Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak připravit kachnu, husu, krůtu

  16:57aktualizováno  16:57
Sladká marináda dodává kachně jemnou orientální chuť. Použité koření pěti vůní koupíte běžně v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách koření. S takto upravenou kachnou se nejvíce setkáte v jižní Asii. Kachna je hodně tučná, takže nemusíte dávat do marinády olej. Musíte však potřít olejem rožeň, aby se na něj maso nepřichytilo. Potřete jej s předstihem, aby nezačal olej při grilování hořet.
Kachní prsa na medu (množství 4 porce)

4 kachní prsíčka * 3 stroužky rozetřeného česneku * 1,5 dl světlé sójové omáčky * 5 lžic světlého třtinového cukru (nebo medu) * 2,5 cm nastrouhaného kořenu zázvoru * 1 lžíce nasekané čerstvé natě koriandru * 1 lžička směsi čínského koření pěti vůní.
K přípravě marinády smíchejte v misce česnek, sójovou omáčku, cukr, nastrouhaný zázvor, nasekaný koriandr a směsi čínského koření. Kachní maso vložte do nepříliš hluboké nekovové mísy a přelijte marinádou. Maso v ní několikrát obraťte, aby se marináda do masa plně vstřebala. Vyjměte maso z marinády a marinádu uschovejte na potírání. Maso grilujte nad dřevěným uhlím asi 20-30 minut, často je obracejte a štětečkem potírejte marinádou. Pokrájejte kachnu na plátky, které rozložte na ohřátých talířích.

Šoulet s husou (množství: 4 až 6 porcí)

Tradiční sobotní jídlo Židů ve střední a východní Evropě. Pro šabat platí přísný zákaz rozdělávání ohně, a proto bylo třeba připravit šoulet o den dříve a do soboty jej udržovat teplý v mírně vyhřáté troubě.

1,5-2kilová husa * 1 větší drobně pokrájená cibule * olej nebo husí sádlo * 5 stroužků utřeného česneku * 2 šálky hrachu * 2 šálky krup * 2 lžičky soli * 1/2 lžičky pepře * 1/2 lžičky mletého zázvoru * vývar nebo voda * olej.
Očištěnou husu naporcujte, osolte a opečte na oleji nebo husím sádle spolu s cibulí. Předem namočený hrách a kroupy přidejte k huse, opepřete, přidejte zázvor a česnek a vše vložte do velkého hrnce. Podlijte vývarem nebo vodou a pomalu asi 2 hodiny duste. Potom dejte hrnec do vyhřáté trouby, kde zůstane až do oběda příštího dne.

Krůtí medailonky (množství: 4 porce)

Takto upravená krůta se podává především v lidových hostincích italského přístavu Janov, kde vzniklo mnoho rafinovaných pokrmů, v nichž se snoubí sladké chutě ovoce s ostrým kořením.

3/4 krůtích prsou * 1 lžička soli * 1/2 lžičky mletého zázvoru * 1 lžička mletého pepře * 2 lžíce bílého vína nebo šťáva z 1 citronu * 3-4 lžíce oleje * 1 menší hrozen vína * 1 oloupaný a pokrájený pomeranč
Krůtí maso pokrájíme, mírně naklepeme, okořeníme zázvorem a bílým pepřem, pokapeme bílým vínem nebo citronovou šťávou a dáme na chvíli do chladničky. Pečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Až je maso měkké, přidáme kuličky vína a pokrájený pomeranč a ještě chvíli podusíme. Před podáváním posypeme praženými mandlemi.
Autor:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Poznali se v psychiatrické léčebně, teď čekají osmého potomka

František a Monika se potkali v psychiatrické léčebně.

Monika a František, protagonisté dokureality Malé lásky, mají hodně společného. Oba padli na dno a díky tomu, že...

Další z rubriky

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...



Najdete na iDNES.cz