Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čas jahod je tu. Nabízíme vám čtyři pádné a sladké důvody ke hříchu

  4:16aktualizováno  4:16
Zapomeňte vážení, na jahody mražený, zpíval Schelinger. Takže zaklapněte mrazáky a užijte si naplno nastávající sezonu sluncem provoněných šťavnatých jahod. Nejlepší jsou samozřejmě ty z vlastní zahrádky, na ty si ale ještě budete muset počkat, zato v obchodech už jsou první červené vlaštovky.

Jahodová roláda | foto: Isifa.com

Jahodová roláda

Doba přípravy: 30 minut + 6 - 8 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 50 g másla
  • 6 velkých vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 150 g hladké mouky
  • moučkový cukr
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 kg jahod

1. Troubu předehřejeme na 230 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, mělo by to trvat asi 20 minut. Ke konci šlehání přidáme nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme zchladlé máslo. Do našlehaných vajec s cukrem přimícháme metlou mouku.

2. Těsto rozetřeme na pečicí papír, teplotu v troubě snížíme na 200 °C a pečeme 6 - 8 minut, s tím, že v polovině pečení plech obrátíme.

3. Upečený plát na roládu stáhneme z plechu, poprášíme moučkovým cukrem a otočíme na další pečicí papír. Spodní papír opatrně sloupneme, přiložíme zpět a plát těsta zavineme a necháme zchladnout.

4. Ze smetany a vanilkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Jahody omyjeme, osušíme, polovinu odstopkujeme a pokrájíme na plátky. Roládu rozbalíme, naplníme polovinou šlehačky a plátky jahod a znovu ji svineme. Zbylou šlehačku dáme do cukrářského sáčku, ozdobíme jí roládu a poklademe zbylými celými jahodami a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Máslo můžete nahradit běžným olejem.

Koláč s jahodami

Koláč s jahodami

Doba přípravy: 40 minut + 20 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 hotové křehké těsto
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 5 lžic cukru krupice 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • 1/2 sáčku práškové želatiny
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 500 g jahod

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na koláč vyložíme těstem, okraje ořežeme, dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme kolečko pečicího papíru a zatížíme ho suchými fazolemi. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

2. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, stáhneme z plotny, přimícháme do něj cukr, vanilkový cukr a máslo. Krém necháme zchladnout, občas směs promícháme.

3. Želatinu namočíme do několika lžic vody, zahřejeme ji a necháme rozpustit. Pudinkový krém rozmícháme se želatinou, tvarohem a citronovou kůrou a naplníme jím korpus koláče.

4. Omyté a osušené jahody odstopkujeme, větší plody pokrájíme a koláč jahodami ozdobíme.

Tip: Několik lžic jahodové marmelády nařeďte citronovou šťávou a vodou, promíchejte, zahřejte a štětcem nebo silikonovou mašlovačkou potřete povrch jahod.

Francouzský toast s jahodami a šlehačkou

Francouzský toast s jahodami a šlehačkou

Doba přípravy: 20 minut + 24 minut smažení a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g jahod
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 6 velkých vajec
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka skořice
  • 8 plátků toastového chleba
  • máslo
  • moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 100 °C. Plech vyložíme alobalem nebo pečicím papírem.

2. Ze 200 ml smetany ušleháme šlehačku a dáme ji vychladit. Jahody omyjeme, odstopkujeme, větší plody překrojíme a promícháme v misce s vanilkovým cukrem. Zbylou smetanu promícháme s mlékem a přišleháme vejce, špetku soli, muškátový oříšek a skořici.

3. Toastové chleby postupně po dvou namočíme po obou stranách do vaječné směsi a opekáme je na pánvi s rozehřátým máslem. Opékáme asi tři minuty z každé strany toastu a přendáme do vyhřáté trouby. Hotové toasty poprášíme moučkovým cukrem, ozdobíme jahodami a šlehačkou.

Tip: Dospělým můžete přimíchat do vaječné směsi lžíci rumu s vanilkovou příchutí nebo 100 ml vaječného koňaku.

Jahody a la Romanoff

Jahody a la Romanoff

Doba přípravy: 10 minut + chlazení 2 hodiny
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kg jahod
  • 100 ml pomerančové šťávy nebo džusu
  • 1/4 lžičky strouhané pomerančové kůry
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce pomerančového likéru (Cointreau, Grand Marnier)
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Jahody omyjeme, osušíme a odstopkujeme, velké plody můžeme překrojit.

2. Pomerančovou šťávu promícháme s kůrou, cukrem a pomerančovým likérem. Směs přelijeme přes jahody, dáme do chladu alespoň na dvě hodiny odležet, po hodině jahody promícháme.

3. Smetanu ušleháme dotuha. Jahody rozdělíme i s tekutinou do misek, ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.

Autor:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.