Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak připravit velikonoční hostinu za čtyři hodiny

  0:13aktualizováno  0:13
Svěží chutě jara jsme sestavili do velikonočního menu: začínáme bramborovým salátem s pažitkou, pochutnáme si na staročeské nádivce a jehněčích kotletách. A jako dezert: velikonoční perníčky.

Za čtyři hodiny připravíte skvělý oběd o čtyřech chodech! | foto: Jakub SalvetMF DNES

Dne předem si připravte těsto na perníčky, které potřebuje 24 hodin na rozležení. V den D začnete kotletami. Zatímco se budou marinovat, můžete se pustit do salátu, který necháte rozležet. Potom připravte jarní nádivku a ve vyhřáté troubě dodělejte perníčky. Nakonec ogrilujte kotlety a můžete podávat. Dobrou chuť!

Bramborový salát s vejci a pažitkou (90 minut) Pro 4 osoby

Potřebujete:
800 g uvařených a oloupaných salátových brambor
100 g uvařené mrkve
2 větší řapíky řapíkatého celeru
citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
200 g kyselých okurek + trochu láku na dochucení
4 vejce uvařená natvrdo
1 cibule nakrájená najemno
1 lžička dijonské hořčice
200 g zakysané smetany
2 lžíce majonézy
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení,
popřípadě trochu cukru na dochucení
2 svazky pažitky

Uvařené a vychladlé brambory a mrkev nakrájíme na drobné kostičky. Řapíky celeru povaříme v osolené vodě 1–2 minuty, necháme vychladnout, oloupeme tuhou slupku a nakrájíme na stejné kousky jako brambory. Přidáme nadrobno pokrájené kyselé okurky, cibuli a pokrájená uvařená vejce, osolíme, opepříme a vmícháme kysanou smetanu, majonézu a hořčici.

Vše důkladně promícháme a podle chuti a konzistence dotáhneme citronovou šťávou, popřípadě okurkovým lákem, cukrem, solí a pepřem. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu odležet, aby se chutě rozležely.

Před podáváním omytou a okapanou pažitku nůžkami sestřihneme na stejnou délku podle nádoby, ve které budeme salát servírovat. Pažitkou postupně obkládáme stěny nádoby, již plníme připraveným salátem. 

Marinované jehněčí kotlety s hráškem, fazolemi a karotkou (40 minut) Pro čtyři osoby 

Potřebujete:
8 jehněčích kotlet
5–6 lžic olivového oleje
šťáva z půlky citronu
6–8 stroužků česneku na plátky
trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu sůl a čerstvě mletý pepř
4 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžíce sušené nati
50 g másla
2 jarní cibulky nakrájené na kolečka
4 stroužky česneku na plátky
150 g karotky nakrájené na kostky nebo plátky
200 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
150 g zelených širokých fazolí
sůl a pepř na dochucení
1/2 lžičky sušeného nebo pár lístků čerstvého rozmarýnu

Omyté a osušené jehněčí kotlety po obvodu a u kosti nařízneme, naklepeme a urovnáme do mísy. Z oleje, citronové šťávy, kůry, nakrájeného česneku, rozmarýnu, soli a pepře připravíme v misce marinádu a přelijeme jí kotlety. Přikryjeme fólií nebo pokličkou a necháme několik hodin marinovat. Během marinování maso jednou obrátíme.

Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm pokrájený česnek a cibuli, když zesklovatí přidáme karotku, promícháme a na mírném ohni smažíme ještě asi 2 minuty a pod poklicí podusíme ve vlastní šťávě do poloměkka. Potom přidáme fazolky, hrášek a rozmarýn a ještě asi 5 minut společně dusíme, až je zelenina měkká, ale ještě křupavá. Celkově stačí 10 minut.

Hotovou zeleninu ochutíme solí a mletým pepřem. Rozpálíme si grilovací pánev a maso na ní po obou stranách opečeme, po každé straně asi 5–7 minut, přendáme na nahřáté talíře, obložíme podušenou zeleninou a ihned podáváme.

Jarní nádivka s uzeným a bylinkami (2 hodiny) Pro 4 osoby

Potřebujete:
500 g vepřové plece
250 g uzeného masa (nejlépe uzený bůček)
5 vajec
1 chlebíčková veka
1/4 l mléka
svazek petrželky, nasekané kopřivy nebo další nasekané jarní bylinky
sůl pepř a máslo

Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme ještě máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijeme na polévku.

TIP: Veku můžete nahradit pokrájenými rohlíky, které namočíte asi na deset minut do vody nebo mléka s rozšlehaným vejcem a pak důkladně vymačkáte.

Velikonoční perníčky s cukrovou polevou a puntíky (25 minut) Asi na 30-40 kusů

Na těsto:
350 g hladké mouky + trochu na vál
50 g tekutého medu
160 g cukru moučka
2 celá vejce, 1 žloutek
špetka citronové kůry
1–2 lžíce perníkového koření
1 kypřící prášek do perníku
1/2 lžičky jedlé sody

Na polevu:
2 bílky
200–250 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy
potravinářské barvy

Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a sodou a přidáme všechny ostatní ingredience. Zpracujeme nejdříve vařečkou a pak rukama zaděláme tuhé nelepivé těsto a na vále posypaném hladkou moukou vypracujeme bochánek. Ten zabalíme do potravinové fólie a necháme 24 hodin v lednici odpočinout.

Předehřejeme troubu na 180 ºC. Perníkové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný 4 až 5 mm. Tvořítkem vypichujeme oválky a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dozlatova. Upečené perníčky stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.

Poleva: Moučkový cukr několikrát prosejeme jemným sítkem a nasypeme do misky. Přidáme bílky a citronovou šťávu a třeme vařečkou, dokud nevznikne hladká poleva. Menší část polevy si dáme stranou do tří misek. Špetku potravinářské barvy rozpustíme v pár kapkách vody a vmícháme do polevy. Takto si připravíme modrou, růžovou a červenou.

Vrchní stranu perníčků namočíme nejdříve do bílé polevy a necháme zaschnout. barevné puntíky nakapeme štětcem. Perníčky je lepší upéct několik dní předem, nechat je uležet v těsnící krabici a potom zdobit polevou.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Přijali jsme čtyři děti, všechny měly těžký začátek, říká pěstounka

Ilustrační snímek

Myšlenka na pěstounství se mnou vyrostla, říká paní Helena. Když už biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé...

Tři mýty o prostředních dětech, které se nezakládají na pravdě

sourozenci děti rodina

Říká se o nich, že jsou neúspěšní, neprůbojní a vůbec že mají do života našlápnuto hůř než jejich sourozenci, kteří...

Čtyři největší chyby, které děláme při výchově dětí, ale nevíme o nich

Pláž, ilustrace

Ať se snažíme, jak se snažíme, aby náš vliv na potomky byl co nejlepší, stejně se nám někdy výchova poněkud vymyká. A...



Najdete na iDNES.cz