Při silvestrovských oslavách nezapomeňte pravidelně jíst (ilustrační fotografie)

Při silvestrovských oslavách nezapomeňte pravidelně jíst (ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.cz

Jak přežít silvestrovskou oslavu bez úhony: pomůže vhodné jídlo

  • 15
Poslední den v roce se neobejde bez bohatého stolu a u většiny lidí ani bez alkoholu. Abychom ale druhý den nestrávili na toaletě, je důležité před bujarou oslavou nehladovět. Ideálně byste měli během dne jíst pravidelně, zhruba po dvou až třech hodinách.

Strava by měla být pestrá a s dostatkem ovoce a zeleniny, které jsou důležité i proto, že konzumace alkoholu narušuje vstřebávání některých vitaminů.

"Před pár sklenkami alkoholu si můžeme dopřát i tučnější občerstvení, třeba oříšky, lososa nebo jiné tučnější ryby. Na stole je dobré mít kvalitní šunku a čerstvé sýry. Místo vlašského salátu si můžeme chlebíčky namazat pomazánkami z margarínu, do zeleninového salátu lze použít trochu majonézy," říká nutriční terapeutka Věra Králová z Informační linky zdravého životního stylu.

Mezi pitím "zobejte"

Každý asi zná ten pocit, kdy má už alkoholu "dost", ale rád by si s přáteli ještě nějakou tu skleničku dal. Někdo si dá kávu s cílem, že jej povzbudí. Organismus však potřebuje tekutiny doplnit, a káva jej naopak odvodňuje. Proto je nutné pít s alkoholem i dost nealko nápojů, i když zrovna nemáte žízeň.

"Žaludek alkohol zkrátka v lásce nemá. O Silvestru bychom měli průběžně jíst nejen před samotnou večerní oslavou, ale i během ní – samozřejmě v přiměřeném množství," vysvětluje Věra Králová.

O neustálém "zakusování" ví své i národy, které mají v oblibě vodku, jako Rusové, Ukrajinci nebo Poláci. Hojnost jídla je tu základem každého večírku. Další radou, jak nedovolit alkoholu, aby vám pokazil večer, je zpestřovat si mejdan nějakou činností, například tancem, účastí na společenských soutěžích a hrách, jako jsou šipky, bowling nebo kulečník. Tyto aktivity vám zabrání v tom, abyste vypili příliš mnoho alkoholu v příliš krátkém čase.

Jaký pít alkohol, aby tělo netrpělo

Vyvarujte se míchání alkoholu a také je dobré myslet na to, že teplým alkoholem, jako je grog nebo svařák, se opijete rychleji. Podobně jsou na tom alkoholické nápoje obsahující kysličník uhličitý. Proto to se šampaňským či sektem rozhodně nepřehánějte. O půlnoci bohatě stačí jedna sklenička.

Nejen při silvestrovské oslavě omezte počet vykouřených cigaret, jejichž kombinace s alkoholem je tím nejlepším předpokladem, aby se pro vás novoroční ráno stalo jedním z nejpříšernějších dnů v roce.

Jak se vyléčit z kocoviny?

Někteří lidé nedají dopustit na "vyprošťováka" ve formě dostupných léků: ibuprofenu, ibalginu, acylpyrinu nebo paralenu. Je však zbytečné pouštět do už tak dost "zamořeného" těla další drogy, které navíc škodí zažívacímu systému.

Kocovina potřebuje především čas. Zapomeňte i na další poměrně rozšířený recept, jak si po prohýřené noci spravit žaludek třeba půllitrem piva nebo sklenkou vína.

"Spravovat se pivem nebo jiným alkoholem je nesmysl. Organismus potřebuje především dodat tekutiny. Pijte obyčejnou vodu, mátový nebo heřmánkový čaj, vynikající je i silný vývar," radí Věra Králová.

Protože zažívání není po oslavě v té nejlepší kondici, nedoporučují se ani pálivá a ostrá jídla. Pomáhá naopak procházka na čerstvém vzduchu.

Tipy na silvestrovské recepty

Novoroční kuřecí vývar

120 g kuřecího masa
2 lžíce oleje nebo margarínu
120 g zeleniny
1 l vody
sůl, zelenou petrželku
domácí nudle

Maso nakrájíme na kostičky a dáme do litru studené vody. Osolíme a vaříme do poloměkka. Na tuku orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu (můžeme i nahrubo nastrouhat), zalijeme vývarem s masem a vaříme doměkka. Vedle si uvaříme domácí nudle, které dáme do hotové polévky prohřát. Na talíři zdobíme zelenou petrželkou.

Sýrová pěna na zeleném listu

60 g margarínu Flora original
100 g ementálu 25%-30 % t. v s. (nebo jiného tvrdého sýra)
1 kapii
4 listy ledového salátu
citrónovou šťávu
zelenou petrželku

Sýr nastrouháme najemno, rozmícháme s margarínem, zakapeme citrónovou šťávou a přidáme nasekanou petrželku. Dobře rozmícháme a necháme v chladu asi 30 minut uležet. Následně ozdobně nastříkáme na listy ledového salátu a ozdobíme na malé kostičky nakrájenou paprikou. Stejně můžeme nazdobit na kolečka celozrnného rohlíku.


Minirolky z toustového chleba

1 plátek celozrnného toustového chleba
1 plátek tvrdého sýra
margarín Flora original
polotučný měkký tvaroh
stroužek česneku
červenou papriku (1 hranolek cca 10 cm dlouhý, široký 0,5 cm x 0,5 cm)
salátovou okurku (1 hranolek cca 10 cm dlouhý, široký 0,5 cm x 0,5 cm)
pažitku

Z toustového chleba odkrojíme kůrku, plátek poválíme válečkem na těsto (tak aby vznikla tenká hutnější podložka) a položíme na bambusovou podložku na sushi. Chléb namažeme margarínem smíchaným s lisovaným stroužkem česneku, položíme na něj plátek sýra a opět pomažeme tenkou vrstvou margarínu smíchaného s česnekem. Na přední okraj podložky položíme zeleninu a zarolujeme jako sushi. Rolku po povrchu potřeme tvarohem a obalíme v nasekané pažitce. Rolku nakrájíme na čtyři díly.