Ona
Alespoň o víkendu si udělejte čas na oběd s rodinou (ilustrační snímek)

Alespoň o víkendu si udělejte čas na oběd s rodinou (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Jak správně obědvat? Rady pro hubnoucí, děti i dospělé

  • 26
Oběd je podobně jako snídaně ideální v tom, že nemusíme až tak věnovat pozornost vhodným či méně vhodným potravinám. Stále totiž zbývá dost času, kdy organismus přijatou energii využije. Proto i porce mohou být větší než třeba u večeře. Jak by měl vypadat správný oběd?

Ideální čas na oběd bývá kolem poledne. Vše se ale odvíjí podle snídaně a celkového složení dne. Takže na oběd bychom si měli najít čas mezi půl dvanáctou až půl druhou. Správné by bylo obědvat hodinu. Což si bohužel mnoho z nás může dovolit pouze o víkendu. 

"Většinou máme vyhrazenou půlhodinu, někdy i méně, což vede k tomu, že jídlo spíš hltáme, než koušeme, pomáháme si tekutinami, kterými sousta zapíjíme, a trávicí trakt má mnoho práce, aby potraviny správně zpracoval. Projevuje se to například tím, že po větším obědě cítíme únavu a malátnost. Veškerá energie je soustředěná do žaludku a na jiném místě chybí. Jde o krev, která se soustředí do oblasti trávicího traktu," upozorňuje výživová poradkyně Lenka Kaprhálová. 

"Je ideální vyčlenit si na jídlo dostatek času, sousta poctivě rozžvýkat a tekutiny si nechat na později. Slinivka i žaludek to ocení," dodala. 

U oběda by stejně jako u ostatních jídel měly být zastoupeny všechny tři základní živiny. Tedy bílkoviny, sacharidy a tuky. 

"Pokud máme rádi jídla obsahující větší množství sacharidů, je právě oběd ten správný čas. Těstoviny, pizzu nebo noky bychom tedy měli jíst naposledy právě při obědě. Také větší množství luštěnin a obilnin je k obědu víc vhodné než k večeři," říká Kaprhálová. 

Polévku ano, ale ne při hubnutí

Oběd dítěte by měl obsahovat přiměřené množství energie a raději více menších chodů – tedy polévku, hlavní jídlo a lehký dezert. Dospělá osoba, která neřeší váhu, si může oběd složit obdobně. Hubnoucí člověk by si energii určenou na oběd měl krátit o polévku. 

"Polévka totiž připraví žaludeční šťávy na další přísun jídla a u někoho to může podpořit větší chuť k jídlu, proto bych hubnoucím polévku doporučila spíš jako hlavní jídlo například k večeři," uvádí výživová poradkyně. 

Zkuste krabičkovku

Na Raketa.cz najdete slevy na oblíbené krabičkové diety, které se staly hitem v boji v nadbytečnými kily.

Pro všechny by mělo platit, že si k obědu dají i zeleninový salát nebo zeleninovou přílohu. Hubnoucí by měl mít zeleninu zastoupenou i v hlavním jídle. Celkový energetický příjem z oběda je u dětí zhruba 2 600 kJ, u dospělých 3 600 kJ a u hubnoucích maximálně 2 300 kJ. 

Jestliže si nechcete jídlo připravovat doma, je dobré chodit do restaurace, kde vaří z čerstvých surovin a ne ze zmražených polotovarů. V restauraci nemusíte řešit velikost porce, gramáž totiž bývá uvedena v jídelním lístku. 

"Ideální volbou je přírodní úprava masa se zeleninou, také dobře zpracovaným steakem nic nezkazíme. Vždy bychom měli konzumovat zeleninu, tedy i v restauraci. Není-li k dispozici malý zeleninový salát, pak můžeme požádat o větší zeleninovou oblohu. Pokud náš talíř bude tvořit 1/3 bílkoviny (maso), 1/3 zeleniny (obloha) a 1/3 přílohy (brambory, rýže, těstoviny), je to ideální stav," říká Kaprhálová.

Pokud jídlo opravu nestíháte, je fast food lepší varianta než než bageta z trafiky či pumpy. Dnešní nabídka těchto zařízení obsahuje i zeleninové saláty s masem nebo bez. 

"Můžete si dát například salát Caesar nebo jeden hamburger a horní půlku housky vyhodíte a nahradíte zeleninovým salátem," radí výživová specialistka Lenka Kaprhálová. 

Ukázkové recepty na oběd

Dítě:

U dítěte je ideální začít oběd polévkou, a to nejlépe vývarem. Jako dezert se hodí čerstvé sezonní ovoce.

Krůtí sekaná

Krůtí sekaná s mačkanými brambory

200 g krůtích prsou
20 g bílého toustového chleba
10 g šalotky
sůl, pepř, majoránka
200 g brambor
5 g másla
10 g jarní cibulky
150 g salátové okurky
olivový olej, vinný ocet - na zálivku

Krůtí maso pomeleme najemno a přidáme navlhčenou střídku z chleba, sekanou šalotku a promícháme. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou. Vytvarujeme váleček, potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby na teplotu 175 stupňů, pečeme cca 25 minut. Vařené brambory rozmačkáme a přidáme máslo, jarní cibulku a sůl. Podáváme s okurkovým salátem se zálivkou z oleje a vinného octa - postačí pár kapek.

Dospělý: 

I dospělý, který nehubne, si může dát k obědu polévku. Nejlépe vývar ze zeleniny nebo masa. 

Špagety Carbonara

Carbonara ze sušených rajčat a uzeného tofu

180 g uzeného tofu
3 ks sušených rajčat v olivovém oleji
50 g sojanézy (sojová smetana)
30 g zralý tvrdý sýr typu parmezán
90 g celozrnných těstovin
1 lžíce petrželové natě
sůl

Ve velké pánvi rozehřejeme smetanu a přidáme pokrájená rajčata a tofu, ochutíme solí a povaříme asi 3 minuty. Uvařené a scezené těstoviny přidáme do omáčky, dobře prohřejeme a přidáme sýr. Podáváme posypané petrželovou natí.

Dospělý hubnoucí:

Krůtí guláš

Guláš z krůtích prsou s vařenými bramborami

180 g krůtích prsou
80 g kysaného zelí
30 g zakysané smetany
0,2 dl zeleninového vývaru
30 g brambor na zahuštění
10 g řepkového oleje
10 g cibule 
mletá paprika, bobkový list, nové koření
sůl
200 g brambor vařených ve slupce

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme pokrájené maso na kostičky. Krátce restujeme a přidáme koření. Zelí pokrájíme a společně s vývarem přidáme k masu, dusíme do měkka. Zahustíme nastrouhaným bramborem. Hotový pokrm zjemníme kysanou smetanou. Podáváme s bramborem.