Doporučujeme

Slavnostní novoroční čočka

Slavnostní novoroční čočka | foto: Profimedia.cz

Jak připravit pohoštění na konec roku

- Všichni to asi známe, hudba, dobrá nálada, velké množství lahůdek a dobrého pití - to je opravdová oslava konce roku a přivítání toho nového.

Na silvestrovské pohoštění připravujeme nejen chlebíčky a jednohubky, ale i různé saláty, aspiky, slané a sladké pečivo. Po půlnočním přípitku pak přijde jistě k chuti i přesnídávková polévka či ovar. K slavnostnímu obědu na Nový rok se tradičně připravuje čočka na kyselo, ke které se váže známá pověra, kdo pozře na Nový rok alespoň malé množství čočky, bude mít po celý rok dostatek peněz.

Huspenina

1 vepřové koleno, 2 vepřové nožičky, 300 g vepřového ramínka, 2 cibule, 2 mrkve, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 bobkové listy, 4 kuličky pepře, špetka tymiánu, sůl, ocet, 3 l vody, 2 vejce, 3 sterilované okurky

Vepřové koleno, nožičky a ramínko vaříme v osolené vodě s kořením asi hodinu. Pak přidáme celou kořenovou zeleninu a uvaříme doměkka. Měkké maso nakrájíme a kosti necháme ještě vařit ve vývaru s octem (podle chuti). Nakrájené maso se zeleninou urovnáme v míse, přidáme na kolečka nakrájená vejce uvařená natvrdo a okurky také nakrájené na kolečka. Zalijeme procezeným vývarem a necháme ztuhnout.

Milionová polévka

1 l vývaru z uzeného masa (můžeme použít i vývar z ovaru), 4 brambory, 1 cibule nebo 2 pórky, 200 g zmrazené zeleniny (mrkev s hráškem, kořenová zelenina nebo zeleninová směs), 4 lžíce krupice, 1 vejce

Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvaříme spolu se zeleninou a nakrájenou cibulí nebo pórkem v malém množství vody doměkka. Přidáme vývar z masa, přisypeme krupici, kterou můžeme osmahnout na lžíci tuku dorůžova, ale není to nutné, promícháme a za občasného zamíchání necháme chvíli povařit. Nakonec, když už se polévka nevaří, vmícháme rozšlehané vejce.

Slané bramborové tyčinky

150 g vařených studených brambor, 200 g hladké mouky, 1 rovná lžička prášku do pečiva, 150 g bryndzy nebo měkkého tvarohu, 200 g rostlinného tuku, 1 žloutek, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 vejce na potření těsta, kmín, mák, sezam, tuk na vymazání plechu

Odvážené suroviny rukama zpracujeme na hladké těsto, které rozdělíme na polovinu, a z každé části vyválíme tenký plát. Z plátu odkrojíme nerovné okraje, potřeme jej rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo mákem či sezamem. Rádýlkem rozkrájíme plát na tyčky, lehce je posolíme a rozložíme na vymazaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Dopékáme prudčeji, až tyčky zezlátnou (asi 10-15 minut při teplotě 180°C podle tloušťky těsta).

Koktejl - Arosa

2 cl skotské whisky Ballantine ́s Scotch Whisky
2 cl likéru Bols Blue Curacao
1 cl pomerančové šťávy, led
koktejlové třešně
kůra z jednoho citrónu nebo pomeranče

Koktajlovou sklenku naplníme ledem a zalijeme whisky s likérem, přidáme pomerančovou šťávu a zamícháme. Na dřevěný špíz navlékneme třešně a ozdobíme citrónovou kůrou.

Sváteční čočka

1/2 kg čočky, 2 bobkové listy, 3 nová koření, 6 kuliček pepře, 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička papriky, sůl
50-100 g slaniny, 300 g šunky, uzeniny nebo uzeného masa, 1/2 šálku vývaru z masa, 1 lžíce octa

Čočku přebereme, propereme a necháme asi 2 hodiny máčet. Poté přidáme koření, které jsme zabalili do kousku gázy, a čočku uvaříme. Mezitím si připravíme jíšku na zahuštění: na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mouku, promícháme, osmažíme a doplníme papriku. Jíšku vmícháme do uvařené čočky a chvíli ji povaříme. Nakonec přidáme rozškvařenou slaninu a nakrájenou opečenou šunku, podle potřeby zředíme vývarem a dochutíme octem a solí.


  • Vybrali jsme pro Vás