Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak si užít dobré víno? Nalijte ho do správné sklenice

  1:29aktualizováno  1:29
Sklenky o sebe cinknou a vinný obřad začíná. Oko svádí jiskra a barva, nos zase postupně se uvolňující vůně, pak první kapky sklouznou po krásně tvarovaném kalichu tam, kam mají, přesně na správné místo jazyka. Pokud je vínu dopřáno, co mu náleží - tedy odpovídající sklenice.

Sklenice na víno | foto: Pavel Vítek

Elegantní a svůdné

Jsou krásné a přitom jejich tvar je podřízený charakteru vína - v těchto nejlépe vyniknou vína burgundského typu.

1. Sklenice montrachet na velké bílé burgundské i na barikovaná vína odrůdy chardonnay.
2. Sklenice burgundy grand cru navržená roku 1958, ideální pro odrůdy pinot noir, nebbiolo, barbaresco, barolo či gamay.

Funkční a praktické

Čistý design by bez účelnosti fungoval jen stěží. "Tyto sklenice dávají vínu vlastní charakter, slovy nelze dostatečně popsat, jak velký rozdíl mají na svědomí," napsal proslulý degustátor Robert M. Parker.

3. Sklenice na vodu.
4. Černá sklenice pro slepou degustaci.
5. Sklenice na bílá nebarikovaná vína chablis, bordeaux, odrůdy aligote, viogner, rulandské bílé, šedé, soave, sémillon.
6. Sklenice na sladká vína poprvé představená roku 1989, nápad na design pochází od sběratele vín hardyho rodenstocka.

Nejpoužívanější

Základ pro tichá červená, bílá a pro šumivá vína.

8. Sklenice bordeaux grand cru z roku 1961 na velká vína z bordeaux, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, sangiovese, brunello di montalcino.
9. Sklenice riesling grand cru na bílá vína, ale i červená chianti, beaujolais, zinfandel.
10. Vintage champagne na šampaňské a šumivá vína.

Péče o víno

Kvalitě vín pomůže přelití do karafy, jímž víno dekantujeme - oddělíme usazeniny, ale i provzdušníme, rozvine se jeho aroma i chuť. Navíc karafy jsou krásný doplněk - ladný, funkční, elegantní.

7. Karafa paloma.
11. Karafa eve.



Témata: design, Nápoje


Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.