Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pochutnejte si na palačinkách, jahodovém cappuccinu a knedlících

  0:49aktualizováno  0:49
Je čas jahodových orgií, proto vám nabízíme tři skvělé recepty, kde jahody upotřebíte. A když už, tak už. Klidně si totiž můžete naše jahodové knedlíky, palačinku i cappuccino udělat v rámci jediného nedělního oběda.

Jahodové cappuccino podle Jana Bartáka, šéfkuchaře restaurace U Schnellů. | foto: Restaurace U Schnellů Praha

Palačinka se sněhem zapečená v troubě

Palačinka se sněhem zapečená v troubě

Příprava 20 minut (pečení 20-25 minut)

Co potřebujete:
* 200 g hladké mouky
* sůl
* 4 vejce
* 1 vanilkový cukr
* 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
* 500 ml mléka
* 2 snítky citronového tymiánu
* 200 g drobných jahod
* 150 g zahradních borůvek
* 2-3 lžíce hnědého třtinového cukru

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
Mouku promícháme se solí. Žloutky utřeme s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, promícháme s moukou a mlékem.
2. Otrhané lístky citronového tymiánu najemno nasekáme a utřeme v hmoždíři. Vmícháme do těsta a necháme krátce odležet. Z bílků a trochy soli ušleháme tuhý sníh.
3. Sníh a připravené těsto promícháme a rozetřeme na pečicí papír. Poklademe je omytým a okapaným ovocem a dáme do trouby zapéct.
4. Po deseti minutách pečení plech vyjmeme, posypeme třtinovým cukrem a zapečeme na dalších 10-15 minut.
NÁŠ TIP: Vyzkoušejte s třešněmi (mohou být naložené v griotce) nebo angreštem.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Jahodové knedlíky podle Jana Bartáka, šéfkuchaře restaurace U Schnellů.

Pro 4 osoby

Co potřebujete:
* 500 g měkkého tvarohu
* 250 g polohrubé mouky
* 2 ks žloutku
* moučkový cukr
* zakysaná smetana
* 100 g másla

1. Smícháme tvaroh s polohrubou moukou a špetkou soli, přidáme žloutky a zpracujeme na hladké těsto, aby se nám nelepilo na ruce.
2. Těsto necháme asi půl hodiny v chladu. Na pracovní ploše posypané moukou z něj vytvarujeme válečky, z nichž odkrajujeme stejnoměrné plátky.
3. Do zploštěných plátků dáváme jahody, které musí být dobře omyté, osušené a zbavené stopky. Poté tvarujeme do tvaru knedlíků.
4. Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 8-10 minut dle velikosti. Po dovaření knedlíky vyplavou na povrch.
5. Po dovaření knedlíky vyjmeme a propíchneme špejlí nebo vidličkou.
6. Knedlíky podáváme se zakysanou smetanou, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Jahodové cappuccino

Jahodové cappuccino podle Jana Bartáka, šéfkuchaře restaurace U Schnellů.

Pro 4 osoby

* Mražené jahody (500 g)
* Vanilkový cukr (10 g)
* Cukr krystal (100 g)
* Máta
* 4 kopečky vanilkové zmrzliny

1. Mražené jahody necháme povolit ve vhodné nádobě, rozmixujeme a po troškách přidáváme cukr. Vanilkový cukr přidáme až nakonec a dáme vychladit do lednice.
2. Do sklenice na whisky vložíme kopeček vanilkové zmrzliny, zalijeme vychlazeným jahodovým cappuccinem, zastříkneme šlehačkou a ozdobíme snítkou máty.

Autor:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Ford Transit 2.2 L2H3 č.73.
Ford Transit 2.2 L2H3 č.73.

r.v. 2012, naj. 111 000 km, diesel
240 790 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.