Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak připravit pohoštění na konec roku

  21:12aktualizováno  21:12
- Všichni to asi známe, hudba, dobrá nálada, velké množství lahůdek a dobrého pití - to je opravdová oslava konce roku a přivítání toho nového.

Slavnostní novoroční čočka | foto: Profimedia.cz

Na silvestrovské pohoštění připravujeme nejen chlebíčky a jednohubky, ale i různé saláty, aspiky, slané a sladké pečivo. Po půlnočním přípitku pak přijde jistě k chuti i přesnídávková polévka či ovar. K slavnostnímu obědu na Nový rok se tradičně připravuje čočka na kyselo, ke které se váže známá pověra, kdo pozře na Nový rok alespoň malé množství čočky, bude mít po celý rok dostatek peněz.

Huspenina

1 vepřové koleno, 2 vepřové nožičky, 300 g vepřového ramínka, 2 cibule, 2 mrkve, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 bobkové listy, 4 kuličky pepře, špetka tymiánu, sůl, ocet, 3 l vody, 2 vejce, 3 sterilované okurky

Vepřové koleno, nožičky a ramínko vaříme v osolené vodě s kořením asi hodinu. Pak přidáme celou kořenovou zeleninu a uvaříme doměkka. Měkké maso nakrájíme a kosti necháme ještě vařit ve vývaru s octem (podle chuti). Nakrájené maso se zeleninou urovnáme v míse, přidáme na kolečka nakrájená vejce uvařená natvrdo a okurky také nakrájené na kolečka. Zalijeme procezeným vývarem a necháme ztuhnout.

Milionová polévka

1 l vývaru z uzeného masa (můžeme použít i vývar z ovaru), 4 brambory, 1 cibule nebo 2 pórky, 200 g zmrazené zeleniny (mrkev s hráškem, kořenová zelenina nebo zeleninová směs), 4 lžíce krupice, 1 vejce

Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvaříme spolu se zeleninou a nakrájenou cibulí nebo pórkem v malém množství vody doměkka. Přidáme vývar z masa, přisypeme krupici, kterou můžeme osmahnout na lžíci tuku dorůžova, ale není to nutné, promícháme a za občasného zamíchání necháme chvíli povařit. Nakonec, když už se polévka nevaří, vmícháme rozšlehané vejce.

Slané bramborové tyčinky

150 g vařených studených brambor, 200 g hladké mouky, 1 rovná lžička prášku do pečiva, 150 g bryndzy nebo měkkého tvarohu, 200 g rostlinného tuku, 1 žloutek, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 vejce na potření těsta, kmín, mák, sezam, tuk na vymazání plechu

Odvážené suroviny rukama zpracujeme na hladké těsto, které rozdělíme na polovinu, a z každé části vyválíme tenký plát. Z plátu odkrojíme nerovné okraje, potřeme jej rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo mákem či sezamem. Rádýlkem rozkrájíme plát na tyčky, lehce je posolíme a rozložíme na vymazaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Dopékáme prudčeji, až tyčky zezlátnou (asi 10-15 minut při teplotě 180°C podle tloušťky těsta).

Koktejl - Arosa

2 cl skotské whisky Ballantine ́s Scotch Whisky
2 cl likéru Bols Blue Curacao
1 cl pomerančové šťávy, led
koktejlové třešně
kůra z jednoho citrónu nebo pomeranče

Koktajlovou sklenku naplníme ledem a zalijeme whisky s likérem, přidáme pomerančovou šťávu a zamícháme. Na dřevěný špíz navlékneme třešně a ozdobíme citrónovou kůrou.

Sváteční čočka

1/2 kg čočky, 2 bobkové listy, 3 nová koření, 6 kuliček pepře, 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička papriky, sůl
50-100 g slaniny, 300 g šunky, uzeniny nebo uzeného masa, 1/2 šálku vývaru z masa, 1 lžíce octa

Čočku přebereme, propereme a necháme asi 2 hodiny máčet. Poté přidáme koření, které jsme zabalili do kousku gázy, a čočku uvaříme. Mezitím si připravíme jíšku na zahuštění: na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mouku, promícháme, osmažíme a doplníme papriku. Jíšku vmícháme do uvařené čočky a chvíli ji povaříme. Nakonec přidáme rozškvařenou slaninu a nakrájenou opečenou šunku, podle potřeby zředíme vývarem a dochutíme octem a solí.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.