Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

  1:23aktualizováno  1:23
Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do knedlíků nebo třeba hlavní složku slavnostního poháru. Teď právě je jejich čas a tak si je pojďme užít.

Trifle s jahodami a pistáciemi | foto: Profimedia.cz

Kromě toho, že jsou červené plody veliká dobrota, jsou také zdravou součástí našeho jídelníčku. A to nejen proto, že obsahují poměrně dost vitaminu C (dá se to prý srovnat s jinak upřednostňovanými citrusy). Obsahují také vitamin A, B nebo E a organické kyseliny.

Fotogalerie

Jahody jsou také zdrojem draslíku, zinku, hořčíku nebo vápníku a protože obsahují celkem málo přírodních cukrů, jsou rovněž vhodným doplňkem redukčních diet – tady ovšem pozor, funguje to jen bez cukru a šlehačky!

Mají také pozitivní vliv na lidský metabolismus, pomáhají jako prevence nemocí močových cest i srdečních onemocnění, údajně mají dokonce i pozitivní vliv na tvorbu testosteronu. Jsou také zdrojem anitoxidantů, tedy mohou fungovat preventivně proti řadě civilizačních chorob.

Jahody

Milovníci jahod, kteří se nemohou spolehnout na výnos vlastních zahrádek či teras, mají teď v červnu možnost navštívit některou z českých jahodových farem a formou samosběru se zásobit na několik dní dopředu. A kdyby se jim náhodou ovoce přejedlo, není nic snazšího, než si z něj připravit třeba marmeládu.

Ale teď už dost povídání, jdeme si užívat. A začneme od klasiky nejklasičtější.

Jahodové knedlíky s tvarohem

Ingredience na 4 porce:

Jahodové knedlíky s tvarohem
  • 300 g menších tvrdších jahod
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 8 lžic polohrubé mouky + na posypání
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • strouhaný tvaroh, moučkový cukr a máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Jahody omyjeme, osušíme a zbavíme zelené části.
  2. V míse smícháme měkký tvaroh s polohrubou moukou a práškem do pečiva. Z těsta odkrajujeme lžící stejně velké kousky a na talířku vysypaném moukou vytvoříme placičku. Do ní zabalíme jahodu a uhladíme ze všech stran. Hotové knedlíky skládáme vedle sebe na tác vysypaný moukou, aby se nelepily.
  3. Do většího hrnce dáme vařit vodu, když vře, vložíme do ní knedlíky a lehce odmícháme ode dna. Vaříme na mírnějším plameni asi 6 až 8 minut.
  4. Vyjmeme je speciální naběračkou nebo menším cedníkem. Ihned je rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Trifle s jahodami a pistáciemi

Ingredience na 6 porcí:

Trifle s jahodami a pistáciemi
  • 400 ml smetany (30%)
  • 150 g bílé čokolády
  • 2 balení máslových sušenek
  • 300 g jahod
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • hrst nasekaných pistácií

Pracovní postup:

  • Polovinu smetany přiveďte téměř k varu, pak do ní nalámejte čokoládu a odstavte. Míchejte tak dlouho, až se obě složky spojí. Nechte lehce zchladnout. Pak do krému opatrně zapracujte vyšlehanou druhou polovinu smetany.
  • Zatímco bude krém chladnout, omyjte a očistěte jahody. Několik jich dejte stranou na ozdobu. Zbylou většinu nakrájejte, vložte do kastrůlku a zasypte cukrem. Lehce provařte, až se jahody téměř rozpadnou a pustí sirupovitou šťávu. Nechte vychladnout.
  • Sušenky vložte do silnějšího sáčku a paličkou na maso nebo válečkem je rozmačkejte na hrubší kousky. Ty nasypejte na dno pohárů a zakápněte trochou jahodového rozvaru.
  • Pak naneste vrstvu krému, vrstvu jahod, další vrstvu krému a nakonec lžičku rozvařených jahod.
  • Dejte odležet na chladné místo.
  • Před podáváním každý pohár posypejte trochou sekaných pistácií a ozdobte kouskem jahody a lístkem máty.

Tip: Místo pistácií můžete poháry ozdobit také hoblinkami strouhané bílé a tmavé čokolády.

Domácí jahodová zmrzlina

Ingredience na 4 porce:

Domácí jahodová zmrzlina
  • 500 g jahod
  • 1 banán
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml smetany (30%)

Pracovní postup:

  • Jahody omyjeme, odkrojíme zelenou část se stopkou a ve vyšší nádobě rozmixujeme s banánem a měkkým tvarohem.
  • Potom do směsi vmícháme vanilkový cukr a smetanu. Jahodovou hmotu přelijeme do zavírací krabičky vhodné do mrazáku a dáme mrazit. Než zmrzlina zcela ztuhne, několikrát ji během procesu mrazení promícháme.
  • Podáváme s kousky čerstvých jahod a lístkem máty.

Tip: Jahodovou zmrzlinovou směsí můžeme také plnit formičky na nanuky. Když do ní nakonec přimícháme větší kousky jahod, bude vypadat ještě lépe.

Jahodové mojito

Ingredience na 4 sklenice:

Jahodové mojito
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1 limety
  • svazek čerstvé máty
  • 120 ml bílého rumu
  • 250 g jahod
  • led a minerálka k podávání
  • máta a čerstvé jahody na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Na dno sklenic dáme po lžíci třtinového cukru, trochu limetové šťávy a bohatě lístků máty. Rozmačkáme speciálním barmanským drtítkem nebo (v nouzi) koncem vařečky.
  2. Zalijeme 40 ml rumu, zasypeme očištěnými a nakrájenými jahodami a přelijeme trochou minerálky.
  3. Nakonec sklenice dosypeme ledem nebo ledovou tříští, ozdobíme lístkem máty a čerstvou jahodou. Podáváme s brčkem a dlouhou lžící.

Tip: Do nápoje můžete vložit jahodové kousky už zmražené, v tom případě můžete vynechat nebo ubrat let. Zkuste mojito příště udělat s malinami nebo kousky melounu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...



Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

Další z rubriky

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Vrátili jste se z lesa s plným košíkem hub? Šup s nimi do trouby

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Pokud také patříte k těm, kdo nemohou minout les bez toho, aby se podívali, jestli rostou, tak máte v poslední době o...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...



Najdete na iDNES.cz