Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak připravit velikonoční hostinu za čtyři hodiny

  0:13aktualizováno  0:13
Svěží chutě jara jsme sestavili do velikonočního menu: začínáme bramborovým salátem s pažitkou, pochutnáme si na staročeské nádivce a jehněčích kotletách. A jako dezert: velikonoční perníčky.

Za čtyři hodiny připravíte skvělý oběd o čtyřech chodech! | foto: Jakub SalvetMF DNES

Dne předem si připravte těsto na perníčky, které potřebuje 24 hodin na rozležení. V den D začnete kotletami. Zatímco se budou marinovat, můžete se pustit do salátu, který necháte rozležet. Potom připravte jarní nádivku a ve vyhřáté troubě dodělejte perníčky. Nakonec ogrilujte kotlety a můžete podávat. Dobrou chuť!

Bramborový salát s vejci a pažitkouBramborový salát s vejci a pažitkou (90 minut)
Pro 4 osoby

Potřebujete:
800 g uvařených a oloupaných salátových brambor
100 g uvařené mrkve
2 větší řapíky řapíkatého celeru
citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
200 g kyselých okurek + trochu láku na dochucení
4 vejce uvařená natvrdo
1 cibule nakrájená najemno
1 lžička dijonské hořčice
200 g zakysané smetany
2 lžíce majonézy
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení,
popřípadě trochu cukru na dochucení
2 svazky pažitky

Uvařené a vychladlé brambory a mrkev nakrájíme na drobné kostičky. Řapíky celeru povaříme v osolené vodě 1–2 minuty, necháme vychladnout, oloupeme tuhou slupku a nakrájíme na stejné kousky jako brambory. Přidáme nadrobno pokrájené kyselé okurky, cibuli a pokrájená uvařená vejce, osolíme, opepříme a vmícháme kysanou smetanu, majonézu a hořčici.

Vše důkladně promícháme a podle chuti a konzistence dotáhneme citronovou šťávou, popřípadě okurkovým lákem, cukrem, solí a pepřem. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu odležet, aby se chutě rozležely.

Před podáváním omytou a okapanou pažitku nůžkami sestřihneme na stejnou délku podle nádoby, ve které budeme salát servírovat. Pažitkou postupně obkládáme stěny nádoby, již plníme připraveným salátem. 

Marinované jehněčí kotlety s hráškem, fazolemi a karotkouMarinované jehněčí kotlety s hráškem, fazolemi a karotkou (40 minut)
Pro čtyři osoby 

Potřebujete:
8 jehněčích kotlet
5–6 lžic olivového oleje
šťáva z půlky citronu
6–8 stroužků česneku na plátky
trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu sůl a čerstvě mletý pepř
4 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžíce sušené nati
50 g másla
2 jarní cibulky nakrájené na kolečka
4 stroužky česneku na plátky
150 g karotky nakrájené na kostky nebo plátky
200 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
150 g zelených širokých fazolí
sůl a pepř na dochucení
1/2 lžičky sušeného nebo pár lístků čerstvého rozmarýnu


Omyté a osušené jehněčí kotlety po obvodu a u kosti nařízneme, naklepeme a urovnáme do mísy. Z oleje, citronové šťávy, kůry, nakrájeného česneku, rozmarýnu, soli a pepře připravíme v misce marinádu a přelijeme jí kotlety. Přikryjeme fólií nebo pokličkou a necháme několik hodin marinovat. Během marinování maso jednou obrátíme.

Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm pokrájený česnek a cibuli, když zesklovatí přidáme karotku, promícháme a na mírném ohni smažíme ještě asi 2 minuty a pod poklicí podusíme ve vlastní šťávě do poloměkka. Potom přidáme fazolky, hrášek a rozmarýn a ještě asi 5 minut společně dusíme, až je zelenina měkká, ale ještě křupavá. Celkově stačí 10 minut.

Hotovou zeleninu ochutíme solí a mletým pepřem. Rozpálíme si grilovací pánev a maso na ní po obou stranách opečeme, po každé straně asi 5–7 minut, přendáme na nahřáté talíře, obložíme podušenou zeleninou a ihned podáváme.

Jarní nádivka s uzeným a bylinkamiJarní nádivka s uzeným a bylinkami (2 hodiny)
Pro 4 osoby

Potřebujete:
500 g vepřové plece
250 g uzeného masa (nejlépe uzený bůček)
5 vajec
1 chlebíčková veka
1/4 l mléka
svazek petrželky, nasekané kopřivy nebo další nasekané jarní bylinky
sůl pepř a máslo


Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme ještě máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijeme na polévku.

TIP: Veku můžete nahradit pokrájenými rohlíky, které namočíte asi na deset minut do vody nebo mléka s rozšlehaným vejcem a pak důkladně vymačkáte.

Velikonoční perníčky s cukrovou polevou a puntíkyVelikonoční perníčky s cukrovou polevou a puntíky (25 minut)
Asi na 30-40 kusů


Na těsto:
350 g hladké mouky + trochu na vál
50 g tekutého medu
160 g cukru moučka
2 celá vejce, 1 žloutek
špetka citronové kůry
1–2 lžíce perníkového koření
1 kypřící prášek do perníku
1/2 lžičky jedlé sody

Na polevu:
2 bílky
200–250 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy
potravinářské barvy

Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a sodou a přidáme všechny ostatní ingredience. Zpracujeme nejdříve vařečkou a pak rukama zaděláme tuhé nelepivé těsto a na vále posypaném hladkou moukou vypracujeme bochánek. Ten zabalíme do potravinové fólie a necháme 24 hodin v lednici odpočinout.

Předehřejeme troubu na 180 ºC. Perníkové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný 4 až 5 mm. Tvořítkem vypichujeme oválky a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dozlatova. Upečené perníčky stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.

Poleva: Moučkový cukr několikrát prosejeme jemným sítkem a nasypeme do misky. Přidáme bílky a citronovou šťávu a třeme vařečkou, dokud nevznikne hladká poleva. Menší část polevy si dáme stranou do tří misek. Špetku potravinářské barvy rozpustíme v pár kapkách vody a vmícháme do polevy. Takto si připravíme modrou, růžovou a červenou.

Vrchní stranu perníčků namočíme nejdříve do bílé polevy a necháme zaschnout. barevné puntíky nakapeme štětcem. Perníčky je lepší upéct několik dní předem, nechat je uležet v těsnící krabici a potom zdobit polevou.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Miminko Jany a Pavla - Pavlínka
Příliš mladá, či stará na dítě? Matky, co se nenechaly odradit okolím

Zpráva o těhotenství nemusí u všech hned vyvolat pocity radosti. V některých rodinách očekávání potomka naopak značně zkomplikuje situaci, ať už proto, že je...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.