Vaši imunitu posílí vhodná strava a dostatek vitaminů. (ilustrační snímek)

Vaši imunitu posílí vhodná strava a dostatek vitaminů. (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

K posílení imunity pomůže sport, otužování i odpočinek

  • 4
Imunitní systém chrání náš organismus proti nebezpečným cizorodým látkám, ale také proti pozměněným buňkám vlastního těla, které jsou příčinou závažných onemocnění. Poradíme vám, jak svůj obranný štít posílit.

Imunitní systém je jedním z nejcennějších darů, které nám naše tělo dává. Ovšem to, jak a v jakém prostředí žijeme, naši imunitu oslabuje, a tak musíme tělu s obrannými systémy pomoci i vlastním přičiněním.

Hýbejte se 

Mnozí z nás jsou bohužel s pohybovými aktivitami na štíru. Jenže posilování fyzické kondice vede k posílení imunitního systému. Pokud nepatříte zrovna mezi sportovce, dopřejte si alespoň pravidelné procházky, a to i v podzimním a zimním období. Pobyt venku i v nepříznivém počasí pomáhá tělu vyrovnávat se s různými viry, bakteriemi a škodlivými látkami.

Co si pamatovat

Echinacea dokáže aktivovat bílé krvinky, které pohlcují původce nejrůznějších infekcí.

Aloe vera čistí tělo od usazených toxinů, čímž ho činí odolnějším.

Šípek je skvělým zdrojem vitaminu C, který je základem silné imunity.

Lichořeřišnice je považována za přírodní antibiotikum a zdroj vitaminů a minerálů. 

Rakytník řešetlákový dodá tělu vitamin C a antioxidanty, které pomáhají s ochranou organismu. 

Kustovnice čínská je skvělý antioxidant a zdroj beta-karotenu, vitaminů C, E a skupiny B. 

Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a celou řadu vitaminů B, D, C, K, proteinů, sterolů, některé mastné kyseliny a stopové prvky – chrom, měď, železo, jód, sodík, selen a zinek. 

Ještě lépe uděláte, když se začnete hýbat i na vyšší úrovni. Ideální je pohyb, který vás bude bavit: zkuste třeba zumbu, pole dance, tedy tanec u tyče, nebo vzdušnou akrobacii.

Dobře jezte

Správné stravování je velmi důležitou složkou prevence proti mnoha onemocněním. Základem je vyvážená strava, která neobsahuje příliš tuků, ale není ani nízkokalorická. Jezte v pravidelných intervalech, menší porce a pokud možno bez stresu. Jídla připravujte z kvalitních a čerstvých surovin. 

Pokuste se vyřadit z jídelníčku rafinovaný cukr, který přispívá k přemnožení plísní a kvasinek ve střevě. Pokud se bez slazení neobejdete, volte raději med, stévii, javorový sirup nebo třtinový cukr. Imunitě škodí i přílišná konzumace masa, bílé mouky, konzervantů a umělých barviv.

Nadopujte se antioxidanty

Látky, které omezují aktivitu volných radikálů a neutralizují jejich účinky, se nazývají antioxidanty. Významně přispívají k ochraně imunitního systému. 

Hlavními přirozenými zdroji antioxidantů jsou ovoce, lesní plody (borůvky, brusinky, maliny a jahody), samozřejmě zelenina a veškerá listová zelenina (kapusta, zelí, růžičková kapusta, špenát), ale také bylinky jako kopr, rozmarýn, máta peprná, oregano, tymián a šalvěj a také zelený čaj.

Nejdůležitějšími přirozenými antioxidanty v potravě nebo potravinových doplňcích jsou vitaminy A, C, E, B2, B13 – kyselina lipoová, selen a zinek, koenzym Q10 a polyfenoly, což jsou látky obsažené v rostlinách s antioxidačním účinkem.

Pročistěte se

Dalším důležitým úkolem je detoxikace těla od nahromaděných toxinů. Organismus po detoxikaci mnohem lépe vstřebává vitaminy a minerály, které mu dodáváme. Vyřaďte z jídelníčku všechny potraviny, po kterých se cítíte těžce a unaveně, nejčastěji to jsou živočišné tuky, uzeniny a sladkosti. Omezte kofein a nikotin a do jídelníčku zahrňte zeleninu, celozrnné pečivo a luštěniny.

Dobrý čisticí program by měl začít očistou tlustého střeva. S ní vám pomohou například chlorella, spirulina, mladá pšenice, mladý ječmen a zelený jíl, které na sebe vážou toxiny, těžké kovy a pesticidy.

Lněné semínko zase čistí a snižuje hladinu cholesterolu, kopřiva podporuje látkovou výměnu a grapefruity mají silné alkalické účinky. Dužina je bohatá na bioflavonoidy, které zvyšují účinnost vitaminu C, obsažené enzymy povzbuzují látkovou výměnu, posilují imunitní systém, čistí střeva a stabilizují střevní flóru.

Zavlažujte organismus

Dostatek kvalitních tekutin má zásadní význam pro dobrý chod našeho organismu. Pravidelné zavodňování organismu můžete navíc využít také k doplnění řady zdraví prospěšných látek.

Zeptali jsme se za vás

Je pravda, že nejvíce infekcí se do našeho organismu dostává dýchacím systémem?

Odpovídá MUDr. Miloslav Lacina, praktický lékař: 

„Slizniční ochranná bariéra dýchacího systému je skutečně neustále narušována nepříznivými vlivy. Největším zdrojem znečištění vzduchu je prach, který je zároveň nosičem ostatních rizikových složek, jako jsou například viry, bakterie, plísně, roztoči nebo pylová zrna. Dýchací ústrojí, tedy i imunitu, nejlépe ochráníte následujícími opatřeními: omezte styk s nachlazenými osobami a lidmi, u kterých probíhá chřipka. Dodržujte hygienu rukou a posilujte imunitu zevnitř prostřednictvím ovoce a zeleniny. V neposlední řadě věnujte pozornost čistotě vzduchu a využijte dostupných technologií. Třeba čističky vzduchu s ionizátorem zbaví vzduch prachu, virů, bakterií, plísní, ale i roztočů ze zvířecí srsti nebo cigaretového kouře.“

Zeleninové a ovocné džusy bez přidaného cukru doplní vitaminy, bylinkové čaje zase třísloviny, které podporují správný chod zažívacího traktu a léčebné účinky dané rostliny. Pití čerstvých šťáv, nejlépe těch, které si doma připravíte sami, představuje ideální způsob, jak přidat ovoce a zeleninu do jídelníčku. Navíc efektivita vstřebávání tekutých látek je až čtyřikrát rychlejší než u pevné stravy.

Vrhněte se do otužování

Otužování patří ke starým a účinným způsobům posílení imunitního systému. Slouží jako nejlepší způsob prevence proti nachlazení, chřipce či angíně, ale navíc pomáhá při bolestech zad, vředových chorobách, vysokém krevním tlaku, alergiích a také zklidňuje psychiku. Do otužování se pusťte postupně. Začněte tím, že teplota u vás doma nebude přesahovat 22 °C, v ložnici by pak měla být okolo 18 °C.

Dýchání přehřátého vzduchu vysušuje nosní sliznici, která je pak náchylnější k nákaze. A jak na otužování? U začátečníků by doba studené sprchy neměla překročit dvě minuty. Jeden ze způsobů, jak postupně tělo na chlad připravit, je sprchování s postupným snižováním teploty vody v intervalu po dvaceti sekundách až do doby, kdy bude téct pouze voda studená. Pokud zvládnete ranní dávku otužování, přidejte i večerní sprchování.

Relaxujte

I kvalitní odpočinek zlepšuje obranyschopnost organismu. Choďte na masáže, v průběhu detoxikace jsou ideální lymfatické, které uvolňují vodu v těle a urychlují metabolické procesy.

Doplňky stravy

Na posílení imunity pomůžou osvědčené potravinové doplňky, zkuste zázračný mladý ječmen nebo šťávu z aloe vera. Vše nyní pořídíte s výraznou slevou na Raketa.cz.

Věnujte se koníčkům a přátelům a myslete i na kvalitní spánek. Při jeho nedostatku tělo výrazně oslabujete a snadno pak podlehnete nachlazení, rýmě nebo jiným onemocněním. Ideální doba spánku je osm hodin.

Článek vyšel v říjnovém vydání časopisu Zdraví.