Soutěžte o kuchařku Jamieho OliveraChcete vyhrát kuchařku Jamieho Olivera? Soutěžní otázku čtěte ZDE |
Jahodový kebab
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15 minut
* 4 stonky čerstvého rozmarýnu
* 24 jahod
* 8 lžic vody
* šálek cukru moučka, další 2 lžíce do mascarpone
* 250 g mascarpone
* trochu likéru limoncello, vychlazeného
* kůra z jednoho citronu
1. Odstraníme ze stonků rozmarýny všechny lístečky a necháme jich jenom pár na konci. Lístky si schováme. Z jahod odkrájíme konce s lístečky a navlečeme je po šesti na rozmarýnové stonky. Tyto "špízy" uložíme na mřížku nad tácem.
2. V hrnci se silným dnem přivedeme k varu vodu s jedním šálkem cukru. Cukr se rozpustí a vznikne čistý roztok, který začne bublat a postupně tmavnout. Když je zlatohnědý, je karamel hotový, takže s ním můžeme polít jahody na stoncích.
3. Ušleháme mascarpone přibližně se dvěma lžícemi cukru moučky, ale můžeme ho udělat sladší nebo méně sladký - podle vlastní chuti. Pokropíme trochou likéru limoncello a vmícháme rozmarýnové lístky a trochu citronové kůry.
4. Doprostřed každého talíře vyklopíme kopeček mascarpone, na něj položíme jahodový kebab a posypeme zbylou citronovou kůrou.