Jahodové tiramisu
Suroviny:
- cukrářské piškoty
- mascarpone
- smetana na šlehání
- jahody
- dezertní víno
Postup:
- Piškoty pokapeme dezertním vínem a necháme chvilku odležet. Jahody nakrájíme na plátky. Mascarpone smícháme s ušlehanou smetanou.
- Na dno misky vložíme polovinu pokapaných piškotů, na ně polovinu nakrájených jahod a polovinu mascarpone se šlehačkou. To stejné opakujeme s druhou vrstvou piškotů. Navrch položíme pár zbylých jahod.
- Uložíme do ledničky a necháme přes noc ztuhnout. Podáváme vychlazené, před servírováním můžeme ozdobit lístky máty.
Jahody se smetanou a pusinkami
Suroviny:
- jahody
- smetana na šlehání
- máta
- drcené pistácie nebo jiné oříšky
- pusinky (cukr a vaječné bílky)
Nejprve si připravíme pusinky vyšleháním bílků do tuhého sněhu. Ten opatrně smícháme s cukrem a z hmoty tvoříme pusinky na plech (např. naplněním hmoty do igelitového sáčku a odstřižením rohu). Ty poté pečeme v troubě vyhřáté na 100 stupňů přibližně půl hodiny, nebo dokud nebudou tvrdé.
Našleháme si smetanu, pokrájíme jahody na půlky a čtvrtky a spolu s pusinkami, mátou a drcenými oříšky naaranžujeme na talíř.
Tip Jasena Campbella, šéfkuchaře restaurace Na Golfu: Pusinky můžete ozvláštnit přidáním malinového prachu. Vyrábím je usušením 20 gramů malin v sušičce na ovoce, maliny pak smíchám se 100 gramy moučkového cukru a ten zabalím do vyšlehaných bílků ze sedmi vajec, a pak normálně upeču.
Smažené jahody v mandlovém těstíčku s jahodovo-smetanovou zmrzlinou
Suroviny na 4 porce:
- 12 ks vyzrálých jahod
- 2 vejce
- 200 ml čerstvého mléka
- 60 g hladké mouky
- 40 g mletých mandlí
- sůl
- olej na smažení
Postup:
- Mleté mandle nasypeme do mísy. Přimícháme žloutky, mléko, mouku a nakonec ušlehaný jemný sníh z bílků.
- Do kastrůlku si nalijeme olej a nahřejeme ho na vyšší teplotu. Jahody jednotlivě napichujeme na špejli, namočíme do těstíčka a ihned ponoříme do oleje. Smažíme asi minutu, aby jahody příliš nezměkly. Poté je dáme na savý papír. Rozdělíme na talíře, pocukrujeme a doplníme zmrzlinou.
Jahodovo smetanová zmrzlina
Na cca 600 ml zmrzliny:
- 300 g jahod
- 50 g moučkového cukru
- 50 g bílé čokolády
- 80 g smetany ke šlehání 31 %
- 190 g zakysané smetany
Postup:
- Do vysoké mísy nasypeme očištěné, pokrájené jahody, cukr, zakysanou smetanu a dobře rozmixujeme.
- Čokoládu dáme do malé kovové misky a necháme zvolna rozpustit na vodní lázni. Přilijeme smetanu a mícháme, než se vše nespojí.
- Směs vmícháme do jahod a hmotu nalijeme do nízké formy nebo pekáčku. Dáme do mrazáku a během hodiny směs dvakrát promícháme.
- Když zmrzne, nalámeme ji do vysoké mísy a ponorným mixérem rozsekáme na ledovou kaši. Znovu ji rozetřeme do formy, zakryjeme fólií a dáme zamrazit. Zmrzlinu lze samozřejmě připravit i ve zmrzlinovači.
Smetanové kostky s marinovanými jahodami
Suroviny na 4 porce:
- 200 g smetany ke šlehání
- 250 g krémové zakysané smetany
- 500 g jahod
- 150 g krystalového cukru
- 40 ml portského nebo jiného sladkého vína
- 2 plátky citrónové kůry
- 5 ks hřebíčků
- 200 ml vody
- 10 plátků želatiny
Postup:
- Želatinu rozdělíme na polovinu a necháme ve studené vodě nabobtnat. V rendlíku necháme přijít k varu vodu s polovinou cukru, přidáme citrónovou kůru, hřebíček a necháme zvolna 15 minut vařit. Odstavíme a necháme zchladnout. Jahody opláchneme, zbavíme nejedlých částí, nakrájíme na dílky, zalijeme cukrovým sirupem smíchaným s portským vínem a necháme alespoň 2 hodiny marinovat.
- Polovinu jahod i s marinádou rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto. Poloviny želatiny vyndáme z vody, necháme okapat a vložíme do kovové misky, posadíme na rendlík se zvolna se vařící vodou a za stálého míchání rozpustíme nad párou. Pyré lehce nahřejeme a vmícháme do něj rozpuštěnou želatinu. Směs nalijeme do malé kovové nádoby s rovným dnem a dáme ztuhnout do lednice.
- Druhou polovinu želatiny zpracujeme stejným způsobem. V kovové misce smícháme zakysanou smetanu se zbylým cukrem a nad párou lehce nahřejeme. Přimícháme rozpuštěnou želatinu a směs s miskou posadíme do ledové vody. Když začne hmota houstnout, vmícháme do ní opatrně ušlehanou smetanu.
- Třetinu hmoty nalijeme na dno hranaté formy vyložené fólií, přidáme polovinu želé nakrájeného na malé kostky, zalijeme další částí hmoty a vše opakujeme ještě jednou. Naplněnou formu necháme přes noc v lednici. Ztuhlý krém nakrájíme na kostky a doplníme marinovanými jahodami.
Studená jahodová polévka s jahodovým tataráčkem a bazalkovým sorbetem
Na 4 porce budeme potřebovat:
Polévka:
- 700 g jahod
- 70 g cukru
- 100 ml dětského jahodového šampusu
- 120 g smetany ke šlehání
- 80 g zakysané smetany
Postup:
Jahody opláchneme, zbavíme nejedlých častí a dáme do mixéru. Přidáme cukr, šampus a důkladně rozmixujeme. Před podáváním polévku doplníme pramínky rozmíchané zakysané smetany se smetanou ke šlehání. Ihned konzumujeme.
Tataráček:
- 200 g jahod
- 2 lžíce cukru
- 4 listy bazalky
- ½ lžičky jemně drceného pepře
Postup:
Na kostičky pokrájené jahody smícháme s pokrájenou bazalkou, cukrem a pepřem. Zakryjeme fólií a necháme hodinku odležet.
Bazalkový sorbet
- 3 ks chemicky neošetřených limetek
- 80 g jemného pískového cukru
- 200 ml vody
- 10 pokrájených lístků bazalky
- 100 ml dětského šampusu
Postup:
- Do rendlíku nalijeme vodu, přisypeme cukr, najemno nastrouhanou kůru z jedné limetky a necháme zvolna vařit asi 20 minut. Odstavíme, vmícháme bazalku a necháme zchladnout. Přimícháme šťávu z dalších limetek.
- Přecedíme do misky, přilijeme šumivé víno, promícháme, nalijeme do nízké kovové nádoby a dáme zamrazit. Když směs zmrzne, vyklopíme ji, nalámeme na kousky a v sekacím strojku (případně pomocí tyčového mixéru) rozsekáme na jemnou kaši. Poté přimícháme jemně našlehaný bílek s 50 g jemného krupicového cukru, znovu naplníme do kovové misky a dáme zamrazit.
- Polévku můžeme servírovat rovnou s tataráčkem uprostřed talíře, na který posadíme kopeček sorbetu.
Tip: Pokud chceme mít sorbet jemnější, můžeme do něj před mražením vmíchat ušlehaný bílek s 50 g cukru – odebraného ze základní dávky.