Ideální čas na oběd bývá kolem poledne. Vše se ale odvíjí podle snídaně a celkového složení dne. Takže na oběd bychom si měli najít čas mezi půl dvanáctou až půl druhou. Správné by bylo obědvat hodinu. Což si bohužel mnoho z nás může dovolit pouze o víkendu.
"Většinou máme vyhrazenou půlhodinu, někdy i méně, což vede k tomu, že jídlo spíš hltáme, než koušeme, pomáháme si tekutinami, kterými sousta zapíjíme, a trávicí trakt má mnoho práce, aby potraviny správně zpracoval. Projevuje se to například tím, že po větším obědě cítíme únavu a malátnost. Veškerá energie je soustředěná do žaludku a na jiném místě chybí. Jde o krev, která se soustředí do oblasti trávicího traktu," upozorňuje výživová poradkyně Lenka Kaprhálová.
"Je ideální vyčlenit si na jídlo dostatek času, sousta poctivě rozžvýkat a tekutiny si nechat na později. Slinivka i žaludek to ocení," dodala.
U oběda by stejně jako u ostatních jídel měly být zastoupeny všechny tři základní živiny. Tedy bílkoviny, sacharidy a tuky.
"Pokud máme rádi jídla obsahující větší množství sacharidů, je právě oběd ten správný čas. Těstoviny, pizzu nebo noky bychom tedy měli jíst naposledy právě při obědě. Také větší množství luštěnin a obilnin je k obědu víc vhodné než k večeři," říká Kaprhálová.
Polévku ano, ale ne při hubnutí
Oběd dítěte by měl obsahovat přiměřené množství energie a raději více menších chodů – tedy polévku, hlavní jídlo a lehký dezert. Dospělá osoba, která neřeší váhu, si může oběd složit obdobně. Hubnoucí člověk by si energii určenou na oběd měl krátit o polévku.
"Polévka totiž připraví žaludeční šťávy na další přísun jídla a u někoho to může podpořit větší chuť k jídlu, proto bych hubnoucím polévku doporučila spíš jako hlavní jídlo například k večeři," uvádí výživová poradkyně.
Zkuste krabičkovku
Na Raketa.cz najdete slevy na oblíbené krabičkové diety, které se staly hitem v boji v nadbytečnými kily. |
Pro všechny by mělo platit, že si k obědu dají i zeleninový salát nebo zeleninovou přílohu. Hubnoucí by měl mít zeleninu zastoupenou i v hlavním jídle. Celkový energetický příjem z oběda je u dětí zhruba 2 600 kJ, u dospělých 3 600 kJ a u hubnoucích maximálně 2 300 kJ.
Jestliže si nechcete jídlo připravovat doma, je dobré chodit do restaurace, kde vaří z čerstvých surovin a ne ze zmražených polotovarů. V restauraci nemusíte řešit velikost porce, gramáž totiž bývá uvedena v jídelním lístku.
"Ideální volbou je přírodní úprava masa se zeleninou, také dobře zpracovaným steakem nic nezkazíme. Vždy bychom měli konzumovat zeleninu, tedy i v restauraci. Není-li k dispozici malý zeleninový salát, pak můžeme požádat o větší zeleninovou oblohu. Pokud náš talíř bude tvořit 1/3 bílkoviny (maso), 1/3 zeleniny (obloha) a 1/3 přílohy (brambory, rýže, těstoviny), je to ideální stav," říká Kaprhálová.
Pokud jídlo opravu nestíháte, je fast food lepší varianta než než bageta z trafiky či pumpy. Dnešní nabídka těchto zařízení obsahuje i zeleninové saláty s masem nebo bez.
"Můžete si dát například salát Caesar nebo jeden hamburger a horní půlku housky vyhodíte a nahradíte zeleninovým salátem," radí výživová specialistka Lenka Kaprhálová.
Ukázkové recepty na oběd
Dítě:
U dítěte je ideální začít oběd polévkou, a to nejlépe vývarem. Jako dezert se hodí čerstvé sezonní ovoce.
Krůtí sekaná s mačkanými brambory
200 g krůtích prsou
20 g bílého toustového chleba
10 g šalotky
sůl, pepř, majoránka
200 g brambor
5 g másla
10 g jarní cibulky
150 g salátové okurky
olivový olej, vinný ocet - na zálivku
Krůtí maso pomeleme najemno a přidáme navlhčenou střídku z chleba, sekanou šalotku a promícháme. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou. Vytvarujeme váleček, potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby na teplotu 175 stupňů, pečeme cca 25 minut. Vařené brambory rozmačkáme a přidáme máslo, jarní cibulku a sůl. Podáváme s okurkovým salátem se zálivkou z oleje a vinného octa - postačí pár kapek.
Dospělý:
I dospělý, který nehubne, si může dát k obědu polévku. Nejlépe vývar ze zeleniny nebo masa.
Carbonara ze sušených rajčat a uzeného tofu
180 g uzeného tofu
3 ks sušených rajčat v olivovém oleji
50 g sojanézy (sojová smetana)
30 g zralý tvrdý sýr typu parmezán
90 g celozrnných těstovin
1 lžíce petrželové natě
sůl
Ve velké pánvi rozehřejeme smetanu a přidáme pokrájená rajčata a tofu, ochutíme solí a povaříme asi 3 minuty. Uvařené a scezené těstoviny přidáme do omáčky, dobře prohřejeme a přidáme sýr. Podáváme posypané petrželovou natí.
Dospělý hubnoucí:
Guláš z krůtích prsou s vařenými bramborami
180 g krůtích prsou
80 g kysaného zelí
30 g zakysané smetany
0,2 dl zeleninového vývaru
30 g brambor na zahuštění
10 g řepkového oleje
10 g cibule
mletá paprika, bobkový list, nové koření
sůl
200 g brambor vařených ve slupce
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme pokrájené maso na kostičky. Krátce restujeme a přidáme koření. Zelí pokrájíme a společně s vývarem přidáme k masu, dusíme do měkka. Zahustíme nastrouhaným bramborem. Hotový pokrm zjemníme kysanou smetanou. Podáváme s bramborem.