Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se vaří v zemi galského kohouta

  11:24aktualizováno  11:24
Ačkoliv jsou kozí sýr a čekanka pro Čecha dost nezvyklé ingredience, jsou nejoblíbenější specialitou šéfkuchaře francouzského velvyslance v Praze paštičky plněné kozím sýrem a obložené salátem z čekankových puků. "Je to jednoduchý předkrm, který vám nezabere moc času," říká na úvod svého receptu. "Možná je to kombinace nezvyklá, ale vznikne skvělá chuť. Navíc kozí sýr i čekanku dnes dostanete v každém supermarketu. Stačí se je jen naučit správně připravovat."
Recept najdete uvnitř článku.

Na co si máme dávat pozor?

Největším úskalím je asi čekanka. Na světle rychle černá, proto ji musíte připravit až těsně před podáváním. Může být také trochu nahořklá, zvláště v košťá- lu. Silné části se proto musí odříznout. Zbytek už je hračka, předkrm zvládne každá trochu zdatnější kuchařka.

Vaříte podobná jídla i pro pana velvyslance?

Jistě. Jsme na půdě francouzské ambasády, takže francouzský je tu i jídelníček. Ovšem kromě jídel pro velvyslance a jeho rodinu mám na starosti i všechny recepce, koktejly, slavnostní obědy a večeře, které se tu pořádají.

A všechny se nesou v duchu: velký talíř a uprostřed malé nazdobené "nic"?

Kdepak. Taková tendence panovala v gastronomii před patnácti lety. Tehdy se všichni inspirovali japonskou kuchyní. Šlo o módní záležitost, která za chvíli všechny přešla. Kuchaři se vrátili k tradiční kuchyni.

To znamená, že oprášili recepty našich babiček?

Do jisté míry. Jde o tradiční recepty, které se vylepšují a modernizují. Základem však vždy zůstávají kvalitní ingredience. Maso, zelenina, smetana, olej, zkrátka všechno, co při vaření používáte. Na tom se nevyplácí šetřit.

Jak tedy dnes vypadá klasická francouzská kuchyně?

Pozor, francouzská kuchyně neexistuje, existují pouze francouzské kuchyně! V Provence dostanete něco jiného než v Bretani či v Lyonu. Každý kraj má svá specifika, která se vyplatí ctít. To, co se v cizině označuje za francouzskou kuchyni, je spíš kuchyně pseudofrancouzská.

Takže klasický francouzský recept vlastně neexistuje?

Vždy byste měli jíst to, co daná oblast poskytuje. Na Loiře štiky, v Bretani ústřice... I recepty těch největších francouzských kuchařů vycházejí z regionální klasické kuchyně, kterou si přizpůsobují a modernizují.

Jak se díváte na českou kuchyni?

Když mě Češi pozvou k sobě domů, tak si většinou pochutnám. Zato v restauracích... Omáčka má podpořit chuť masa, a ne aby sloužila k namáčení knedlíků!

Paštičky z lístkového těsta plněné kozím sýrem a zdobené salátem z čekankových puků ( pro 10 osob)

1 kg lístkového těsta
500 g kozího sýra (typu "váleček")
150 g sladké smetany
2 větší špetky pálivé papriky nebo několik kapek tabaska
1 polévková lžíce kmínu
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce nasekané petrželky
3 polévkové lžíce na kostičky nakrájených rajčat
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Z rozváleného lístkového těsta vykrájejte 10 koleček a pečte asi 15 minut v horké troubě. V mixéru promíchejte sýr se všemi ingrediencemi - kromě rajčat, která nakonec vmíchejte vařečkou do hotové směsi. Z upečených taštiček odřízněte shora jednu čtvrtinu, naplňte sýrovou směsí a dejte na 5 až 10 minut do velmi horké trouby. Ozdobte salátem a podávejte.

Salát

1 kg čekankových puků
20 cl olivového oleje
5 cl vinného octa
1 polévková lžíce originální francouzské hořčice

Postup: Salát připravujte až těsně před podáváním. Čekankové puky nakrájejte, zbavte je košťálu a připravte zálivku. Promíchejte.

Doporučená vína: K paštičkám se hodí nejlépe kvalitní bílé víno. Zkuste buď sušší Chiroubles Beaujolais Villages, nebo sladší Coteaux du Layon.

 

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.