Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak připravit kachnu, husu, krůtu

  16:57aktualizováno  16:57
Sladká marináda dodává kachně jemnou orientální chuť. Použité koření pěti vůní koupíte běžně v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách koření. S takto upravenou kachnou se nejvíce setkáte v jižní Asii. Kachna je hodně tučná, takže nemusíte dávat do marinády olej. Musíte však potřít olejem rožeň, aby se na něj maso nepřichytilo. Potřete jej s předstihem, aby nezačal olej při grilování hořet.
Kachní prsa na medu (množství 4 porce)

4 kachní prsíčka * 3 stroužky rozetřeného česneku * 1,5 dl světlé sójové omáčky * 5 lžic světlého třtinového cukru (nebo medu) * 2,5 cm nastrouhaného kořenu zázvoru * 1 lžíce nasekané čerstvé natě koriandru * 1 lžička směsi čínského koření pěti vůní.
K přípravě marinády smíchejte v misce česnek, sójovou omáčku, cukr, nastrouhaný zázvor, nasekaný koriandr a směsi čínského koření. Kachní maso vložte do nepříliš hluboké nekovové mísy a přelijte marinádou. Maso v ní několikrát obraťte, aby se marináda do masa plně vstřebala. Vyjměte maso z marinády a marinádu uschovejte na potírání. Maso grilujte nad dřevěným uhlím asi 20-30 minut, často je obracejte a štětečkem potírejte marinádou. Pokrájejte kachnu na plátky, které rozložte na ohřátých talířích.

Šoulet s husou (množství: 4 až 6 porcí)

Tradiční sobotní jídlo Židů ve střední a východní Evropě. Pro šabat platí přísný zákaz rozdělávání ohně, a proto bylo třeba připravit šoulet o den dříve a do soboty jej udržovat teplý v mírně vyhřáté troubě.

1,5-2kilová husa * 1 větší drobně pokrájená cibule * olej nebo husí sádlo * 5 stroužků utřeného česneku * 2 šálky hrachu * 2 šálky krup * 2 lžičky soli * 1/2 lžičky pepře * 1/2 lžičky mletého zázvoru * vývar nebo voda * olej.
Očištěnou husu naporcujte, osolte a opečte na oleji nebo husím sádle spolu s cibulí. Předem namočený hrách a kroupy přidejte k huse, opepřete, přidejte zázvor a česnek a vše vložte do velkého hrnce. Podlijte vývarem nebo vodou a pomalu asi 2 hodiny duste. Potom dejte hrnec do vyhřáté trouby, kde zůstane až do oběda příštího dne.

Krůtí medailonky (množství: 4 porce)

Takto upravená krůta se podává především v lidových hostincích italského přístavu Janov, kde vzniklo mnoho rafinovaných pokrmů, v nichž se snoubí sladké chutě ovoce s ostrým kořením.

3/4 krůtích prsou * 1 lžička soli * 1/2 lžičky mletého zázvoru * 1 lžička mletého pepře * 2 lžíce bílého vína nebo šťáva z 1 citronu * 3-4 lžíce oleje * 1 menší hrozen vína * 1 oloupaný a pokrájený pomeranč
Krůtí maso pokrájíme, mírně naklepeme, okořeníme zázvorem a bílým pepřem, pokapeme bílým vínem nebo citronovou šťávou a dáme na chvíli do chladničky. Pečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Až je maso měkké, přidáme kuličky vína a pokrájený pomeranč a ještě chvíli podusíme. Před podáváním posypeme praženými mandlemi.
Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.