Muž a žena - (c) profimedia.cz/corbis

Muž a žena - (c) profimedia.cz/corbis - Muž a žena - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Jak se rychle naobědvat

  • 29
Určitě to také znáte: pořád někam spěcháte, nevíte, co zařídit dřív. A tak najednou zjistíte, že ani nemáte čas dopřát si v klidu teplý, chutný a přitom zdravý oběd. Ona by to nebyla taková tragédie. Ale uvědomte si, kolikrát oběd úplně vynecháte.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Odpoledne a především večer pak máte hlad, a snažíte se v klidu domova zanedbaný přísun energie dohonit. A vaše váha zákonitě stoupá.

Přitom je vždy možnost vyšetřit alespoň trochu času, najíst se třeba i během několika málo minut, a udržet tak hladinu krevního cukru v normálu.

Jen pro připomenutí: výrazný pokles hladiny cukru - odborně nazývaný hypoglykemie - který je výsledkem dlouhé pauzy mezi jídly, způsobuje neodbytný pocit hladu, jemuž se jen velmi obtížně odolává. Hypoglykemie navíc vede i ke snížení pracovní výkonnosti.

Oběd může být studený
Oběd může být, zvláště v létě, i studený. Teplé jídlo si můžete připravit až večer, když budete mít více času. Abyste během dne neztráceli příliš času, noste si s sebou do práce krabičku s nakrájenou zeleninou a až v době oběda k ní přidejte sýr cottage, tuňáka nebo alespoň bílý jogurt.

Obědy byste rozhodně neměli řešit instantní polévkou. Důvod je jednoduchý: zasytí jen na chvíli a obsahuje poměrně velké množství soli a dalších ochucovadel, která mohou paradoxně ještě provokovat chuť k jídlu. Navíc vám instantní polévka nedodá patřičné množství bílkovin, které jsou při hubnutí důležité.

Když je opravdu naspěch
V případě, že jste skutečně v časové tísni a nemůžete si dopřát klidný oběd bez zbytečného napětí (jídlo v klidné atmosféře a bez stresu je pochopitelně pro zdravý životní styl to nejlepší), můžete si k obědu dát kupříkladu jeden z těchto dietních pokrmů:

- hotový salát s kousky kuřecího masa nebo tuňáka
- jednu konzervu tuňáka ve vlastní šťávě smíchanou s malou konzervou zeleniny nebo konzervu ryb či krabího masa již smíchaných se zeleninou
- jednu porci grilovaného kuřete bez kůže a jako přílohu si k tomu dát kyselou okurku.

Jídelníček pro dnešní den

SNÍDANĚ: chléb se sýrem
50 g žitného chleba
1 sýr cottage
2 rajčata
1370 kJ

SVAČINA: nízkotučný ovocný jogurt s náhradním sladidlem
330 kJ

OBĚD: meloun se šunkou
200 g žlutého melounu
100 g drůbeží šunky
Meloun nakrájejte na dílky, proložte šunkou, osolte a opepřete.
660 kJ

SVAČINA: dalamánek s pomazánkovým máslem
60 g hermelínu či ementálu
1 červená paprika
1620 kJ

VEČEŘE: Irish stew ze sójových nudliček (4 porce)
80 g sójových nudliček
150 g mrkve (2 střední)
350 g brambor (3 střední)
1 malá cibule
25 g anglické slaniny (1 vrchovatá lžíce kostiček)
1 lžíce oleje
2 dl černého piva
2 stroužky česneku, rozmarýn, sůl, pepř

Sójové nudličky dejte do hrnce, posypte solí a pepřem a přelijte vařící vodou. 10-15 minut vařte v otevřené nádobě a vodu slijte. V jiném hrnci rozehřejte olej, osmahněte na něm slaninu, cibuli a plátky česneku. Přidejte brambory nakrájené na kostky a mrkev na kolečka, sójové nudličky. Osolte, okořeňte a zalijte pivem. Duste do měkka.
1 porce 935 kJ

CELKEM: 4915 kJ

,