Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak uvařit štědrovečerní večeři a nepřibrat

  9:22aktualizováno  9:22
I klasický bramborový salát se smaženým kaprem můžeme uvařit tak, abychom po něm nepřibrali. Stačí několik triků s výměnami potravin a z tučného jídla se stane dietní.

Kapr v parmezánovém trojobalu a bramborový salát | foto: Jakub Salvet

Místo majonézy do bramborového salátu použijeme bílý netučný jogurt, nebo alespoň část majonézy nastavíme jogurtem.

Použít lze také majonézy light nebo sójové. Do salátu vůbec nemusíme dávat uzeninu či vajíčka, pouze zbytečně zvyšují množství kilojoulů a cholesterolu. Naopak můžeme do salátu přidat více zeleniny.

Ideální je nastrouhaná syrová mrkev, která dodá mnohem více vitamínů než sterilovaná a také dá salátu jemnou nasládlou chuť a tak na závěr nemusíme přislazovat.

A jak upravit smaženého kapra? Samozřejmě největší energetický podíl u smaženého kapra má tuk, který do sebe kapr nasaje při smažení. Pokusme se proto smažit bez tuku. Můžeme smažit v nádobí se silným ocelovým dnem či v horkovzdušné troubě, kde stačí kapra před smažením jemně potřít tukem.

Když nemáme vhodné nádobí, můžeme dát na jakoukoli pánev fólii No-stick, na níž smažíme zcela bez tuku. Dalším trikem je po osmažení dát porci na zlomek vteřiny do hrnce s vařící vodou a uvidíte, kolik tuku ve vodě zůstane a kapr na chuti nic neztratí. Asi nejjednoduší metodou odstranění tuku je po usmažení vysát část tuku z kapra ubrouskem.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.