Doporučujeme

Jahodový dort se špaldovým piškotem (velmi oblíbený u naší rodiny, peče se opakovaně na každou oslavu, je lehký jak vánek)

| foto: pro iDNES.cz

Jahodový dort se špaldovým piškotem

  • 0
Dort je velmi oblíbený u naší rodiny. Peče se opakovaně na každou oslavu, je lehký jak vánek.

Doba přípravy
120 min.

Množství
8

Těsto:

4 vejce
125g cukru
125g špaldové mouky (např.Goldpuder)
1 lžičku prášku do pečiva
100g nastrouhané čokolády

Náplň:

750g jahod
6 lžic cukru
800g smetany na šlehání
3 ztužovače šlehačky
4 plátky světlé želatiny
400g lučiny

Postup:

Vejce rozklepneme, oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme se 3 lžícemi vody a s cukrem do bělavé pěny. Mouku s práškem do pečiva prosejeme, smísíme s nastrouhanou čokoládou a směs přidáme do žloutkové hmoty. Navrch necháme sklouznout sníh a opatrně promícháme. Dortovou formu o průměru 26cm vymažeme pouze na dně tukem nebo vyložíme papírem na pečení. Naplníme těstem a vyhladíme. Pečeme asi 20-25 minut na 180 °; u horkovzdušné trouby na 160°.
Piškot vyklopíme přibližně 10 minut po upečení na kuchyňskou mřížku, případně stáhneme papír a necháme zcela vychladnout. Potom ho jednou prořízneme.
Dolní část korpusu položíme na dezertní talíř. Jahody umyjeme, 500 gr. rozkrájíme nadrobno a položíme na korpus. Zbylé jahody rozmixujeme se 2 lžícemi cukru na pyré. Želatinu necháme 10 minut změknout ve studené vodě. Ze smetany na šlehání, zbylého cukru a ztužovače ušleháme tuhou šlehačku. Odebereme z ní asi 1/3 a rozetřeme jí na jahodovou oblohu. Želatinu vymačkáme do kastrůlku a při mírné teplotě za stálého míchání rozpustíme. Vmícháme jí do jahodového pyré a uložíme do chladu. Jakmile začne hmota tuhnout, zamícháme do ní lučinu a zbylou šlehačku. Poloviční množství jahodového krému rozetřeme na vrstvu šlehačky a přiložíme horní díl korpusu.
Vrch a okraj dortu potřeme zbylým jahodovým krémem a uložíme aspoň na 3 hodiny do chladu.
Zdodíme jahodami, mátou nebo srdíčky z čokoládové polevy.

Poznámka
káva, capuccino, horká čokoláda, růžové víno


  • Vybrali jsme pro Vás