Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak jíte, prozradí, jací jste

  7:03aktualizováno  7:03
Nedávno provedený sociologický průzkum stravovacích zvyků odhalil šest základních typů strávníků. Podle výsledků studie zvyklosti a chování u stolu přesně odráží charakterové vlastnosti člověka. Rozdělení kategorií, ke kterému vědci dospěli, začíná flirtujícími ženami, které prozradí otevřené a značně výrazné stravovací zvyklosti.

Na druhém konci stojí muži - syslíci, kteří v životě pro sebe všechno stále křečkují. Prozradí je rychlá konzumace, vylizování talířů a důsledné dojídání zbytků. Psychoterapeutka a socioložka Christine Webberová si pro účely svého výzkumu vybrala tři sta dobrovolníků, dětí i dospělých.
  
Nejvýznamnějším objevem je popis stravovacího chování u žen - koketek. Jídlo taková konzumentka používá jako zbraň. Její flirtování se projevuje volným uchopením vidličky, s níž manipuluje velmi měkce a doslova s ní tančí po talíři. Takové chování během jídla výborně poutá pozornost mužských protějšků.

Druhým typem žen sedících u stolu jsou oportunistky. Vyznačují se přílišným zájmem o cizí talíř. Zatímco se ostatní věnují své porci, oportunistka neustále prohlíží a srovnává jídlo ostatních osob u stolu. Svůj talíř však nesleduje.

Jako výchovný typ označuje studie matky, které sedí u stolu a pozorují s nadšením své blízké. Dávají pozor, aby všem chutnalo, měli dostatek jídla a mohli se uvolnit. Samy jsou přitom každou minutku v pohotovosti a od svého talíře ochotně odskakují, aby doladily poslední nesrovnalosti.

Muži se nejčastěji vyprofilovali jako křečkové a syslové. Jejich zájmem je všechno rychle sníst a nenechat na talíři nejlépe ani jediné smítko. U talíře sedí shrbeni, s rameny nízce posazenými, ústa naklánějí nad talíř a lokty vytláčejí vpřed, čímž si kolem své porce tvoří ochranu.

Naproti tomu například takový chirurg je při jídle pomalý, klidný a precizní. Jeho pohyby jsou sladěné, vyzařuje klid, každé sousto perfektně zpracuje na talíři do úhledného a malého kousku.

Dalším častým mužským typem je rychlý démon, jemuž ve studii odpovídal mladý muž či hoch, který svým rychlým stravováním a značnou konzumací vyvažuje prudký nárůst svalové hmoty a tělesné výšky.

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťový krém nebo sérum?
Pleťový krém nebo sérum?

Začátky v péči o pleť mohou být složité. O to více, nemáte-li v nabídce spousty kosmetických značek přehled a nevíte, ja... celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
INŽENÝR KVALITY PRO ZÁKAZNICKOU OBLAST

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 30 000 - 37 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.