Doporučujeme

pro iDNES.cz

pro iDNES.cz | foto: Hana Vavřinovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Jáhlový fresh burger

  • 0
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Doba přípravy
cca 30 minut

Množství
2-3

80 g jáhel
lučina
sýr Eidam 30 %
rajče
okurka
salátové listy
pepř
sůl
oregano
sladká či pálivá paprika
párátka
igelitový sáček

Nejprve vsypeme jáhly do hrnce a spaříme je dvakrát horkou vodou a propláchneme. Tím je zbavíme nahořklé chuti. Poté je zalijeme vodou asi 2cm na okraj a vaříme do změknutí a vypaření veškeré vody. Uvařené jáhly okořeníme solí, pepřem a kořením dle chuti. Přidat lze oregano a papriku, kari pro obarvení nebo pálivé chilli pro milovníky ostřejších jídel.
Z takto vzniklé hmoty ještě za tepla (pozor jáhly jsou dosti teplé) vytvoříme rukama větší kuličky. Jednu po druhé dáme dovnitř igelitového pytlíku a celou plochou dlaně ji rozplácneme na asi půl centimetrovou silnou placičku. Vzniklé placičky dáme na talířek a necháme vychladnout v lednici. Díky lepivosti jáhel a zchladnutí tvar drží. Podobným způsobem lze připravit i noky či knedlíčky do polévek nebo k omáčce).
Vychladlé placičky pomažeme lučinou a poklademe listy salátu, plátky okurky, rajčat a sýra. Nakonec přiklopíme druhou placičkou a pro lepší servírování vprostřed pripíchneme párátkem.

Dobrou chuť.

Poznámka
Pokm je výbornou letní svěží snídaní či lehkým obědem na cesty nebo párty. Meze fantazii chutí se v tomto případě nekladou a proto lze jáhly dochutit libovolným způsobem a taktéž náplň. Místo lučiny lze využít různé pomazánky z tvarohu, luštěnin či zeleniny a pro milovníky masa lze burger obložit i plátkem masa.

Díky tomu, že jáhly patří mezi bezlepkové potraviny, hodí se burger jak pro vegetariány tak i osoby s celiakií.


  • Vybrali jsme pro Vás