Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

  1:23aktualizováno  1:23
Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do knedlíků nebo třeba hlavní složku slavnostního poháru. Teď právě je jejich čas a tak si je pojďme užít.

Trifle s jahodami a pistáciemi | foto: Profimedia.cz

Kromě toho, že jsou červené plody veliká dobrota, jsou také zdravou součástí našeho jídelníčku. A to nejen proto, že obsahují poměrně dost vitaminu C (dá se to prý srovnat s jinak upřednostňovanými citrusy). Obsahují také vitamin A, B nebo E a organické kyseliny.

Fotogalerie

Jahody jsou také zdrojem draslíku, zinku, hořčíku nebo vápníku a protože obsahují celkem málo přírodních cukrů, jsou rovněž vhodným doplňkem redukčních diet – tady ovšem pozor, funguje to jen bez cukru a šlehačky!

Mají také pozitivní vliv na lidský metabolismus, pomáhají jako prevence nemocí močových cest i srdečních onemocnění, údajně mají dokonce i pozitivní vliv na tvorbu testosteronu. Jsou také zdrojem anitoxidantů, tedy mohou fungovat preventivně proti řadě civilizačních chorob.

Jahody

Milovníci jahod, kteří se nemohou spolehnout na výnos vlastních zahrádek či teras, mají teď v červnu možnost navštívit některou z českých jahodových farem a formou samosběru se zásobit na několik dní dopředu. A kdyby se jim náhodou ovoce přejedlo, není nic snazšího, než si z něj připravit třeba marmeládu.

Ale teď už dost povídání, jdeme si užívat. A začneme od klasiky nejklasičtější.

Jahodové knedlíky s tvarohem

Ingredience na 4 porce:

Jahodové knedlíky s tvarohem
  • 300 g menších tvrdších jahod
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 8 lžic polohrubé mouky + na posypání
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • strouhaný tvaroh, moučkový cukr a máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Jahody omyjeme, osušíme a zbavíme zelené části.
  2. V míse smícháme měkký tvaroh s polohrubou moukou a práškem do pečiva. Z těsta odkrajujeme lžící stejně velké kousky a na talířku vysypaném moukou vytvoříme placičku. Do ní zabalíme jahodu a uhladíme ze všech stran. Hotové knedlíky skládáme vedle sebe na tác vysypaný moukou, aby se nelepily.
  3. Do většího hrnce dáme vařit vodu, když vře, vložíme do ní knedlíky a lehce odmícháme ode dna. Vaříme na mírnějším plameni asi 6 až 8 minut.
  4. Vyjmeme je speciální naběračkou nebo menším cedníkem. Ihned je rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Trifle s jahodami a pistáciemi

Ingredience na 6 porcí:

Trifle s jahodami a pistáciemi
  • 400 ml smetany (30%)
  • 150 g bílé čokolády
  • 2 balení máslových sušenek
  • 300 g jahod
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • hrst nasekaných pistácií

Pracovní postup:

  • Polovinu smetany přiveďte téměř k varu, pak do ní nalámejte čokoládu a odstavte. Míchejte tak dlouho, až se obě složky spojí. Nechte lehce zchladnout. Pak do krému opatrně zapracujte vyšlehanou druhou polovinu smetany.
  • Zatímco bude krém chladnout, omyjte a očistěte jahody. Několik jich dejte stranou na ozdobu. Zbylou většinu nakrájejte, vložte do kastrůlku a zasypte cukrem. Lehce provařte, až se jahody téměř rozpadnou a pustí sirupovitou šťávu. Nechte vychladnout.
  • Sušenky vložte do silnějšího sáčku a paličkou na maso nebo válečkem je rozmačkejte na hrubší kousky. Ty nasypejte na dno pohárů a zakápněte trochou jahodového rozvaru.
  • Pak naneste vrstvu krému, vrstvu jahod, další vrstvu krému a nakonec lžičku rozvařených jahod.
  • Dejte odležet na chladné místo.
  • Před podáváním každý pohár posypejte trochou sekaných pistácií a ozdobte kouskem jahody a lístkem máty.

Tip: Místo pistácií můžete poháry ozdobit také hoblinkami strouhané bílé a tmavé čokolády.

Domácí jahodová zmrzlina

Ingredience na 4 porce:

Domácí jahodová zmrzlina
  • 500 g jahod
  • 1 banán
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml smetany (30%)

Pracovní postup:

  • Jahody omyjeme, odkrojíme zelenou část se stopkou a ve vyšší nádobě rozmixujeme s banánem a měkkým tvarohem.
  • Potom do směsi vmícháme vanilkový cukr a smetanu. Jahodovou hmotu přelijeme do zavírací krabičky vhodné do mrazáku a dáme mrazit. Než zmrzlina zcela ztuhne, několikrát ji během procesu mrazení promícháme.
  • Podáváme s kousky čerstvých jahod a lístkem máty.

Tip: Jahodovou zmrzlinovou směsí můžeme také plnit formičky na nanuky. Když do ní nakonec přimícháme větší kousky jahod, bude vypadat ještě lépe.

Jahodové mojito

Ingredience na 4 sklenice:

Jahodové mojito
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1 limety
  • svazek čerstvé máty
  • 120 ml bílého rumu
  • 250 g jahod
  • led a minerálka k podávání
  • máta a čerstvé jahody na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Na dno sklenic dáme po lžíci třtinového cukru, trochu limetové šťávy a bohatě lístků máty. Rozmačkáme speciálním barmanským drtítkem nebo (v nouzi) koncem vařečky.
  2. Zalijeme 40 ml rumu, zasypeme očištěnými a nakrájenými jahodami a přelijeme trochou minerálky.
  3. Nakonec sklenice dosypeme ledem nebo ledovou tříští, ozdobíme lístkem máty a čerstvou jahodou. Podáváme s brčkem a dlouhou lžící.

Tip: Do nápoje můžete vložit jahodové kousky už zmražené, v tom případě můžete vynechat nebo ubrat let. Zkuste mojito příště udělat s malinami nebo kousky melounu.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

Miss Prima křivky 2017 Libuše Dvořáková (19. září 2017)
Baculky mají novou královnu. Miss Prima křivky je Libuše Dvořáková

Téměř čtyři hodiny trvala v úterý volba nové Miss Prima křivky v Branickém divadle. Podle porotců byla soutěž velice vyrovnaná a o pořadí rozhodovaly jen...  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě
Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě

Každá druhá žena si přeje mít vlasy jako vodopád. A tak následuje hodinová foukaná, nespočet pěn a sprejů na objem, drah... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.