Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Jáhlový fresh burger

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDNES.cz | foto: Hana Vavřinovápro iDNES.cz

Doba přípravy
cca 30 minut

Množství
2-3

80 g jáhel
lučina
sýr Eidam 30 %
rajče
okurka
salátové listy
pepř
sůl
oregano
sladká či pálivá paprika
párátka
igelitový sáček

Nejprve vsypeme jáhly do hrnce a spaříme je dvakrát horkou vodou a propláchneme. Tím je zbavíme nahořklé chuti. Poté je zalijeme vodou asi 2cm na okraj a vaříme do změknutí a vypaření veškeré vody. Uvařené jáhly okořeníme solí, pepřem a kořením dle chuti. Přidat lze oregano a papriku, kari pro obarvení nebo pálivé chilli pro milovníky ostřejších jídel.
Z takto vzniklé hmoty ještě za tepla (pozor jáhly jsou dosti teplé) vytvoříme rukama větší kuličky. Jednu po druhé dáme dovnitř igelitového pytlíku a celou plochou dlaně ji rozplácneme na asi půl centimetrovou silnou placičku. Vzniklé placičky dáme na talířek a necháme vychladnout v lednici. Díky lepivosti jáhel a zchladnutí tvar drží. Podobným způsobem lze připravit i noky či knedlíčky do polévek nebo k omáčce).
Vychladlé placičky pomažeme lučinou a poklademe listy salátu, plátky okurky, rajčat a sýra. Nakonec přiklopíme druhou placičkou a pro lepší servírování vprostřed pripíchneme párátkem.

Dobrou chuť.

Poznámka
Pokm je výbornou letní svěží snídaní či lehkým obědem na cesty nebo párty. Meze fantazii chutí se v tomto případě nekladou a proto lze jáhly dochutit libovolným způsobem a taktéž náplň. Místo lučiny lze využít různé pomazánky z tvarohu, luštěnin či zeleniny a pro milovníky masa lze burger obložit i plátkem masa.

Díky tomu, že jáhly patří mezi bezlepkové potraviny, hodí se burger jak pro vegetariány tak i osoby s celiakií.

Autor:




Nejčtenější

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

19. Jarmark OnaDnes.cz
Na Jarmarku levně nakoupíte a v aukci pomůžete tátovi od pěti dětí

Již 19. Jarmark OnaDnes.cz se blíží a máme pro vás další várku informací, na co se můžete těšit už 30. září na pražském Výstavišti v Holešovicích v Křižíkových...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.