„Jahody jsou bohaté zejména na vitamin C, na minerály a další cenné látky. Posilují imunitní systém, a protože je tvoří téměř z 90 % voda, podporují také hydrataci a regeneraci pleti. Celkově pak vedou k větší vitalitě pleti, její pružnosti a kráse, navíc skvěle chutnají,” říká korektivní dermatoložka Iva Obstová z MedicomClinic.
Pomocník proti akné
Pokud však jahodám neholdujete, můžete je využít jako letního kosmetického pomocníka. Zejména pokud vás trápí problematická pleť a akné. Obsahují totiž dusíkaté látky a třísloviny, které mají protizánětlivé a antiseptické účinky.
„Jsou vhodné pro léčbu akné, stažení pórů a omezení výskytu pupínků a černých teček u mastné pleti. Kromě toho obsahují prvky, které snižují napětí pokožky, umožňují prosvětlení pleti a dodávají jí lesk,“ říká kosmetička Hana Volfová ze studia Atelier d ́Esthétique.
Zkusit je můžete třeba v jednoduché jahodové masce. Stačí důkladně několik jahod rozmačkat na kašičku, promíchat s bílým jogurtem a dát zchladit do ledničky. Poté nanesete na obličej a necháte zhruba půl hodiny působit. Pak tvář důkladně omyjte. „Jahodovou masku doporučujeme lidem s mastnou pletí, pokud máte citlivou pleť, není pro vás maska tím pravým,“ radí kosmetička.
Peeling proti celulitidě
A dodává, že na ošetření nohou je zase dobrý jahodový peeling. Dostane totiž z kůže odumřelé části. „Jeho výroba je velmi jednoduchá. Jahody rozmačkáme s trochou olivového oleje a koupelovou solí. Masku můžete použít také na celulitidu,“ popisuje Hana Volfová.
Ač mají jahody mnoho prospěšných účinků, mohou zároveň vyvolat i silnou alergickou reakci. Nejprve zkuste malé množství nanést na předloktí a chvilku počkat, jestli vaše pokožka bude reagovat.
„Jahody se nedoporučují lidem s citlivou pletí, prokázanou alergií na toto ovoce a také vzhledem ke zkříženým alergiím např. lidem trpícím alergií na acylpyrin,“ uzavírá kosmetička Hana Volfová.
Podle výzkumného týmu z univerzity ve švédském Lundu, který alergen v jahodách identifikoval, je na vině protein obsažený v červeném barvivu. U citlivých osob vyvolává svědění a otoky v ústech a v krku. U lidí, kteří jsou alergičtí na červené jahody, naopak světlé odrůdy alergie nevyvolávají.