I když spíme, náš organismus pracuje, a právě proto ráno potřebuje doplnit energii. Pokud však člověk nesnídá, tělu chybí živiny a dotyčný se pak dojídá většinou odpoledne nebo večer. I proto těmto lidem častěji hrozí nadváha či obezita.
Všechny díly seriálu Vím, co jím najdete zde |
První jídlo dne bychom si měli dopřát nejpozději hodinu od probuzení. „Snídaně by měla tvořit 20 až 25 procent celkového denního energetického příjmu,“ říká výživový specialista Petr Havlíček, odborný garant Vím, co jím.
Velikost porce ovšem záleží na tom, jestli celý den sedíte v kanceláři, pracujete manuálně či pravidelně sportujete.
Vím, co jímProgram vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin. Více o zdravých potravinách čtěte zde. |
Orientačně platí, že snídaně dítěte by se měla pohybovat od 1 800 do 2 000 kJ, u dospělého kolem 2 800 kJ a u hubnoucích do 1 800 kJ. Uvedené hodnoty jsou však pouze obecné doporučení, důležitější je složení jednotlivých živin a ne energie.
Každá snídaně by měla obsahovat všechny potřebné živiny - tedy bílkoviny, sacharidy a tuky.
„Jako rychlou a zdravou variantu můžete vyzkoušet například smootie, které si uděláte z čerstvého ovoce, ořechů, mandlí, tvarohu a mléka,“ doporučuje Petr Havlíček.
Ideální slanou snídaní je zase třeba žitný chléb s pomazánkou z tvarohu, ořechů a bylinek či míchaná vajíčka. „Obojí samozřejmě doplněné nakrájenou zeleninou,“ dodává odborník.
Důležitý je i pitný režim. Ráno je vhodný teplý nápoj - tedy neslazený ovocný, zelený nebo černý čaj. Dopřát si však můžete také bílou kávu nebo džus ředěný vodou.
Další rady a recepty na zdravé snídaně najdete ve videu.