Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční drinky je lepší nemíchat. Nejlepší volby? Červené a šumivé víno

  0:30aktualizováno  0:30
Jíst i pít zdravě, hlídat si hladinku a vyhýbat se kocovinám je v prosinci pořádná výzva. Copak v lednu, to půjdou detoxy jako po másle. Vánoční večírky a rodinné sešlosti ale k popíjení lákají. Jak to zvládnout s relativně čistou hlavou a s minimem kalorií?
alkohol

alkohol | foto: Profimedia.cz

Nejzdravější je samozřejmě nepít vůbec. Když už si chcete kolem svátků trochu dopřát, je dobré k alkoholu přistupovat se stejným rozmyslem jako k jídlu. I když samotný alkohol tělo tráví trochu jinak: vnímá ho jako jed, který se snaží co nejrychleji odbourat.

Ve vánočních drincích ho ovšem většinou najdeme v kombinaci se spoustou cukru a třeba i tučného kondenzovaného mléka. Navíc v nás vzbuzuje chuť na smažená a mastná jídla, takže přijaté kalorie rychle stoupají vysoko nad doporučenou denní dávku. K tomu přičtěte podrážděný žaludek, dehydrataci, nevolnost a bolesti hlavy – prostě klasickou kocovinu.

Osvědčené triky pomáhají. Před pitím nebo i během něj je dobré si dát malé, lehké jídlo. Drinky si pak řeďte vodou – relativně „zdravými“ variantami jsou bílý střik nebo vodka se sodou. Alkoholické nápoje klidně skleničkami čisté vody rovnou prokládejte. Předejdete tak dehydrataci, kocovině i příliš rychlé intoxikaci alkoholem.

Klíč k úspěchu a dlouhodobě zdravému organismu je samozřejmě i v tom, které nápoje si vybíráte a jak je kombinujete. Odborníci se shodují, že nejlepší je nemíchat vůbec a držet se celý večer jen jednoho drinku.

Ilustrační snímek

Víno? Ano, ale tmavé nebo suché

Nejlepší volbou, co se alkoholickým nápojů týče, je červené víno. Obsahuje totiž minerály a antioxidanty včetně flavonoidů nebo méně známého resveratrolu. Ten podle studie Harvard Medical School prodlužuje životaschopnost a obranyschopnost buněk, takže přispívá ke zdravému tělu a k dlouhověkosti.

Střídmost je pochopitelně na místě a záleží i na odrůdě. „Čím je červené tmavší, tím lépe,“ poradila deníku Daily Mail nutriční specialistka Charlotte Wattsová. „Značí to totiž větší obsah antioxidantů.“ Nejvhodnější volbou k slavnostní večeři je tak podle ní merlot, cabernet sauvignon nebo chianti, neurazí ani pinot noir.

Wattsová doporučuje i suché bílé odrůdy nebo suché varianty šampaňského a dalších šumivých vín. Čím sušší, tím méně cukru a méně přijatých kalorií. Nejen klasické bílé víno, ale i šampaňské nebo sekt pak zkuste smíchat s perlivou vodou. Hydratace je základ a trochu se tak navíc „oklamete“: vypijete stejné množství tekutin, ale méně alkoholu.

Ilustrační snímek

Svařené víno, taky víno. Jen ho neslaďte

Chybu neuděláte ani se svařákem, nejlépe domácím. Jen byste ho neměli vůbec sladit. S kořením šetřit nemusíte: skořice je bohatá na antioxidanty, hřebíček má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Badyán čínští lékaři ordinují na bolesti břicha a problémy s trávením. Muškátový oříšek pak prokazatelně detoxikuje ledviny a játra, což se zrovna v kombinaci s alkoholem hodí.

Oblíbenou sváteční záležitostí jsou i punče, ve kterých se většinou potkává víno, rum a cukr nebo dokonce slazený džus. Podobně vypadá čím dál populárnější švédský nápoj „glögg“, který se vyrábí ze svařeného vína, vodky, ovoce, cukru a koření.

S míchanými vánočními drinky je to podobné jako s letními koktejly. Kombinace různých druhů alkoholu tělu nesvědčí a ve větším množství se postará minimálně o pořádný bolehlav. Cukr nebo sladký džus, to jsou zase kalorie navíc. Dohromady to tělu moc prospěchu nepřináší. Co s tím? Punče pijte s mírou, raději je ale vyměňte za samotné, neslazené víno.

Podívejte se, jak si doma připravit poctivý svařák:

Vaječný likér

Vaječný likér – přehlídka cukru a tuku

„Vaječňák“ a další sladké, krémové likéry patří mezi vánoční klasiky. Jako takové nám do jídelníčku přidávají pořádný nášup kalorií. Ale kdo by odmítl? „Vaječný likér je v podstatě festival tuku a cukru,“ vysvětlil ABC News Keith-Thomas Ayoob, profesor pediatrie z newyorské Albert Einstein College of Medicine.

Cholesterolu z vajíček se podle něj bát vůbec nemusíme. Naopak tuky, které v krémových likérech najdeme, jsou většinou ty „špatné“, nasycené. „Jsou to ty, po kterých máme tepny jako zanesené trubky,“ říká Ayoob. „Dohromady s cukrem se pak postarají o spoustu zbytečných kalorií navíc.“

Jak hřešit s rozumem? Podle lékaře si nejvíc pomůžeme, když si místo kupovaného likéru vyrobíme vlastní. Můžeme tak kontrolovat, co do něj opravdu přijde: zvolit množství cukru i jak tučné mléko použijeme. K tomu budeme mít i přehled o množství alkoholu – méně je tady opravdu více, použitý rum má jen podtrhnout chuť, ne opít celou rodinu.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Stres i nedostatek času na jídlo mohou za nárůst nemocí střev, řekl lékař

Ilustrační snímek

Opakované bolesti břicha, nadýmání, častý průjem nebo naopak zácpa. To jsou zdravotní komplikace, které trápí stále...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

Pět důvodů, proč vás bolí kolena. Špatná funkce štítné žlázy i lupénka

Ilustrační fotografie

Ztuhlá, vrzající, oteklá a bolavá. Důvodů, proč vás bolí kolena, může být celá řada. Některé z nich jsou poměrně...

Experimentujte: Se zářivě barevnými vlasy v davu nezapadnete!

Experimentujte: Se zářivě barevnými vlasy v davu nezapadnete!

Arome.cz Kdo letos ještě nevyzkoušel alespoň jednu crazy barvu na vlasy, jako by nebyl. Dobře, to je řečeno možná trochu s nadsáz...



Najdete na iDNES.cz