Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak si zavařit si ovoce nebo si udělat vlastní marmeládu?

  16:09aktualizováno  16:09
Přes léto jsme se dobili vitamíny, tak proč si nějaké neschovat i na zimu? Stačí ovoce zavařit.

Zavařujeme ovoce

Zavařování, tedy uchovávání potravin pomocí tepla – sterilací, je už dvě století stará metoda, která vznikla v kuchyni francouzského kuchaře a cukráře Nicollase Aperta, jako další ze způsobů konzervace potravin. Vynález plechové konzervy byl nejprve použit pro vojáky ve válkách, ale plech později nahradilo sklo a s ním sterilace vstoupila do domácností, kde si získala velkou oblibu.

Dříve šlo spíše o uchování potravin do zásoby a až dnes se ze zavařování stává umění, při kterém se uplatňuje mnoho neotřelých nápadů. Můžete tak vytvořit zdravou dobrotu, kterou v žádném supermarketu nekoupíte.

Co je možné z ovoce vytvořit?

Kompot – sterilované čerstvé ovoce, zalité nálevem
Džem – rosolovitá konzistence s kousky ovoce nebo celými drobnými plody
Marmeláda – ovocný protlak, zahuštěný odpařením a přidáním cukru, tužší než džem
Povidla – rozvařené ovoce, zahuštěné odpařením, bez přidání cukru (nejen švestky!!!)
Rozvářka (klevela) – sterilované ovoce, lehce rozvařené a lehce zahuštěné cukrem
Rosol – čistá šťáva, získaná zatepla nebo lisováním, zahuštěná odpařením a přidáním cukru
Sýr – tuhá rosolovitá konzistence z protlaku, který se zahustí odpařením a cukrem
Pasta – prolisované rozvařené ovoce, zahuštěné odpařením a cukrem se v tenké vrstvě suší v troubě

Jaká pravidla při zavařování platí?

Ovoce zpracovávejte hned po natrhání, zvláště v teplém počasí. Pokud není možné okamžité zpracování, uchovávejte ho v chladu a temnu.

Do kompotů používejte výhradně zdravé, pevné ovoce. Do džemů a marmelád lze použít i přezrálé a měkké plody, ne ale nahnilé nebo s plísní.

Zavařujeme ovoce

Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky udržujte v maximální čistotě. Pokud džemy či nálevy ochutnáváte, musíte lžíci či měchačku znovu opláchnout. Přítomnost slin totiž způsobuje vyšší kazivost kompotů či marmelád.

Sklenice včetně víček musejí být vždy dobře umyté a suché. Pro marmelády a džemy by měly být nahřáté, aby při nalití horké směsi nepraskly.

Hotové výrobky uchovávejte v chladnu a temnu. Před konzumací je vždy pečlivě zkontrolujte, zda nejsou znehodnocené.

Důležité je při domácí výrobě nezabít chuť, barvu ani přírodní pektin, který způsobuje rosolovitou konzistenci džemů. Pektin obsahuje většina ovoce, ale ne v každém je ho tolik, aby po rozvaření vznikla krásná konzistence. Pro džemy proto doporučuji zpracovávat ovoce, bohaté na přírodní pektin, například rybíz nebo angrešt a při výrobě marmelád zase vařte ovoce trochu déle, aby se hmota zahustila. Jen tak uvaříte opravdu přírodní lahůdky bez chemických přísad. Ke konzervaci stačí už jen cukr, citrónová šťáva a koření.

Buďte při zavařování originální!

Není nutné zavařovat každý druh ovoce zvlášť ve velkých dávkách. Vytvořte si například vlastní výjimečnou sérii kompotů. Záleží jen na vás, jaké druhy ovoce i zeleniny zkombinujete, co přidáte za koření a jestli osladíte cukrem nebo medem.

Zavařujeme ovoce

Zavařte broskve a místo pecky vložte do plodu jahodu, nebo zkombinujte hrušky s hroznovým vínem či dokonce švestky a rozinky. Zkuste přidat zázvor do pomerančového džemu. A marmeládu můžete udělat i z mrkve nebo z rajčat.

Na závěr mám pro vás jeden tip na úžasnou marmeládu, která je právě z rajských jablíček a jablek, kterých je nyní hojně v každé domácnosti.

Marmeláda z jablek a rajčat

Na 1 kilogram pokrájených jablek potřebujete 1 kilogram celých rajčat, 1 kilogram cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 lžic rumu a šťávu z 2 citronů.

Omytá rajčata a nakrájená jablka podusíte s trochou vody. Pak směs propasírujte, nebo umelte v mlýnku na ovoce. Přidejte cukr, vanilkový cukr a hmotu vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte citronovou šťávu a rum. Když směs zrosolovatí, naplňte jí skleničky, zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru a nechte je tak až do vychladnutí.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Vkus není jen o trendech. Má blízko k umění a dá se rozvíjet

Vkus nemusíte marně vyhlížet. Můžete mu vyrazit naproti. Stačí vyrazit...

Čím to je, že někdo na sebe může vzít pytel, a přesto bude vypadat krásně, a jinému trčí sláma z bot, ačkoliv oblékne...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

V čem na halloweenskou party? Nápady najdete na přehlídkách

Thom Browne, kolekce jaro - léto 2018

Halloweenský kostým a inspirace z přehlídkových mol: že to nejde dohromady? Letos rozhodně ano, na týdnech módy se...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.