Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jahody na devět způsobů

  0:13aktualizováno  0:13
Bez jahod to v červnu nejde. Proto jsme pro vás připravili speciál s nejrůznějšími recepty z tohoto sladkého ovoce. Začneme netradičními a skončíme klasikou.

Jahodový linecký koláč s mandlemi | foto: In Images


Lahodný lék ze záhonu

* Jahody obsahují účinné třísloviny, které tlumí záněty a působí antibakteriálně
* Třísloviny také vážou ve střevech těžké kovy a pomáhají při trávicích obtížích (plynatosti a průjmech)
* Protože obsahují detoxikační vitaminy, jsou ideální pro očistnou kúru
* Jahody jsou bohaté na kyselinu listovou, která je důležitá pro krvetvorbu a růst buněk
* Ze všech druhů tuzemského ovoce jsou nejbohatší na mangan, který vyživuje nervy a mozek, podporuje libido, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži a povzbuzuje činnost štítné žlázy
* Jahody snižují horečku a pomáhají při chudokrevnosti a dně * Jahody obsahují draslík, který odvodňuje organismus a snižuje krevní tlak 


Jogurtová terina s jahodami

NA 1/2L FORMU

Příprava: 25 minut + doba na ztuhnutí

*250 ml bílého smetanového jogurtu
*200 ml smetany na šlehání 33%
*50 g cukru moučky, dle chuti
*100 ml vody
*1 sáček práškové želatiny (20 g)
*2–3 lžíce citronové šťávy, dle chuti
*2 lžíce cukru krupice
*350–400 g čerstvých jahod
*meduňka nebo máta na ozdobu

1. Želatinu namočíme ve 100 ml studené vody a necháme 10 minut nabobtnat. Formu vypláchneme a vyložíme fólií. Jahody omyjeme, osušíme a nakrájíme, pár celých si necháme na ozdobu. Na mírném ohni rozpustíme želatinu, nesmí se vařit a teplota by neměla přesáhnout 60 stupňů. Ochutíme ji cukrem a citronovou šťávou, necháme zchladnout a asi 1/3 želatiny si dáme stranou a povolíme ještě trochou teplé vody.

2. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem. Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou a přiléváme vlažnou želatinu. Osladíme a přidáme citronovou šťávu. Na dno formy nalijeme tenkou vrstvu čiré želatiny, vyložíme jahodami, necháme chvíli zatuhnout a naplníme jogurtovo–smetanovou hmotou.

3. Dáme ztuhnout do lednice. Pomocí fólie vyjmeme terinku z formy, ozdobíme jahodami a mátou či meduňkou.

Tip
Do náplně můžete přidat i jemný tvaroh, jogurt a šlehačku zaměnit za kysanou smetanu. Nebo použít kokosový krém či mléko. Použijete-li plátkovou želatinu, čtyři plátky odpovídají přibližně deseti gramům práškové želatiny.

 

 

 

 

Studená jahodová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + doba na vychlazení

* 500 g jahod
* 200 g cukru krupice
* šťáva ze 2 limetek
* 500 ml vody
* 200 ml bílého vína
* 1–2 lžíce medu
* hrst nesolených pistáciových oříšků

1. Jahody očistíme a omyjeme. Větší jahody překrájíme, menší necháme celé a vložíme je do polévkové mísy. V hlubší pánvi nebo kastrolu s nepřilnavým dnem roztavíme cukr a umícháme zlatý karamel. Zalijeme ho vodou, dobře rozmícháme a rozvaříme.

2. Přidáme limetkovou šťávu a bílé víno a ještě chvíli vaříme do mírného zhoustnutí, podle potřeby přilijeme vodu nebo víno a dochutíme limetkou nebo medem. Karamel stáhneme z ohně, necháme trochu zchladnout a zalijeme jím očištěné jahody.

3. Přikryjeme a dobře vychladíme. Polévku podáváme sypanou sekanými pistáciovými oříšky. Je sladkokyselá a v její chuti se snoubí karamel a jahody.

Tip
Místo limetkové šťávy zkuste použít čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Připravujete-li polévku pro děti, víno úplně vynechte a přidejte více vody nebo víno nahraďte čerstvou ovocnou šťávou, ananasovým džusem apod. dle chuti.

 

 

 

 

Jahodová zmrzlina s čokoládou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + minimálně 5 hodin na mražení

* 400–500 g čerstvých jahod
* 250 ml smetany na šlehání
* šťáva z 1 citronu
* trochu jemně strouhané citronové kůry
* 3 lžíce cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 50 ml vanilkového likéru
* 80 g hořké čokolády na svitky
* 100 ml smetany ke šlehání

1. Jahody omyjeme, očistíme a rozmixujeme s vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou na kaši, případně ještě propasírujeme přes síto, ochutíme vanilkovým likérem a vyšleháme. Trochu jahod si necháme v celku na ozdobu. Vychlazenou smetanu ušleháme s moučkovým cukrem dotuha a smícháme s rozmixovanými jahodami. Plastovou misku s víkem nebo nejlépe nerezovou formu na chlebíček vypláchneme studenou vodou, naplníme ji jahodovým krémem a necháme zmrazit.

2. Před podáváním ponoříme formu do teplé vody a vyklopíme. Ohřejeme si smetanu a zmrzlinu krájíme na širší řezy. Podlité teplou smetanou ozdobíme jahodami a čokoládovými svitky.

Tip
Čokoládové svitky připravíme tak, že tabulku čokolády chvíli ohřejeme mezi dlaněmi a nožem nebo škrabkou na zeleninu seškrabujeme po povrchu svitky nebo hoblinky.

 

 

 

Jahody ve vinné marinádě

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 4 hodiny marinování a chlazení

* 500 ml červeného suchého vína
* šťáva z 1/2 citronu
* kousek citronové kůry, bio nebo dobře omyté
* 1–2 svitky celé skořice
* 100–150 g cukru krupice (i třtinového), dle chuti
* 400 g čerstvých jahod
* hrst nesolených pistáciových oříšků

1. Do nerezového hrnce nalijeme víno, citronovou šťávu, přidáme kůru z bio nebo dobře omytého citronu a skořici. Osladíme podle chuti a uvedeme k varu. Víno necháme jen zpěnit, nevaříme ho a stáhneme z ohně.

2. Očištěné jahody překrájíme a přidáme ještě do teplého vína. Necháme vychladnout, přikryjeme a uložíme do lednice. Necháme důkladně vychladit a marinujeme nejméně 4 hodiny nebo i do druhého dne.

3. Před podáváním rozdělíme víno s jahodami do sklenic a povrch sypeme nasekanými pistáciovými oříšky. 

Vyzkoušejte také jahodové knedlíky trochu jinak nebo čtyři skvělé a nepříliš náročné dezerty, které nedají chuťovým buňkám spát. Takhle sladké léto budiž pochváleno!

Jahodové knedlíky s ořechy

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 30 minut odležení těsta + 5–8 minut vaření

Na těsto:
*250 g měkkého tvarohu
*300 g polohrubé mouky
*1 lžíce másla nebo hery
*1 vejce
*100 ml mléka
*sůl

Náplň a dokončení:
*300–400 g jahod
*100 g strouhanky
*70 g mletých ořechů (lískové, vlašské apod.)
*cukr moučka na posypání
*150 ml kysané smetany
*2 lžíce rozp. másla
*kůra z 1 bio citronu, nastrouhaná

1. V zadělávací míse utřeme tvaroh se změklým tukem, vejcem a špetkou soli a vmícháme mouku. Umícháme těsto, vytvarujeme ho do koule, zabalíme do fólie a necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si očistíme, omyjeme a osušíme jahody.

2. Strouhanku a mleté ořechy osmahneme nasucho v pánvi a dáme vařit vodu na knedlíky. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého postupně vyválíme váleček o průměru asi 3 cm a rozkrájíme ho na 5 až 6 stejně silných plátků. Každý kousek roztlačíme dlaní asi na 1cm placičku, doprostřed položíme jahodu, zabalíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.

3. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme 5–8 minut, hotové plavou na hladině. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou lžící a obalíme je v opražené strouhance s ořechy. Podáváme sypané moučkovým cukrem, strouhanou citronovou kůrou a přelité máslem a kysanou smetanou.

Vrstvený dezert s jahodami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut + 3 minuty pečení

* 1 plát listového těsta, 200–250 g
* 250 g jahod
* cukr moučka na posypání
* 50 g mletých lískových oříšků

Na krém:
* 1 vanilkový pudink
* 1 vanilkový lusk
* 300 ml mléka
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* 60–80 g cukru písek na dochucení
* 200–250 ml smetany na šlehání
* 1 ztužovač šlehačky

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme na co nejtenčí plát o síle asi 1,5–2 mm a vykrájíme z něj pomocí vykrajovátka nebo skleničky 12 koleček o průměru asi 10 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, propícháme vidličkou a upečeme v předehřáté troubě dozlatova, stačí tak 2–3 minuty. Papír stáhneme z plechu a necháme vychladnout.

2. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a společně s mlékem zahříváme k varu. V pár lžících mléka rozmícháme pudinkový prášek. Z horkého mléka vyjmeme vanilku a uvaříme hustý pudink podle návodu. Odstavíme z ohně, osladíme, vmícháme žloutek a vanilkový cukr a mícháme až do vychladnutí, aby se neutvořil škraloup. Studený pudink důkladně rozšleháme, nejlépe elektrickým šlehačem, a ušleháme smetanu se ztužovačem.

3. Šlehačku zlehka vmícháme do rozšlehaného studeného pudinku. Upečené těsto střídavě vrstvíme s vanilkovou šlehačkou ozdobně nastříkanou cukrářským sáčkem, prokládáme plátky jahod, sypeme moučkovým cukrem a mletými oříšky. Horní vrstvu těsta ozdobíme vanilkovým krémem a jahodou.

Jahody se smetanovým krémem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + doba chlazení a ztuhnutí

* 500 g čerstvých jahod
* 3–4 lžíce přírodního nebo krupicového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 250 ml kysané lahůdkové smetany
* 250 ml smetany na šlehání 33%
* 1 a 1/2 vanilkového cukru
* 50 g hořké čokolády, jemně pokrájené
* 20 velkých cukrářských piškotů nebo 40 menších, asi 250–300 g
* trochu cukru moučka na poprášení

1. Většinu omytých a očištěných jahod překrájíme na větší kusy a vložíme do mísy, pár si jich necháme na ozdobu. Posypeme cukrem, zakapeme citronovou šťávou a lehce promícháme. Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme dotuha a spojíme se zakysanou smetanou. Nakonec do poloviny krému vmícháme nadrobno posekanou hořkou čokoládu.

2. Do misek vyložených fólií rozdělíme smetanový krém, navrstvíme na něj ochucené jahody a překryjeme zbylým smetanovým krémem s kousky čokolády a přetáhneme fólií.

3. Necháme v chladu ztuhnout a vyklopíme na připravené talíře. Kolem dokola přitiskneme šikmo přepůlené nebo seříznuté piškoty, povrch ozdobíme zbylými jahodami a lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Tip
Jahody můžeme také podusit s cukrem a zahustit škrobovou moučkou, nejlépe kukuřičnou, a nechat vychladit. Nebudou pak pouštět tolik šťávy a misky můžete takto připravit i den předem.

 

 

 

 

Jahodový linecký koláč s mandlemi

NA 1 KOLÁČOVOU FORMU

Příprava: 40 minut + 15–20 minut pečení

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 120 g hery
* 2 žloutky
* 60 g cukru moučka
* špetka soli
* trochu tuku

Na náplň:
* 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
* 500 ml mléka
* 3 lžíce cukru krupice
* 1 lžíce másla
* 500 g čerstvých jahod
* hrst mandlových lupínků, opražených
* cukr moučka na pocukrování koláče

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a formu vymažeme tukem. Všechny suroviny na těsto smícháme v míse a vypracujeme. Těsto zabalíme do fólie a necháme asi 15 minut v chladu. Potom je vtlačíme do koláčové formy (důkladně i do krajů) a necháme ještě 15 minut v chladu.

2. Před pečením propícháme dno koláče vidličkou a dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme 15–20 minut, až začnou zlátnout okraje.

3. Mezitím si uvaříme podle návodu na obalu pudink, osladíme cukrem a vmícháme lžíci másla. Ještě horký pudink vlijeme na teplý upečený korpus a necháme trochu zchladnout. Trochu vlažný krém poklademe očištěnými překrájenými jahodami a posypeme opraženými mandlovými lupínky.

4. Koláč necháme před krájením ztuhnout v lednici a před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Tip
Koláč můžeme po vychlazení přelít dortovou želatinou a nechat v lednici ztuhnout nebo jahody dozdobit šlehanou či zakysanou smetanou.

 

 

 

Jahodové dortíky s čokoládovým krémem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 16 lineckých koleček nebo kulatých sušenek o průměru asi 7–8 cm
* 300–400 g čerstvých jahod
* 50 g hořké čokolády nebo hoblinky na ozdobu

Na krém:
* 240 g čokolády na vaření
* 20 g másla
* 200 g zakysané smetany
* 40 g cukru moučka

1. Rozlámanou čokoládu a máslo dáme do porcelánové nebo kovové misky, postavíme ji na hrnec s vroucí vodou a za občasného míchání necháme rozpustit. Misku vyndáme a čokoládu necháme vychladnout.

2. Ve šlehači ušleháme rozpuštěnou vychladlou čokoládu s cukrem a zakysanou smetanou na hustý krém. Na polovinu sušenek nastříkáme cukrářským sáčkem 2/3 čokoládového krému, zakryjeme zbylými sušenkami a povrch ozdobíme zbylým krémem.

3. Očištěné jahody rozpůlíme nebo nakrájíme na silnější plátky a lehce vtlačíme do krému po obvodu dortíku.
Povrch ozdobíme zbylými jahodami a čokoládovým hoblinkami a necháme vychladit v lednici.

Tip
Domácí linecké těsto připravíte z cukru moučky, másla, hladké mouky v poměru 1 : 2 : 3 a špetky soli a citronové kůry. Těsto nechte odpočinout v chladu, vyváleje 1/2 cm vysoký plát těsta a vykrajujte kolečka, která upečete na pečicím papíru při 170 stupních.

 

 

 

 

 

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
OBCHODNÍ MANAŽER PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj
nabízený plat: 32 000 - 32 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.