pro nejlepší oleje?

Wine Food Market - koupíte zde ty nejlepší olivové oleje a další italské dobroty.

Vom Fass - nabídka nejrůznějších ochucených olejů (na lžičce můžete ochutnat), octů, destilátů nebo vín.

Stáčírna - natočí vám tu ochucené i neochucené oleje, víno a jiné delikatesy.

Jak olej skladovat?

Olej uchovávejte v suchu a chladu. A v uzavřené lahvi. Lednice nepatří zrovna k nejvhodnějším místům, je v ní příliš chladno. Spíž je ideální, sluníčko olej nemá rád.

Po otevření se olej (stejně jako všechny potraviny) snažte spotřebovat co nejdříve, ačkoliv tady se čas nepočítá na dny, ale na týdny.

Jak dlouho vydrží?

Až rok, kvalitní olivové i delší dobu. Nejkratší dobu trvanlivosti mají ochucené oleje.

V českých domácnostech pomalu vytlačuje stolní slunečnicový. Existují stovky jeho odrůd. Vyrábí se lisováním z celých plodů. Kvalitu oleje ovlivňuje nejen země původu, ale i klima, nadmořská výška, doba sklizně nebo způsob zpracování.

Olivové oleje se dělí na panenské (lisovány za studena) a rafinované, mohou být i ze směsi obou.

Jak olivový olej využít?

Na brambory, cukety, lilek, do salátů a zálivek. Olej bez příchutí se hodí i na přípravu moučníků. Kvalitní olej využijete i na pesto (třeba bazalkové).

Olivový olej může mít nejrůznější příchutě. Co zkusit zakápnout salát třeba mandarinkovým, citronovým či pomerančovým? Česnekový olej zase můžete využít všude tam, kde přidáváte česnek a ušetříte si práci s loupáním. Chilli olej dodá pokrmu říz.

Ochucené oleje:

Olej s hříbky se hodí na rizoto a další houbové pokrmy, které doladí a podpoří jejich přirozenou chuť. Můžete ho ale využít třeba na polévky, do bramboračky nebo do krému.

Bylinkové oleje (většinou jde o olivový olej, v němž jsou naloženy bylinky) jsou hitem současné moderní kuchyně, protože bylinky dodají všem pokrmům šmrnc. Skvěle se uplatní, když máte na talíři Itálii.

Bazalkovým ještě více podpoříte chuť caprese (rajčata, bazalka, pepř, mozzarella). Tymiánový je úžasný na naložení steaků ze všech druhů masa. Rozmarýnový se hodí na přípravu zvěřinových pokrmů.

Lanýžový olej

Jen kapička stačí, aby se jídlo změnilo v lahůdku. Na podzimní polévky a nejjednodušší saláty jako dělaný. Můžete ho zkusit i na těstovinách, ale s ostatními ingrediencemi to nepřehánějte. Snese jen jednoduchost, potřebuje vyniknout, ne přebít dalšími chutěmi a vůněmi.

TIP: Nebojte se zužitkovat i oleje, v nichž jsou naložená rajčata nebo olivy. Kvůli nízkému bodu varu se nehodí na smažení, ale na těstoviny nebo saláty při konečné úpravě jsou jako stvořené. Jen zvažte, zda surovina, která byla v oleji ponořená, je i v pokrmu. Když zůstanou v malé skleničce, přidejte k nim další suroviny, protřepejte a vykouzlete dresing.







Nejčtenější

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.